Cum a fost la ziua de naștere a Dianei Brescan!

Ieri, Diana a avut o zi deosebită. Pentru că a împlinit 21 de ani, interpreta a fost surprinsă de dimineața până seara. În prima jumătate a zile a sărbătorit alături de părinți, iar seara s-a distrat într-un local din Capitală, alături de cele mai bune prietene.

separator

18009796_1465205753529695_745894747_n

“Ziua de azi a fost superbă, în prima jumătate a zilei am sărbătorit cu familia, iar seara am fost cu prietenele, acestea m-au surprins cu multe flori, dar cel mai mult m-au bucurat nu cadourile, ci faptul că mi-au fost alături. Sunt plină de emoții și foarte fericită”, a declarat Diana Brescan pentru Unica.md.

Interpreta s-a întors acasă cu portbagajul plin cu flori și cu un microfon dulce.

18051566_1465206333529637_2062435767_n

18009603_1465205863529684_479945428_n18009754_1465205823529688_663002784_n18051966_1465206516862952_909731421_n

Circa 5.000 de persoane au început deja cursurile gratuite de limba română

Circa 5 000 de persoane din cele peste 12 000 care s-au înscris la Programul național de limba română au început deja cursurile. Ceilalți solicitanți vor începe formările în luna iulie și, respectiv, septembrie a acestui an.

La sfârșitul programului, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Ținând cont că la ediția din acest an s-au înscris un număr record de persoane, dublu comparativ cu anul trecut, Ministerul Educației și Cercetării a identificat alte peste 120 de cadre didactice care, din 15 aprilie, au început sesiuni de instruire pentru a deveni formatori în cadrul Programului.

Programul național de studiere a limbii române este rezervat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Pentru ediția din anul curent a Programului, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei.

Un preot moldovean, șofer de autobuz în Italia: ”Lucrez pentru a-mi întreține familia”

Preotul moldovean Ion Grebănosu, liderul comunității ortodoxe moldovenești din Trentino și protopop – paroh al Bisericii Ortodoxe a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, prezent în Rovereto din 2008, își completează veniturile lucrând de mai mult timp ca șofer pe autobuz.

Această situație neobișnuită vine ca o necesitate, având în vedere că preoții ortodocși nu beneficiază de un salariu fix, ceea ce îl obligă pe părintele Grebănosu să găsească alte surse de venit pentru a-și întreține familia, relatează presa italiană citată de rotalianul.com. „Înainte lucram ca șofer cu normă întreagă, acum am un program mai flexibil”, a mărturisit el.

Preotul Grebănosu are 54 de ani, este căsătorit cu Tatiana și are trei copii: două fiice, Ionela 30 de ani, Aleftina de 27 și un fiu, Teopemt, de 28 de ani.

„Deoarece preoții noștri nu au un tip de remunerație fixă, majoritatea dintre noi caută un loc de muncă în zilele lucrătoare pentru a acoperi diverse cheltuieli și pentru a-și susține familiile”, a explicat preotul moldovean.

El a fost nevoit să devină șofer de autobuz, o meserie pe care o practică periodic prin intermediul unui contract flexibil, ce îi permite să intervină când colegii șoferi sunt bolnavi sau în vacanță.

În august 2023, compania pentru care lucra ca șofer a pierdut un contract important cu Trentino Trasporti, iar sănătatea sa a devenit precară din cauza problemelor de inimă și a efectelor post-COVID de care a suferit.

Această situație l-a forțat să reducă orele de muncă și să se adapteze la un program mai flexibil.

„Am lucrat ca șofer cu normă întreagă, chiar dacă uneori a fost puțin greu să împac munca cu rolul meu de ghid spiritual care trebuie să răspundă diferitelor nevoi din biserică și din comunitate.

A fi preot paroh este o misiune care trebuie să aibă prioritate, dar, datorită înțelegerii încheiate cu compania de a avea weekendul liber pentru a celebra liturghia și a fi la dispoziție credincioșilor, am reușit mereu”, a afirmat el.

Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, situată într-o fostă mănăstire restaurată în 2009 cu ajutorul enoriașilor, nu doar că servește nevoile spirituale ale credincioșilor, dar joacă un rol vital în integrarea moldovenilor în Italia.

Aceasta oferă cursuri de limbă, cateheză, desen și dansuri tradiționale pentru copii, precum și suport pentru adulții în căutare de locuri de muncă sau locuințe.

Amestecarea rolurilor religioase și civile evidențiază adaptabilitatea și dedicarea preotului moldovean în servirea comunității sale.

El continuă să fie o figură centrală pentru mulți, oferind nu doar îndrumare spirituală, dar și suport concret în viața de zi cu zi.

Un TIR încărcat cu semințe de floarea-soarelui s-a răsturnat la Bălți

Un TIR încărcat cu semințe de floarea soarelui s-a răsturnat la Bălți. Potrivit poliției, șoferul a fost transportat la spital, scrie unimedia.info.

Totul s-a întâmplat ieri, 15 aprilie, în jurul orei 20:00.

Potrivit poliției, un bărbat de 50 de ani fiind la volanul unui autocamion de model MAN cu semiremorcă, încărcat cu floarea soarelui, la un moment dat a pierdut controlul asupra volanului și s-a tamponat într-un parapet metali), după care vehiculul s-a răsturant. 

Șoferul a fost transportat la spital.

Alte circumstanțe se stabilesc.

Moldova a câștigat medalia de aur la Campionatul European de Dans Latin!
Articolul anterior
O fetiță de 11 ani a murit într-un cimitir după ce o cruce a căzut peste ea
Articolul următor