Cum era sărbătorit Paștele Blajinilor acum 80 de ani?

Fotografia de mai jos arată cum era sărbătorit Paștele Blajinilor în urmă cu aproape un secol. Fotografia datează din anul 1941 și a fost făcută într-un cimitir din Bucovina.

separator

Cele mai frumoase femei erau cele care purtau ii brodate și costume tradiționale. De asemenea, broboadele erau un veșmânt obligatoriu.

Pe morminte poți vedea doar 24 de pomene, din cozonac, ou roșu și o lumânare, care ar simboliza cele 24 de vămi, iar mormintele nu sunt îngrădite precum se obișnuiește în prezent.

18077403_1958297821060268_836938435483462234_o

Pagina de Facebook Casa Mare a publicat această imagine rară. Iată ce se arată în descrierea ei:

 ,,Paștele Blajinilor, 1941. Moldoveni români din regiunea Bucovinei.
Atrageti atenție ce au pe morminte; 24 de pomene care simbolizează cele 24 de vămi, ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumină! Atât!

Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștele, iar cozonacul — trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ — albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe”.

„Pomenile erau date doar celor nevoiași, nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fără mese copioase și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși. Și, ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!”, mai scrie sursa, făcând o comparație între felul în care este marcat acum Paștele Blajinilor și cum era marcat în anul 1941.

Muzică de fanfară, la frontieră! Vicecampionul european Victor Ciobanu, întâmpinat la intrarea în țară

Vicecampionul european și polițistul de frontieră Victor Ciobanu, cel care a obținut medalia de argint la Campionatul European de la Zagreb, a fost întâmpinat de colegi cu muzică de fanfară și flori la punctul de trecere a frontierei Leușeni.

„Coridor verde pentru colegul nostru care a reușit să obțină medalia de argint în categoria de până la 60 kg în cadrul Campionatului European de la Zagreb, Croația, rezervat seniorilor. Sincere felicitări și succese polițistului de frontieră Victor Ciobanu!”, au scris într-o postare pe Telegram reprezentanții Poliției de Frontieră.

Victor Ciobanu, Maestru Emerit al Sportului, a obținut medalia de argint în categoria de până la 60 de kilograme în cadrul Campionatului European, ediția 2023. Competiția s-a desfășurat în perioada 20-23 aprilie în or. Zagreb, Croația.

Victor este sportiv în cadrul Centrului de Pregătire a Loturilor Naționale.  

Cum arăta Nina Crețu când era mică? „Acum, urmează shok content”

Emilian Crețu și sora lui, Nina, au avut o copilărie veselă și plină de aventuri și ghidușii, pe meleagurile natale de la Negureni. De ziua mamei lor, actorul a răscolit în sertarul cu amintiri din copilărie și a împărtășit cu urmăritorii săi câteva poze cu sora sa, Nina, când aceasta era mică. Împreună, frații s-au amuzat și și-au amintit momentele haioase din spatele pozelor care le-au marcat copilăria.

„Acum urmează shok content”, a spus Emilian Crețu, înainte de a prezenta o poză a surorii sale în timp ce aceasta făcea baie într-o cadă, în mijlocul camerei.

Nina Crețu este un model și influencer care și-a construit o comunitate de peste 230 mii de urmăritori pe Instagram.

Halterofila moldoveancă Elena Erighina a cucerit două medalii la Europenele de la Erevan

Halterofila Elena Erighina a cucerit medalia de bronz la total în cadrul Campionatului European de la Erevan.

post-img

De asemenea, ea a cucerit argintul la proba smuls, ridicând 104 kg, iar la aruncat s-a clasat pe locul 4 cu rezultatul 130 kg.

Erighina a evoluat în categoria de greutate 81 kg.

Astăzi la Europenele din Armenia vor intra în concurs ultimii doi halterofili moldoveni: Artiom Grițenco și Tudor Bratu.

Imagini senzaționale cu Jaqueline Carvalho, una dintre cele mai sexy voleibaliste din lume
Articolul anterior
Dan Bălan a lansat piesa ,,Balzam”, în colaborare cu o artistă în vogă din Rusia
Articolul următor