Cu drag de mama: Boris Gîlca, director ”Invitro Diagnostics”

Mama mea se numește Antonina – Antonina Gîlca. Numele este de origine greacă și înseamnă Floare. Nu cred că poate fi o mai frumoasă asociere – Mamă și Floare! Farte explicit!

separator

gilca

În luna martei, pe data de 26, mama va împlini 84 ani! Este o femeie cu o inteligență desăvârșită, educație și bun simț cum nu se studiază la nici o universitate, chiar dacă toată viața a locuit și a muncit la țară – în s. Drepcăuți, raionul Briceni. A muncit în colhoz, apoi a făcut cursuri de croitorie fiind mulți ani cea mai vestită croitoreasă în sat. Ulterior și până la pensie a activat ca bucătar în blocul alimentar al Spitalului de circumscripție din Lipcani.

mam

La 10 ani, în urma unui accident, am rămas fără tată, iar mama a investit tot de ce dispunea în educația și studiile mele. Conștientizez, că a făcut cea mai importantă investiție… Nu am avut o copilărie alintată – totuși erau timpuri grele. Lecția de viață de la mama a fost îndrumarea și insistența pentru a învăța bine la școală, pentru a avea studii avansate. Părinții nu au fost avuți, dar erau buni gospodari și  erau respectați în sat. Faptul că îi sunt recunoscător – este nimic spus. Îi datorez tot ce am obținut în viață, în cariera profesională și în activitatea publică. Îi mulțumesc și pentru ”cei 7 ani de acasă”! Întotdeauna mi-au fost de folos în viață!

mama gilca

Cele mai delicioase bucate ramân bucatele mamei: cartofii prăjiți de mama, pârjoalele mamei și ”baba” din paste făinoase cu cvas de casă! Așa bucate nu prepară niciun restaurant! Le savurez și acum când merg la mama. În 2016 am călătorit cu mama în România: Sinaia, Bușteni, Predeal, Brașov, apoi la toate mănăstirile din zona Moldovei, inclusiv la Putna, unde mama s-a închinat și la mormântul lui Ștefan cel Mare. Au fost, probabil, cele mai emoționale momente pentru mama, dar și pentru mine fiind alături de ea! Îi doresc sănătate, căci are cea mai mare nevoie de asta! Iar eu și cu sora mea vom fi mereu recunoscători pentru calitatea care ne-a transmis-o : calitatea de a fi Om.

Maia Sandu, la Forumul femeilor din Moldova 2024: ,,Să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”

Președinta Maia Sandu a participat astăzi la Forumul Femeilor din Moldova, unde a vorbit despre rolul femeilor de a transforma lucrurile în societatea noastră. 

„Azi, una din trei afaceri din țara noastră este condusă de o femeie, 24% din primari sunt femei, 11 femei ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice și tot o femeie conduce procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană”, a spus șefa statului, potrivit unui comunicat al Președinției Republicii Moldova. 

La „Forumul femeilor din Moldova 2024”, Președinta a vorbit și despre discriminare, inechitate, despre problema discursului de ură, despre faptul că fiecare a treia femeie din țara noastră a suferit de-a lungul vieții o formă de violență. Șefa statului a subliniat că femeile trebuie să știe despre Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie și despre Centrul de Justiție Familială al Poliției, instituții care au menirea de a ajuta femeile care se confruntă cu situații de abuz. 

„Le-am îndemnat pe participante să discutăm cu femeile din toate localitățile noastre, să oferim acel cerc de sprijin necesar, de care avem nevoie toate, atunci când puterile par la limită. Le-am îndemnat să avem încredere în forțele proprii, să ne inspirăm din puterea și curajul mamelor și bunicilor noastre, să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”, a punctat Președinta Maia Sandu. 

Fostul viceguvernator al BNM, Arcadie Albul, s-a stins din viață: ,,Un specialist remarcabil și un exemplu de devotament și integritate”

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Arcadie Albul, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției, care au lăsat un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate. „Este o pierdere care lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut”, se arată în mesaj.

Foto: BNM

„Cu profundă tristețe, Banca Națională a Moldovei anunță trecerea în neființă a domnului Arcadie Albul, viceguvernator al BNM în perioada 1 martie 2022 – 31 decembrie 2023, un specialist remarcabil în domeniul financiar-bancar.

Transferându-și cunoștințele și viziunea europeană dobândite în activitatea sa la instituții internaționale, precum Bank for International Settlements (Basel, Elveția), domnul Arcadie Albul a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova.

Încă de la numirea sa în funcția de viceguvernator al BNM, a fost recunoscut pentru abordarea sa strategică și pentru eforturile sale necontenite de a dezvolta domeniul plăților în Moldova, fiind un exemplu de devotament și integritate în această funcție de mare responsabilitate.

A jucat un rol esențial în crearea plăților instant MIA în Republica Moldova și modernizarea Sistemului Automatizat de Plăți Interne (SAPI), administrat de BNM. De asemenea, a înființat Direcția FINTECH în cadrul Băncii Naționale, indispensabilă pentru evoluția domeniului plăților.

În același timp, a avut un aport considerabil în procesul de pregătire pentru depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), accelerând astfel integrarea financiară a țării noastre în Uniunea Europeană.

Banca Națională a Moldovei își exprimă profunda recunoștință pentru tot ceea ce a realizat domnul Arcadie Albul.

Banca Națională a Moldovei transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate, fiindu-i alături în această mare durere”, se arată în mesajul reprezentanților BNM.

Un nou gest al lui Emilian Crețu va aduce beneficii copiilor de la școala de baștină a actorului

Emilian Crețu s-a prezentat la ședința Consiliului local Negureni, satul de baștină al actorului. Acesta a anunțat aleșii că intenționează să investească 400 de mii de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice la școala din localitate, astfel încât instituția de învățământ să fie independentă energetic. Majoritatea consilierilor au apreciat inițiativa.

Crețu vrea să investească în școala din Negureni: Replica unui consilierFoto: Captură video

„Anul acesta tare sper că școala noastră din Negureni va fi prima din țară care va avea energie electrică absolut gratuită și o să investesc în școala din Negureni, în viitorul negurenenilor, 400 de mii de lei pentru a pune panouri fotovoltaice și toată școala să aibă electricitate absolut gratuită. O fac pentru Negureni, nu o fac pentru locul de unde m-am pornit. Sunt banii mei personali, nu s-a implicat nimeni din politică”, a afirmat Creţu în ședința din data de 10 iulie, transmite newtv.md.

Majoritatea consilierilor locali s-au arătat încântați de proiectul actorului: „Azi o aprobăm. Succes! Dumnezeu să ne ajute”, au spus aceștia.

FIRST LEGO League Moldova 2017! A fost aleasă echipa care ne va reprezenta țara în Danemarca.
Articolul anterior
Eugen Doga va fi omagiat la Parlament
Articolul următor