Ce nume i-au ales Olesea și Anatol Durbală fiicei lor și cum se descurcă în postura de părinți!

Pe 26 ianuarie, familia Sveclă-Durbală a devenit mai mare. Olesea a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă chiar în timp ce soțul ei juca pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Am ținut să aflăm cum se descurcă actrița în rol de mămică, cât de mult o ajută soțul ei, Anatol Durbală, dar și ce nume poartă mica prințesă.

separator

15826116_1346529488700868_4885790012307103782_n

 • unicamd unica.md Ai născut natural sau prin cezariană?
 • Olesea Am decis să nasc pe cale naturală și medicul a zis că nu există niciun impediment pentru a recurge la cezariană. Așa că mă bucur că a decurs totul bine.

 • unicamd unica.md Cum ai putea descrie procesul de alăptare? Multe mămici întâmpină probleme la acest capitol…
 • Olesea Procesul de alăptare… încerc să mă obișnuiesc cu el, există un disconfort pentru început, dar cu zi ce trece mă adaptez și până la urmă, când văd că fetița e liniștită și fericită, îmi crește sufletul de bucurie.

15873129_1346529865367497_5641825890799457596_n

 • unicamd unica.md Cine te ajută în primele săptămâni?
 • Olesea Ce am face noi fără mame? Nimic. Am mare noroc de mama mea, care mă ajută pentru început, e tare grijulie. Ea acum e mai tot timpul cu noi, dar ne este vesel împreună.

 • unicamd unica.md Anatol se implică?
 • Olesea Anatol se implică foarte mult, mă ajută enorm, atunci când eu sunt obosită, el stă cu Cassandra, iar eu îmi recuperez orele de somn.

 • unicamd unica.md Care a fost prima ta reacție când ai văzut fetița?
 • Olesea Când am văzut-o pentru prima dată, am avut un amalgam de emoții, dragoste nemărginită. Se trezește acolo în interior un mecanism nou, care până acum era străin pentru mine.

15823293_1346530218700795_2271553233349230481_n

 • unicamd unica.md Ce nume i-ați dat?
 • Olesea O cheamă Cassandra, numele a fost ales cu mult înainte de a se naște, dar am avut și alte variante, totuși până la final a rămas Cassandra Durbală.

 • unicamd unica.md Cu cine seamănă?
 • Olesea Noi ne uităm cu Anatol și nu înțelegem cu cine seamănă, are trăsături și de-ale mele, și de-ale lui. Dar cel mai important e că e sănătoasă, și de frumoasă, e frumoasă.

15822984_1346530608700756_5323186440521576034_n

Maia Sandu, la Forumul femeilor din Moldova 2024: ,,Să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”

Președinta Maia Sandu a participat astăzi la Forumul Femeilor din Moldova, unde a vorbit despre rolul femeilor de a transforma lucrurile în societatea noastră. 

„Azi, una din trei afaceri din țara noastră este condusă de o femeie, 24% din primari sunt femei, 11 femei ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice și tot o femeie conduce procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană”, a spus șefa statului, potrivit unui comunicat al Președinției Republicii Moldova. 

La „Forumul femeilor din Moldova 2024”, Președinta a vorbit și despre discriminare, inechitate, despre problema discursului de ură, despre faptul că fiecare a treia femeie din țara noastră a suferit de-a lungul vieții o formă de violență. Șefa statului a subliniat că femeile trebuie să știe despre Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie și despre Centrul de Justiție Familială al Poliției, instituții care au menirea de a ajuta femeile care se confruntă cu situații de abuz. 

„Le-am îndemnat pe participante să discutăm cu femeile din toate localitățile noastre, să oferim acel cerc de sprijin necesar, de care avem nevoie toate, atunci când puterile par la limită. Le-am îndemnat să avem încredere în forțele proprii, să ne inspirăm din puterea și curajul mamelor și bunicilor noastre, să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”, a punctat Președinta Maia Sandu. 

Fostul viceguvernator al BNM, Arcadie Albul, s-a stins din viață: ,,Un specialist remarcabil și un exemplu de devotament și integritate”

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Arcadie Albul, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției, care au lăsat un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate. „Este o pierdere care lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut”, se arată în mesaj.

Foto: BNM

„Cu profundă tristețe, Banca Națională a Moldovei anunță trecerea în neființă a domnului Arcadie Albul, viceguvernator al BNM în perioada 1 martie 2022 – 31 decembrie 2023, un specialist remarcabil în domeniul financiar-bancar.

Transferându-și cunoștințele și viziunea europeană dobândite în activitatea sa la instituții internaționale, precum Bank for International Settlements (Basel, Elveția), domnul Arcadie Albul a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova.

Încă de la numirea sa în funcția de viceguvernator al BNM, a fost recunoscut pentru abordarea sa strategică și pentru eforturile sale necontenite de a dezvolta domeniul plăților în Moldova, fiind un exemplu de devotament și integritate în această funcție de mare responsabilitate.

A jucat un rol esențial în crearea plăților instant MIA în Republica Moldova și modernizarea Sistemului Automatizat de Plăți Interne (SAPI), administrat de BNM. De asemenea, a înființat Direcția FINTECH în cadrul Băncii Naționale, indispensabilă pentru evoluția domeniului plăților.

În același timp, a avut un aport considerabil în procesul de pregătire pentru depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), accelerând astfel integrarea financiară a țării noastre în Uniunea Europeană.

Banca Națională a Moldovei își exprimă profunda recunoștință pentru tot ceea ce a realizat domnul Arcadie Albul.

Banca Națională a Moldovei transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate, fiindu-i alături în această mare durere”, se arată în mesajul reprezentanților BNM.

Un nou gest al lui Emilian Crețu va aduce beneficii copiilor de la școala de baștină a actorului

Emilian Crețu s-a prezentat la ședința Consiliului local Negureni, satul de baștină al actorului. Acesta a anunțat aleșii că intenționează să investească 400 de mii de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice la școala din localitate, astfel încât instituția de învățământ să fie independentă energetic. Majoritatea consilierilor au apreciat inițiativa.

Crețu vrea să investească în școala din Negureni: Replica unui consilierFoto: Captură video

„Anul acesta tare sper că școala noastră din Negureni va fi prima din țară care va avea energie electrică absolut gratuită și o să investesc în școala din Negureni, în viitorul negurenenilor, 400 de mii de lei pentru a pune panouri fotovoltaice și toată școala să aibă electricitate absolut gratuită. O fac pentru Negureni, nu o fac pentru locul de unde m-am pornit. Sunt banii mei personali, nu s-a implicat nimeni din politică”, a afirmat Creţu în ședința din data de 10 iulie, transmite newtv.md.

Majoritatea consilierilor locali s-au arătat încântați de proiectul actorului: „Azi o aprobăm. Succes! Dumnezeu să ne ajute”, au spus aceștia.

Doliu în lumea teatrului! S-a stins din viață actorul și umoristul Gheorghe Pârlea
Articolul anterior
Ți se frânge inima. Doi frați orfani luptă cum pot ei pentru a nu fi despărțiți și duși într-un centru de plasament
Articolul următor