În ceea ce privește cheltuielile, pentru anul 2024 au fost aprobate fonduri în valoare de 3 miliarde 198,9 milioane lei, din care au fost executate 3 miliarde 136 milioane lei. Cel mai mare procent din aceste cheltuieli a fost direcționat către prestațiile sociale și cheltuielile de personal, transmite Știri.md.

Auditul a colectat probe de la 15 entități care fac parte din structura financiară a MMPS și de la alte 40 de instituții unde ministerul deține rolul de fondator. Aceste entități sunt implicate în elaborarea politicilor, administrarea patrimoniului și alocarea fondurilor publice în domeniul muncii și protecției sociale.
În urma auditului au fost identificate mai multe deficiențe semnificative, iar Curtea de Conturi a emis o opinie fără rezerve asupra rapoartelor financiare ale ministerului. Printre principalele constatări ale echipei de audit se numără:
- Deficiențe în calculul compensațiilor: Echipa de audit a întâmpinat dificultăți în obținerea probelor adecvate privind corectitudinea calculelor efectuate pentru compensațiile acordate în valoare de 1,2 miliarde de lei. Această problemă a fost cauzată de disfuncționalitățile dintre sistemul informațional SIVE și alte baze de date relevante, ceea ce a afectat capacitatea de a verifica corectitudinea plăților efectuate;
- Gestionarea necorespunzătoare a patrimoniului imobiliar: Auditul a identificat mai multe probleme legate de patrimoniul imobiliar al ministerului. Astfel, 22 de clădiri în valoare de 16,5 milioane de lei au fost înregistrate în evidența contabilă, deși dreptul de proprietate asupra acestora era deja înregistrat în Registrul Bunurilor Imobile (RBI) la alte autorități publice. De asemenea, ministerul nu a recunoscut dreptul asupra altor patru clădiri, iar o clădire cu valoarea de 14,2 milioane de lei nu a fost reflectată în evidențele contabile;
- Terenuri neînregistrate: Ministerul a raportat în evidența contabilă două terenuri în valoare de 16,9 milioane de lei, dar acestea erau deja înregistrate în RBI de alte entități. De asemenea, trei terenuri cu valoarea totală de 1,3 milioane de lei nu erau înregistrate corespunzător în Registrul Bunurilor Imobile, ceea ce reprezintă un risc semnificativ de pierdere a acestora.