Ce surprize ne aşteaptă de Hramul Chişinăului

Autorităţile locale au pregătit deja programul pentru 14 octombrie, ziua în care locuitorii capitalei vor sărbători Hramul. Pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale vor evolua Valy Boghean, Alex Calancea, Orchestra municipală a Fraţilor Advahov, Catharsis şi alţii.

separator

mg_6497

Şefa Direcţiei cultură, Lucia Culev, anunţă că programul pe 14 octombrie va începe cu depuneri de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi cu Liturghia de la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului”, la ora 08.00.

Sărbătoarea în PMAN se va lansa cu evoluarea mai multor colective de dans. De-a lungul Bulevardului Ştefan cel Mare, preturile din cele cinci sectoare vor amenaja stand-uri şi scene, în care vor evolua tinere talente din sectoare, scrie adevarul.ro.

La ora 14.00 va fi inaugurată Scara Cascadei din Parcul Valea Morilor. La ora 15.00, pe strada pietonală Eugen Doga va fi organizat un concert susţinut de interpreţii Geta Burlacu şi Cristi Aldea-Teodorovici, cu genericul: „Te ador, Chişinău”. Sărbătoarea va culmina cu concertul din PMAN.

Încă din ajun, circulaţia rutieră pe bulevardul Ştefan cel Mare, în perimetrul străzilor Maria Cebotari şi Ismail, va fi restricţionată. Accesul la concertul din PMAN se va asigura prin filtre. Şeful adjunct al Direcţiei municipale de poliţie, Silviu Muşuc, a menţionat că în PMAN vor fi interzise băuturile spirtoase. La fel, către antreprenori va emisă solicitarea de a comercializa vin şi bere doar în plastic.

mg_6498

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Provocările din spatele unei nunți de toamnă
Articolul anterior
Cele 15 femei care schimbă Moldova au luat cina cu Andreea Marin
Articolul următor