Boris Covali i-a făcut pe internauți fasciști!

Dezamăgit de notele juriului, Boris Covali vine cu noi acuzații la adresa celor care nu i-au oferit punctaj maxim și precizează că este ultima dată când mai participă la Eurovision.

Boris Covali i-a făcut pe internauți fasciști!

Potrivit interpretului, unii membri ai juriului știau din timp cine va fi câștigătorul!

 „Sunt unii care au interese în aceste rezultate. Eu am insistat ca unii membrii ai juriului să fie schimbați, dar în zădar. Chiar Anatol Chiriac de la început spunea la toți că Scarlat va învinge în acest concurs, asta deși nu a ascultat piesa și nu a văzut prestația scenică”

Boris Covali a menționat că nu va mai participa la acest concurs:

„Circumstanțele demonstrează faptul că eu nu pot să fiu învingătorul acestui concurs, pe motiv că sunt vorbitor de limbă rusă sau poate că nu pot să mă lingușesc pe lângă oameni”

Interpretul a venit cu o replică pipărată și la adresa internauților!

„Sunt mulți oameni pe internet, nu doresc să-i înjur, dar au făcut niște lucruri rele. Eram îmbrăcat în uniforma URSS, în care a fost îmbrăcat bunelul meu, dar și buneii lor. Ei spun că sunt un trădător pentru că pe 9 mai am felicitat veteranii și am cântat pentru ei. Eu consider că acești oameni sunt fasciști cu care trebuie să vorbești în alt mod.”

Boris Covali vrea să-și încerce norocul și pe scenele de peste hotare. Acesta nu exclude faptul că ar putea începe cu piața muzicală din Rusia.

Text: Sorina Țurcanu

O tânără sportivă din Moldova a câștigat medalia de bronz la Campionatul European de Tineret la Taekwondo

În perioada 27-30 septembrie 2022, orașul Tirana (Albania) a găzduit Campionatul European de Taekwondo WT (versiunea olimpică) în rândul tinerilor sub 21 de ani. La această competiție au participat 634 de sportivi.

(foto) O tânără sportivă din Moldova a câștigat medalia de bronz la Campionatul European de Tineret la Taekwondo

Echipa națională a Moldovei a fost reprezentată de trei sportivi, reprezentanți ai Școlii sportive de specialitate nr. 6: Iulia Nazarova, Arteom Bulacva și Egor Ochipniuc.

Eleva antrenorilor Maxim Lebedev și Dmitri Tarcencov, Iulia Nazarova, a ocupat locul III la categoria până la 62 kilograme. Tânăra sportivă a învins în prima luptă o sportivă din Marea Britanie și a câștigat pentru medalie reprezentanta Ucrainei. În semifinale, Iulia a pierdut în fața ulterioarei campioane a acestei competiții, o sportivă din Ungraia.

sursa

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici împlinește 60 de ani

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici, Artist al Poporului, laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale, deținător al „Ordinului de Onoare”, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare.

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici împlinește 60 de ani

S-a născut în 1962 în satul Cărpineni, raionul Hânceşti. A studiat la școala medie din satul natal (1969-1979). În paralel a făcut Școala de Muzică din Cărpineni, transmite moldpres.md.

Și-a continuat studiile la Institutul de Arte din Chișinău „Gavriil Muzicescu” (azi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice), Facultatea Instrumente Populare, specialitatea Nai, clasa profesorului Vasile Iovu (1979-1983). 

Din 1984 s-a consacrat carierei muzicale, activând la Filarmonica de Stat din Chișinău (în prezent Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”), în calitate de solist-instrumentist în formația „Legenda”, condusă de Iurie Sadovnic.

Între anii 1987-1990 a fost membru al formației muzicale condusă de compozitorul Anatol Chiriac. În perioada 1990-1995 activează la Brașov, România. 

A fost solist-instrumentist în formația „Fag” (1995-1997). În 1997 revine la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici,” unde activează până în prezent. Anual organizează concerte de binefacere pentru copiii orfani. În 2006 a avut o audiență la Vatican cu Papa Benedict XVI, după care a susținut 68 de concerte caritabile prin toată Italia, adunând fonduri pentru copii orfani din Republica Moldova. Între 2013-2018 a activat și în Miami, SUA. 

De-a lungul carierei sale artistice, a colaborat și a susținut concerte cu Tamara Gverdtsiteli (Georgia), Alessandro Safi na (Italia), Giora Feidman (Israel), Elton John (Regatul Unit). În 2014 a fost invitat special în concertul Tamarei Gverdtsiteli, cu un recital de excepție, la sala Carnegie Hall din SUA.

A lansat mai multe CD-uri cu Liviu Știrbu, Marian Stârcea, Iurii Aleabov, iar discografia sa, în general, este una destul de amplă și variată, stilistic și tematic: „Confession of soul” („Manfirst”, Germania, 1995); „Moldavian pan flute” („SonoPress”, Germania, 1997); „Moldavian Souvenire” („Polidisc Records”, Moldova, 2000); „Virtual Dreams” (Polidisc Records, Moldova, 2000); „This song I play for You” („Polidisc Records”, Moldova, 2001); „Cele mai frumoase gânduri” (Ucraina, 2003); „Romantik” („Polidisc Records”, Moldova, 2006); „Best of Constantin Moscovich” („Golden Bridge&Turku Ola”, Turcia, 2010); „Antologia muzicii azere la nai („Polidisc Records”, Moldova, 2011); „Antologia muzicii ebraice la nai” („Polidisc Records”, Moldova, 2013); „Nostalgie” („Polidisc Records”, Moldova, 2013); „Pan Tango. Antologia muzicii latino” (SUA, 2019); „Antologia muzicii turcești la nai” (Turcia, 2020) ș.a. Invitat de onoare, prezent cu recitaluri, în calitate de membru al Comisiei de jurizare sau producător al unor concurenți la festivalurile „Золотой шлягер”, Moghiliov (din 1999) și „Славянский базар”, Vitebsk, Belarus (din 2000).

Din 2014 este directorul Etnofestivalului internațional de cântec, dans și meșteșuguri populare „La mijloc de codru des”. În perioada 2002-2019 a întreprins numeroase turnee în Austria, Cehia, China, Danemarca, Germania, Grecia, Japonia, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Ucraina ș.a. Membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova (1996). A evoluat la diverse concursuri și festivaluri, unde a obținut următoarele premii: Premiul I, Festivalul Internațional din orașul Aşhabad, Turkmenistan (1981); Premiul II, Festivalul Muzical, Riga, Letonia (1982); Premiul special, Festivalul „Memorie”, Brest, Belarus (1998) ș.a. Este Doctor Honoris Causa al Universității din Comrat, UTA Gagauz-Yeri (2006). Este laureat al Premiului „Valentin Goga”, pentru management artistic în domeniul muzicii, în cadrul primei ediții a Galei Excelenței Muzicale (2019).

Pentru întreaga sa activitate a fost înalt apreciat cu distincții de stat: titlul onorific „Maestru în Artă” (2000); „Artist al Poporului din Republica Moldova” (2009);  ordinul „Gloria Muncii” (2012), medalia „Francisc Skorina (Belarus, 2018), distincția „Cel mai bun interpret străin” (Ucraina, 2019); cavaler al „Ordinului de Onoare” (2020).

Maia Sandu, de Ziua Națională a Vinului: „Industria vinicolă din țara noastră are viitor”

Pe 1 și 2 octombrie, Republica Moldova sărbătorește Ziua Națională a Vinului. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a salutat pe vinificatorii și viticultorii care participă la Ziua Națională a Vinului, azi și mâine, în centrul capitalei și în regiuni.

Șefa statului și-a exprimat admirația și recunoștința pentru toți cei care muncesc în această industrie în Moldova – un sfert de milion de oameni ce duc departe în lume bunul nume al țării noastre – și pentru partenerii de dezvoltare care sprijină dezvoltarea și modernizarea sectorului.

Președinta Maia Sandu a vorbit despre mândria pe care a trăit-o atunci când, în 2022, un vin moldovenesc a fost declarat cel mai bun de pe mapamond, într-o competiție cu alte 5000 de vinuri din întreaga lume. „Republica Moldova este, de altfel, cea mai premiată țară din Europa de Est la concursurile vinurilor de calitate, cu 1200 de medalii câștigate doar într-un an, dintre care aproape jumătate sunt de aur. Este dovada calității muncii și talentului vinificatorilor noștri, industria vinului fiind exemplul viu și concludent când o criză poate fi transformată în oportunitate, iar o catastrofă – într-o revoluție a calității, într-o cale nouă spre rezultate și succes”, a subliniat Maia Sandu în discursul său.

În cadrul evenimentului, Președinta Maia Sandu a înmânat Vinăriei „Purcari” Premiul mare pentru performanțe în domeniu. „M-am bucurat totodată să văd, în Piața Marii Adunări Naționale, multe afaceri mici și crame de familie, prin care arta de a face vin este transmisă noilor generații. Semn că industria vinicolă din țara noastră are viitor”, a mai spus șefa statului.

8 simptome ale unei relații fără viitor!
Articolul anterior
Cum îndepărtezi semnele lăsate de acnee
Articolul următor