Câștigătoarele concursului ”Mândria” riscă să nu ajungă la Oxford Fashion Week

Vara aceasta, Nata Albot a organizat concursul „Mândria”pentru tinerii designeri din Republica Moldova. Irina, Olga și Valentina, artistele din spatele brandului “Soulmates „au câștigat premiul mare și șansa de a participa cu colecția lor ”Zbor” la Oxford Fashion Week.

separator
-800x533

Nata Albot e cu mâinile la pământ. N-a putut ascune problemele din spatele acestei inițiative salutabile. Pe lângă aspectele birocratice, mai e nevoie ca fetele să fie ajutate și financiar ca să-și împlinească visul. Iată ce a notat organizatoarea evenimentului IaMania pe blogul ei:

“Odată câștigat concursul MÂNDRIA de către Soulmates, Klumea s-a angajat să le ofere șansa de a participa cu colecția lor ”Zbor” la Oxford Fashion Week. Organizatorii aveau nevoie de designeri din această zonă a Europei, iar noi, Moldova, avem foarte tare nevoie să ne cunoască cât mai multă lume. Cheltuielile pentru acoperirea acestui premiu ajung la 2000 de euro: transport, cazare, taxă de participare la eveniment, diurne, transport local. Inițial costul acestei participări era preconizat pentru un singur designer, dar pentru că în Soulmates sunt trei designeri, nu am avut nici un drept să eliminăm vreunul din ei. Așadar costurile pentru călătorie au crescut. Dar din ce surse să le acoperim?

Colac peste pupăză, la insuficiența financiară s-a mai adăugat o surpriză. Ambasada Marii Britanii a refuzat să elibereze vizele pentru designeri.

Le-am furnizat toate documentele solicitate: scrisoare oficială din partea Klumea, invitație de la organizatorii din Marea Britanie șamd. Am achitat suma de aproape 7000 de lei doar pentru 2 vize. 7000 de lei pentru 2 ștampile!!! Ca în final fetele să primească refuz. Recunosc, asta a fost o lovitură sub centură puternică . Dacă nu ei, artiștii, cu bilet tur-retur, cu invitație oficială, atunci cine ar fi cel mai justificat să primească aceste vize pentru a merge în stăinătate și a promova țara lor?

Știți care a fost motivul refuzului? Lipsea semnătura persoanei care invită pe scrisoarea de invitație. O scrisoare care ne-a fost trimisă chiar de organizator. În schimb era numele, numărul de telefon. Având dosarul cu acte complet, tu, om care aplici ștampile și percepi atâția bani pentru asta, vâzând că e vorba de niște artiști tineri și despre o organizație non profit care te roagă să facilitezi obținerea vizelor, în loc să contactezi organizatorul din MB, dacă lipsa semnăturii trezea atât de multe dubii sau să contactezi solicitantul și să spui: avem nevoie de o altă scrisoare, altfel nu puteți primi viza, aceasta instituție pe nume Ambasada Marii Britanii taxează cu acești 7000 de lei și dă refuz. Noi nu ne-am lăsat bătute. Am contactat organizatorul de la Oxford și i-am cerut să ne mai dea invitație, dar să fie cu semnătură. Am aplicat din nou.

Au trecut 2 săptămâni, încă nu știm dacă Ambasada MB va da sau nu viza. Am plătit încă aproape 5000 lei pentru această nouă tentativă. Deci aproape 1000 de dolari aruncați în vânt, pentru o procedură formală în care veriga slabă a fost un funcționar care nu a vrut să-și dea silința să ridice un receptor și să dea un telefon.
În final, avem 3 tinere artiste, talentate și sărace, care, pe lângă toate mai sunt și foarte modeste și nu prea au experiență de bătut la uși și cerut susținere. Pe unde au bătut nu li s-a deschis. Bilete de avion, cazarea, taxă de participare, diurna sunt acoperite de către Klumea și Ministerul Tineretului și Sportului, dar niște bani de buzunar pentru această călătorie fetele au recunoscut că nu au și nici nu au de unde să facă rost de ei.

Și atunci s-a născut ideea acestui eveniment. Dacă vreți să le doriți un ”Zbor ușor spre Oxford”, veniți să vedeți noua colecție a celor de la Soulmates, accesorizată cu patofi de la Valentin Frunză și cu niște genți fenomenale , create pentru această colecție de către Savatie Baștovoi.”, a scris Nata Albot pe blogul ei personal.

De ce oamenii căsătoriți se îngrașă
Articolul anterior
Ținută de 11.000 de euro! Cum arată costumul Mirandei Kerr care costă o avere
Articolul următor
Alte articole interesante