Câștigă o călătorie pe Insulele Canare!

Pe 30 iunie, StarNet și TV Box vă invită să susțineți Ziua Internațională a Asteroidului și să participați la concursul organizat de canalul de televiziune Discovery Science. Premiul mare va fi o călătorie pe insulele Canare și o excursie personală la cel mai mare telescop din lume.

separator
image004_800x289

Chitaristul formației Queen, Brian May, care este și astrofizician, a declarat celebrarea Zilei Asteroidului pe data de 30 iunie, cu scopul de a povesti oamenilor despre asteroizi și pericolele posibile pe care le reprezintă pentru noi. Mai mult de 100 de savanți,oameni de cultură și oameni de afaceri renumiți au semnat Declarația Zilei Asteroidului, iar compania StarNet și TV Box împreună cu Discovery Science se alătură la această inițiativă de anvergură internațională.

Pentru a-și aduce aportul, Discovery Science a pregătit un maraton al celor mai bune emisiuni științifice despre asteroizi care va avea loc în perioada 20 – 29 iunie. În plus,  de Ziua Asteroidului, pe 30 iunie, canalul Discovery Science va difuza premiera filmului artistic ”51 de grade latitudine nordică” și ”Misiunea Ateroid”. Telespectatorii la rândul lor, pe lângă faptul că pot viziona aceste programe, au ocazia de a participa până pe data de 30 iunie la concursul de pe site-ul www.yourdiscoveryscience.com. 

Pentru a participa și a concura pentru victorie în concurs trebuie să prezentați, în formatul unui videoclip sau un desen, un proiect propriu privind protejarea Pământului de asteroizi – și nu este o problemă dacă tehnologiile moderne încă nu permit implementarea lui! Lucrările vor fi examinte de un juriu de experți iar câștigătorul va vizita cel mai mare telescop din lume de pe insulele Canare, iar lucrarea lui va apărea pe canalul Discovery Science.

De asemenea telespectatorii vor avea posibilitatea de a câștiga una din cele cinci lămpi proiector cu stele. Pentru aceasta trebuie să pună Like la postul concursului și la pagina Facebook StarNet. Câștigătorii vor fi aleși pe 30 iunie cu ajutorul serviciului random.org dintre cei care au îndeplinit toate condițiile concursului.

Sportivii moldoveni Eugen Mihalcean si Radu Lefter au obținut medalii de bronz la Europenele U23

În ziua a șasea a Campionatului European de Lupte care are loc la București, reprezentantul Republicii Moldova Eugen Mihalcean a reușit să obțină medalia de bronz la categoria de până la 79 kilograme (U-23), după ce l-a învins pe reprezentantul gazdelor, Marian Subțirică. Eugen este elevul Școlii Sportive Rezerve Olimpice, Maestru al Sportului.

Radu Lefter a obținut, de asemenea, medalia de bronz în limitele categoriei de 97 de kg, el s-a impus în finala mică, obținând victorie asupra sportivului din Ucraina. Radu este Maestru Internațional al Sportului, sportiv la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale.

30 de alergători au strâns câțiva saci cu gunoi în timp ce au alergat pe un traseu de 14 km la Orheiul Vechi

Acțiune inedită de ecologizare la Orheiul Vechi. 30 de alergători au strâns câțiva saci cu gunoi în timp ce au alergat pe un traseu de 14 km.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi natură

Punctul final a fost Defileul Morovaia unde s-a desfăşurat o acţiune amplă de salubrizare, la care s-au alăturat mai mulţi voluntari. Organizatorii îşi doresc să atragă atenţia celor ca vizitează rezervaţia să nu trebuie să transforme patrimoniul natural într-o gropă de gunoi, transmite Tvr Moldova.

Membrii comunității „Run for Plastic” au alergat azi pe traseul maratonului Dragonul de Aur Mic, de la Orheiul Vechi, şi au adunat în saci tot plasticul care l-au întâlnit în cale. Într-o oră au umplut 25 de saci cu gunoi.

IULIAN BERCU, fondator, Run Moldova: „Acesta este plasticul de pe un traseu, drumeţia de ora , aici sunt zeci şi sute de km vă închipuiţi cât plastic mai rămâne necolectat. Cel mai des se întâlnesc sticle şi în locuri total neaşteptate, la o distanţă de 4, 34 km de trasee.”

SERGIU IPATI, alegător, Run Moldova: „Spre surprinderea mea ne-am oprit destul de des pentru că pe traseul era mult gunoi şi alergarea s-a transformat într-un mers pe jos. La fiecare două sute de metri trebuia să ne oprim să ridicăm un pet o pungă de plastic,o sticlă de la bere.”

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare şi natură

Acţiunea a continuat la Defelul de la Morovaia. Complexul carstic, unic de acest fel în Republica Moldova, a ajuns să abunde în deşeuri de tot felul.

„Un cort ceva, a fost lăsat probabil de cei care au venit aici la picnic, la fel am găsit şi un costum de pescuit. Oamenii cred că dacă au făcut curăţie în curte, deja e curat, nu vor să înţeleagă, că orice deşeu aruncat afectează negativ mediu.”

„Obiecte sanitare, căzi, scaune de toaletă, practic e imposibil să le luam în saci şi nu înţelegem de ce oamenii lasă aşa tipuri de deşeuri în natură.”

Administraţia Rezervaţiei ” Orheiul Vechi” nu poate face faţă cantităţii mari de gunoi aruncat la nimereala și au decis să ceară ajutor.

ION CEBANU, director, Rezervaţia Culturală Orheiul Vechi: „Localnicii aruncă gunoiul sau depozitează, neautorizat gunoiul în pofida faptului că necătând la faptul că se colectează organizat de către serviciile comunale. În partea mai adâncă este produsul neglijenţei turiştilor care vin în această regiune.”

Conceptul  de strângere a gunoaielor în alergare poartă numele de plogging şi este practicat aproximativ de 100 de miloane de oameni de pe glob.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, în aer liber şi copac
Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu iarbă
Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare şi iarbă
Ar putea fi o imagine cu 6 persoane şi iarbă
Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare, natură, munte şi copac
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, natură şi munte
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, în aer liber şi copac
Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare, copac, natură şi iarbă
Ar putea fi o imagine cu 15 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

foto: Facebook/Iulian Bercu

Pe aici pășea cândva domnița Ruxanda, fiica lui Vasile Lupu. Biserica de la Rașcov a fost conservată datorită finanțării din partea Uniunii Europene

Biserica de la Rașcov a fost conservată datorită finanțării din partea Uniunii Europene. Tot la Rașcov se află una din cele mai frumoase sinagogi din Europa, conservată și ea din fonduri UE. Și astăzi pot fi admirate elementele în stil baroc și rococo.

May be an image of 1 person and text

Rașcov a găzduit de-a lungul secolelor oameni de diverse confesiuni și națiuni. Localnicii spun că au existat chiar șapte tipuri de lăcașe de cult, evreii fiind cei mai numeroși ca populație.

Primarul localității, Oleg Berșadschii, speră să transforme Rașcov într-o atracție turistică de top, prin atragerea investițiilor și dezvoltarea afacerilor în domeniu.

El speră astfel să încurajeze și tinerii să rămână sau să revină la Rașcov.

Uniunea Europeană a finanțat lucrările de conservare ale celor două edificii de la Rașcov, prin programul „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Prin același program vor fi conservate sau restaurate alte nouă edificii de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv cetatea Tighina, Circul de la Chișinău, anunță Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

May be an image of sky, nature and text that says "Rascov localitate pe malul stâng al Ni istrului"
No photo description available.
May be an image of brick wall, outdoors and text that says "Biserica de la Rascov sec XVIII era greco-răsăr iteană ia in 1894 creÈtin-ortodoxă"

Sfatul specialistului: Cum îți îngrijești corect părul vara!
Articolul anterior
Violeta Marian nu ţine diete, dar are o armă ascunsă care o ajută să slăbească
Articolul următor