Câștigătoarele concursului ”Mândria” riscă să nu ajungă la Oxford Fashion Week

Vara aceasta, Nata Albot a organizat concursul „Mândria”pentru tinerii designeri din Republica Moldova. Irina, Olga și Valentina, artistele din spatele brandului “Soulmates „au câștigat premiul mare și șansa de a participa cu colecția lor ”Zbor” la Oxford Fashion Week.

separator
-800x533

Nata Albot e cu mâinile la pământ. N-a putut ascune problemele din spatele acestei inițiative salutabile. Pe lângă aspectele birocratice, mai e nevoie ca fetele să fie ajutate și financiar ca să-și împlinească visul. Iată ce a notat organizatoarea evenimentului IaMania pe blogul ei:

“Odată câștigat concursul MÂNDRIA de către Soulmates, Klumea s-a angajat să le ofere șansa de a participa cu colecția lor ”Zbor” la Oxford Fashion Week. Organizatorii aveau nevoie de designeri din această zonă a Europei, iar noi, Moldova, avem foarte tare nevoie să ne cunoască cât mai multă lume. Cheltuielile pentru acoperirea acestui premiu ajung la 2000 de euro: transport, cazare, taxă de participare la eveniment, diurne, transport local. Inițial costul acestei participări era preconizat pentru un singur designer, dar pentru că în Soulmates sunt trei designeri, nu am avut nici un drept să eliminăm vreunul din ei. Așadar costurile pentru călătorie au crescut. Dar din ce surse să le acoperim?

Colac peste pupăză, la insuficiența financiară s-a mai adăugat o surpriză. Ambasada Marii Britanii a refuzat să elibereze vizele pentru designeri.

Le-am furnizat toate documentele solicitate: scrisoare oficială din partea Klumea, invitație de la organizatorii din Marea Britanie șamd. Am achitat suma de aproape 7000 de lei doar pentru 2 vize. 7000 de lei pentru 2 ștampile!!! Ca în final fetele să primească refuz. Recunosc, asta a fost o lovitură sub centură puternică . Dacă nu ei, artiștii, cu bilet tur-retur, cu invitație oficială, atunci cine ar fi cel mai justificat să primească aceste vize pentru a merge în stăinătate și a promova țara lor?

Știți care a fost motivul refuzului? Lipsea semnătura persoanei care invită pe scrisoarea de invitație. O scrisoare care ne-a fost trimisă chiar de organizator. În schimb era numele, numărul de telefon. Având dosarul cu acte complet, tu, om care aplici ștampile și percepi atâția bani pentru asta, vâzând că e vorba de niște artiști tineri și despre o organizație non profit care te roagă să facilitezi obținerea vizelor, în loc să contactezi organizatorul din MB, dacă lipsa semnăturii trezea atât de multe dubii sau să contactezi solicitantul și să spui: avem nevoie de o altă scrisoare, altfel nu puteți primi viza, aceasta instituție pe nume Ambasada Marii Britanii taxează cu acești 7000 de lei și dă refuz. Noi nu ne-am lăsat bătute. Am contactat organizatorul de la Oxford și i-am cerut să ne mai dea invitație, dar să fie cu semnătură. Am aplicat din nou.

Au trecut 2 săptămâni, încă nu știm dacă Ambasada MB va da sau nu viza. Am plătit încă aproape 5000 lei pentru această nouă tentativă. Deci aproape 1000 de dolari aruncați în vânt, pentru o procedură formală în care veriga slabă a fost un funcționar care nu a vrut să-și dea silința să ridice un receptor și să dea un telefon.
În final, avem 3 tinere artiste, talentate și sărace, care, pe lângă toate mai sunt și foarte modeste și nu prea au experiență de bătut la uși și cerut susținere. Pe unde au bătut nu li s-a deschis. Bilete de avion, cazarea, taxă de participare, diurna sunt acoperite de către Klumea și Ministerul Tineretului și Sportului, dar niște bani de buzunar pentru această călătorie fetele au recunoscut că nu au și nici nu au de unde să facă rost de ei.

Și atunci s-a născut ideea acestui eveniment. Dacă vreți să le doriți un ”Zbor ușor spre Oxford”, veniți să vedeți noua colecție a celor de la Soulmates, accesorizată cu patofi de la Valentin Frunză și cu niște genți fenomenale , create pentru această colecție de către Savatie Baștovoi.”, a scris Nata Albot pe blogul ei personal.

Maia Sandu, la Forumul femeilor din Moldova 2024: ,,Să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”

Președinta Maia Sandu a participat astăzi la Forumul Femeilor din Moldova, unde a vorbit despre rolul femeilor de a transforma lucrurile în societatea noastră. 

„Azi, una din trei afaceri din țara noastră este condusă de o femeie, 24% din primari sunt femei, 11 femei ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice și tot o femeie conduce procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană”, a spus șefa statului, potrivit unui comunicat al Președinției Republicii Moldova. 

La „Forumul femeilor din Moldova 2024”, Președinta a vorbit și despre discriminare, inechitate, despre problema discursului de ură, despre faptul că fiecare a treia femeie din țara noastră a suferit de-a lungul vieții o formă de violență. Șefa statului a subliniat că femeile trebuie să știe despre Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie și despre Centrul de Justiție Familială al Poliției, instituții care au menirea de a ajuta femeile care se confruntă cu situații de abuz. 

„Le-am îndemnat pe participante să discutăm cu femeile din toate localitățile noastre, să oferim acel cerc de sprijin necesar, de care avem nevoie toate, atunci când puterile par la limită. Le-am îndemnat să avem încredere în forțele proprii, să ne inspirăm din puterea și curajul mamelor și bunicilor noastre, să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”, a punctat Președinta Maia Sandu. 

Fostul viceguvernator al BNM, Arcadie Albul, s-a stins din viață: ,,Un specialist remarcabil și un exemplu de devotament și integritate”

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Arcadie Albul, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției, care au lăsat un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate. „Este o pierdere care lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut”, se arată în mesaj.

Foto: BNM

„Cu profundă tristețe, Banca Națională a Moldovei anunță trecerea în neființă a domnului Arcadie Albul, viceguvernator al BNM în perioada 1 martie 2022 – 31 decembrie 2023, un specialist remarcabil în domeniul financiar-bancar.

Transferându-și cunoștințele și viziunea europeană dobândite în activitatea sa la instituții internaționale, precum Bank for International Settlements (Basel, Elveția), domnul Arcadie Albul a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova.

Încă de la numirea sa în funcția de viceguvernator al BNM, a fost recunoscut pentru abordarea sa strategică și pentru eforturile sale necontenite de a dezvolta domeniul plăților în Moldova, fiind un exemplu de devotament și integritate în această funcție de mare responsabilitate.

A jucat un rol esențial în crearea plăților instant MIA în Republica Moldova și modernizarea Sistemului Automatizat de Plăți Interne (SAPI), administrat de BNM. De asemenea, a înființat Direcția FINTECH în cadrul Băncii Naționale, indispensabilă pentru evoluția domeniului plăților.

În același timp, a avut un aport considerabil în procesul de pregătire pentru depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), accelerând astfel integrarea financiară a țării noastre în Uniunea Europeană.

Banca Națională a Moldovei își exprimă profunda recunoștință pentru tot ceea ce a realizat domnul Arcadie Albul.

Banca Națională a Moldovei transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate, fiindu-i alături în această mare durere”, se arată în mesajul reprezentanților BNM.

Un nou gest al lui Emilian Crețu va aduce beneficii copiilor de la școala de baștină a actorului

Emilian Crețu s-a prezentat la ședința Consiliului local Negureni, satul de baștină al actorului. Acesta a anunțat aleșii că intenționează să investească 400 de mii de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice la școala din localitate, astfel încât instituția de învățământ să fie independentă energetic. Majoritatea consilierilor au apreciat inițiativa.

Crețu vrea să investească în școala din Negureni: Replica unui consilierFoto: Captură video

„Anul acesta tare sper că școala noastră din Negureni va fi prima din țară care va avea energie electrică absolut gratuită și o să investesc în școala din Negureni, în viitorul negurenenilor, 400 de mii de lei pentru a pune panouri fotovoltaice și toată școala să aibă electricitate absolut gratuită. O fac pentru Negureni, nu o fac pentru locul de unde m-am pornit. Sunt banii mei personali, nu s-a implicat nimeni din politică”, a afirmat Creţu în ședința din data de 10 iulie, transmite newtv.md.

Majoritatea consilierilor locali s-au arătat încântați de proiectul actorului: „Azi o aprobăm. Succes! Dumnezeu să ne ajute”, au spus aceștia.

Detaliu ce apare în fiecare poză cu oameni obsedați de telefoanele lor
Articolul anterior
Ținută de 11.000 de euro! Cum arată costumul Mirandei Kerr care costă o avere
Articolul următor