Câți kilometri a parcurs Iurie Leancă cu bicicleta!

Prim-ministrul Iurie Leancă alături de Ambasadorului SUA în Republica Moldova, W

separator
illiam Moser și alți 100 de cicliști au pedalat pe drumul reconstruit Sărăteni-Soroca.

Aceștia au parcurs 17 kilometri cu bicicleta. Premierul susține mișcarea și modul de viață sănătos.

Prin această cursă am avut ocazia să văd nu doar cât de bun este drumul, dar și cât de sănătos este ciclismul. Trebuie să creăm infrastructura necesară pentru ciclism. Un drum bun înseamnă și un mod de viață sănătos!”, a spus premierul Iurie Leancă.

media_141372788594157800 media_141372794265619500 media_141372799416531900 media_141372809512493300

Drumul Sărăteni-Soroca a fost reconstruit din Fondurile Guvernului SUA, în cadrul programului Compact.

Sursa foto: http://gov.md/

Dorin Chirtoacă, cu brațul în ghips la ședința de judecată. Ce i s-a întâmplat fostului edil al capitalei?

Fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, s-a afișat cu mâna în ghips la ședința de judecată de miercuri, 6 iulie, în dosarul parcărilor cu plată. Fostul edil spune că și-a fracturat brațul după ce a căzut „nereușit” în timp ce efectua lucrări agricole în grădină. 

Dorin Chirtoacă, cu mână în ghips la Judecători. Ce i s-a întâmplat

„Am căzut pur și simplu nereușit acasă…mă ocup cu reparația în casă pe care o fac cu un prieten de familie, dar nu am căzut în timpul acestora, dar în gospodărie pur și simplu, în grădină”, a spus Dorin Chirtoacă, conform tv8.md.

Ședințele de judecată în dosarul parcărilor cu plată, în care este vizat fostul primar al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, au fost reluate. După ce ședința din 5 iulie, la care avocații urmau să prezinte probe de apărare, a fost amânată din cauza unei alerte cu bombă, astăzi, Chirtoacă și avocații săi au fost din nou față în față cu procurorii, în fața magistraților Judecătoriei Buiucani. 

La sfârșitul lunii septembrie, este programată o ședință de judecată cu dezbateri judiciare, la care fostul primar Dorin Chirtoacă va avea ultimul cuvânt. Ulterior, magistrații ar putea pronunța sentința. 

Dorin Chirtoacă este acuzat de fapte de corupție și trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată din Capitală. În același dosar a mai fost vizat fostul șef al Direcției Transport, Igor Gamrețki, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, dar și fostul viceprimar Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevski.

Strada din Chișinău care va purta numele poetului Dumitru Matcovschi

În curând, una din străzile Chișinăului va purta numele poetului și academicianului Dumitru Matcovschi. Comisia pentru reglementarea denumirilor urbane din Chișinău a dat aviz favorabil proiectului „Cu privire la atribuirea denumirii unei porțiuni din șoseaua Hâncești în memoria marelui poet, academician Dumitru Matcovschi”.

Una din străzile Chișinăului va purta numele poetului Dumitru Matcovschi

Este vorba despre porțiunea ce începe de la intersecția străzii Vasile Alecsandri și Alexei Mateevici până la compania Teleradio-Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de consilierul municipal Corneliu Pântea, transmite deschide.md.

Potrivit consilierului, solicitarea privind atribuirea numelui marelui poet pentru porțiunea de șosea sus-menționată a fost făcută încă în 2020.

„În curând, una din străzile Chișinăului va purta numele poetului și academicianului Dumitru Matcovschi. După mai multe încercări (solicitarea a fost depusă către Primăria Chișinău încă în anul 2020), astăzi, Comisia pentru reglementarea denumirilor urbane din Chișinău a dat aviz favorabil proiectului «Cu privire la atribuirea denumirii unei porțiuni din șoseaua Hâncești (începând cu intersecția str. Vasile Alecsandri și Alexei Mateevici până la Televiziune) în memoria marelui poet, academician Dumitru Matcovschi»”, scrie Pântea pe Facebook.

Potrivit consilierului, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare (DGAURF) a elaborat Planul de amplasare a segmentului arterei de circulație. Aceasta a fost penultima etapă în vederea realizării proiectului, iar ultima etapă se va realiza la una din ședințele Consiliului Municipal Chișinău din toamna acestui an.

Poetul, prozatorul, dramaturgul, publicistul şi academicianul Dumitru Matcovschi a murit pe 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani. El şi-a început activitatea în publicistică în 1966. Este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru. Este recunoscut drept un simbol al Mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova.

Pentru merite deosebite, în 1989, lui Dumitru Matcovschi i s-a conferit titlul de Scriitor al Poporului. În acelaşi an, el a devenit laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova. 

În 1997 s-a învrednicit de Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”. În anul 2000 a devenit cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor, iar în 2011 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”. 

Este cavaler al „Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Știinţe din Moldova, laureat al medaliei „Mihai Eminescu”, cetăţean de onoare al municipiului Chișinău.

Pe 1 decembrie 2019, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală a fost dezvelit bustul scriitorului-academician Dumitru Matcovschi.

Surorile gemene care au luat 10 pe linie la BAC au primit cadou o vacanță în Grecia

După difuzarea reportajului despre Adriana și Iana Tataroi din satul Tănătari, raionul Căușeni, gemenele care au luat 10 pe linie la BAC, o agenție de turism de la noi din țară a decis să le facă fetelor o surpriză și le-a oferit o vacanță gratuită în Grecia.

Surpriza a fost organizată de prezentatorul Anatol Melnic, care a chemat gemenele la Chișinău sub pretextul luării unui interviu, transmite Studio-l.online.

Fetele au devenit virale pe Internet, după ce mai multe televiziuni din țară au preluat istoria de la Studio-L și au prezentat povestea lor de succes. Acum fetele se pregătesc de admitere.

Acestea afirmă că vor depune documentele la facultăți diferite în România.

În timp ce una și-a ales medicina, alta va merge la Facultatea de Drept.

Secretul părului superb al Antoniei. Reţeta este simplă!
Articolul anterior
Află totul despre durerile menstruale!
Articolul următor