Cum și-au ales rochiile de mireasă, vedetele de-acasă

Rochia de mireasă pentru o femeie este poate cea mai frumoasă creație vestimentară din viața ei, cu toate că îi dă mari bătăi de cap până când o găsește anume pe cea dorită. Această rochie nu presupune doar o bucată de stofă, un fermoar și niște bretele. Rochia de mireasă înseamnă cel mai inocent vis, ani de așteptare, dragoste, fericire sublimă și suflet, foarte mult suflet! Vezi cum și-au ales rochiile de mireasă: Tatiana Heghea, Cornelia Ștefăneț, Lenuța Gheorghiță, Cristina Evtodi și Hellen Monroe.

separator

Tatiana Heghea

Collage

Am ales rochițele foarte ușor, deoarece am avut avantajul de-a purta doua rochii, una la petrecerea de cununie religioasă și cununie civilă și una pentru însăși petrecerea de nuntă. Știam sigur din start, că vreau sa fie două modele absolut diferite.
Astfel, pentru Biserică am optat pentu o rochie mai clasică, umerii astupați, deoarece știam că în biserică trebuie să fii mireasă decentă.
La petrecere am ales o rochie, tip sirenă, cu umerii dezgoliți, pentru că era luna iulie, este excesiv de caldă. Un alt atu al acestui model este că scoate în evidență siluetele unor fete înalte. Îmi amintesc că am ales rochiile în timp scurt, cu o zi înainte de nuntă.


Cornelia Ștefăneț

nunta

Nu mi-a luat mult timp să-mi găsesc rochia de mireasă, pentru că un designer autohton mi-a realizat-o exact după dorința mea, aici mă refer la rochia de la cununie. Cea de la petrecere am închiriat-o de la un salon de mariaj din Capitală. Chiar nu am avut bătai de cap la acest capitol, pentru că am avut norocul să port rochia pe care mi-am dorit-o.

Lenuța Gheorghiță

20370574_1945451399027452_1295286158_n


Rochia de mireasă am ales-o eu personal. Îmi doream de copilă o rochie stil prințesă și ca voalul miresei să fie lung. În concluzie, modelul dorit l-am realizat la comandă și nimeni până în ziua nunții nu mi-a văzut rochia. O păstrez și acum cu drag în șifonier.

Cristina Evtodii-MarcuiPiccy-collage

Cusută cu migală de designerul Dana Lookovețchi m-am simțit cu adevărat EU în această rochie. Am optat pentru cea mai fină stofă și pentru cel mai simplu design. Desigur am evitat să port un „cerc” și s-a utilizat multă stofă ca să obținem volum în partea de jos. Pe lângă acestea nu-mi pot explica de ce, dar rochia a rămas ușoară și m-am simțit mai mult decât confortabil în ea. Am decis să facem nunta în pădure, la o terasă de lemn, cu multă levănțică, astfel rochia a prins o conotație de province, mai ales cu acea inserție de pe fustă. Pentru că am participat în câteva ședințe foto, unde am jucat rolul de mireasă, am avut ocazia să probez mai multe tipuri de rochii. Astfel, am văzut sortimentul din saloane și am decis să merg direct la designer și să o croiesc așa cum mi-o doresc: modestă și fină.

Hellen Monroe20400943_1484936001550139_1732811217_n

Pentru rochia de la cununie am căutat detalii cu influețe arabe, mereu am fost impresionată de miresele din țările arabe. Începând de la coafură, machiaj și rochia propriu zisă. Am ales foarte greu, deoarece în Moldova nu vedeam nicăieri astfel de rochii, însă am gasit-o în altă țară. Sun foarte fericită pentru că a fost așa cum mi-am imaginat să arăt în fața altarului, alături de bărbatul iubit. Rochia de la nuntă va fi una mult mai fabuloasa și cu influențe 100% arăbești.

Premieră! Un bărbat din Edineț, plasat în arest pentru refuzul de a fi supus testării alcoolscopice

Procuratura raionului Edineț anunță despre pornirea unei urmări penale la 12 septembrie 2024, în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de refuz, împotrivire sau eschivare a conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică și/sau testarea antidrog, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical, adică fapta prejudiciabilă prevăzută de art.264/1 alin.(3) din Codul penal, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Amintim că noile modificări legislative care prevăd sancțiuni mai aspre pentru fapta de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate au intrat în vigoare recent, la 07 septembrie 2024.

Potrivit acestora, șofatul în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau ebrietate narcotică se sancționează cu închisoare de la 1 la 5 ani, în dependență de gravitatea faptei. Vechile prevederi, stipulau drept pedeapsă pentru această infracțiune, munca neremunerată în folosul comunității, închisoarea fiind o excepție, pentru persoanele care deja au fost private de dreptul de a conduce mijloace de transport, fie, nu dețineau permis de conducere în momentul comiterii faptei, maximul posibil de a fi aplicat fiind doar 1 an de închisoare.

În speța recentă, avută loc la Edineț, învinuitul în vârstă de 50 de ani, la 11 septembrie 2024, aproximativ la ora 19:00, fiind aparent în stare de ebrietate, a urcat la volanul microbuzului „Ford Transit”. În timp ce conducea mijlocul de transport în municipiul Edineț, a fost stopat de către angajații poliției, iar după ce a oprit mijlocul de transport indicat, acesta, împreună cu doi pasageri ai săi au coborât din salonul microbuzului și au fugit de la fața locului. În scurt timp, învinuitul s-a reîntors la fața locului și urcând în salonul microbuzului a încuiat ușile din partea interioară al mijlocului de transport.

Fiindu-i propus de a fi suspus testării alcoolscopice cu aparatul „Drager alcotest” sau de a trece examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi colectării probelor biologice, acesta s-a împotrivit de la testarea alcoolscopică.

Momentan, învinuitul se află în arest preventiv.

Cerere mică al nou lansatului telefon iPhone 16

Analiștii finaciari cred că Apple se confruntă cu o cerere mică al nou lansatului telefon iPhone 16, având în vedere termenele de livrare mult mai scurte. Acțiunile companiei scad cu -3%, scrie jurnal.md.

Primele date privind precomenzile au dezvăluit timpi de livrare, la nivel mondial, la jumătate pentru modelele iPhone 16, în comparație cu modelele iPhone15, de anul trecut, la trei zile după ce compania a început să preia comenzi, scrie Biziday.

Durata medie de livrare pentru iPhone 16 Pro este în prezent de 14 zile, față de 24 de zile pentru iPhone 15 Pro, anul trecut, iar modelul iPhone 16 Pro Max se livrează în 19 zile, față de 32 de zile. În baza acestor date, analiștii estimează că precomenzile din primul weekend de după lansare sunt mai mici cu între 16% și 27% pentru modelele iPhone 16, față de iPhone 15.

Principala problemă a Apple pare a fi întârzierea instrumentelor de AI anunțate. “Factorul cheie este cererea mai mică decât se aștepta pentru seria iPhone 16 Pro, principala atracție, iar Apple Intelligence nu este disponibil încă de la lansare alături de iPhone 16”, a declarat Ming-Chi Kuo, analist Apple la TF International Securities, într-o postare pe blog.

Apple Intelligence urmează să fie lansat în SUA, în versiune beta, abia de luna viitoare, iar pentru alte versiuni decât în engleză, de anul viitor.

Împrumut de 200 milioane de euro pentru extinderea și reabilitarea pădurilor din R. Moldova

Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 200 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru extinderea și reabilitarea pădurilor. Acordul de împrumut a fost semnat astăzi în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova de către Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor și Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului, pe de o parte, și Banca Europeană de Investiții, pe de altă parte, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Finanțarea vine în sprijinul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și prevede plantarea și reabilitarea a peste 63.000 de hectare de păduri în perioada 2024-2028. Noile păduri vor contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 12 milioane de tone în următorii 30 de ani, ceea ce va economisi aproximativ 180 milioane de dolari prin reducerea costurilor asociate poluării și adaptării la schimbările climatice. De asemenea, se estimează că proiectul va genera peste 10.000 de locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale. 

Investiția va fi utilizată și pentru achiziționarea de echipamente moderne și construirea a trei centre regionale de producere a materialului săditor, precum și a unui Centru Național de Genetică Forestieră. Totodată, vor fi amenajate 265 de kilometri de drumuri forestiere și 30 de depozite de stocare a lemnului, facilitând accesul la resursele forestiere și îmbunătățind sistemul de transport. De asemenea, proiectul va include instalarea de camere de supraveghere în zonele cu risc de incendiu și tăieri ilegale, asigurând monitorizarea și protecția eficientă a pădurilor.

„Acest proiect reprezintă o investiție esențială într-un viitor sigur al Republicii Moldova. Extinderea suprafeței împădurite va contribui la combaterea schimbărilor climatice, reducerea poluării și asigurarea unui mediu mai sănătos pentru toți cetățenii. Totodată, vom crea noi locuri de muncă, susținând dezvoltarea comunităților rurale. Este un pas crucial spre modernizarea țării noastre și adaptarea la schimbările climatice,” a declarat Sergiu Lazarencu, Ministrul Mediului.

Și președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj în acest context.

”Ne dorim o țară verde, acoperită de mai multe păduri, ca să avem aer curat, un sol mai fertil, apă mai multă în râuri și lacuri și oameni sănătoși. Acum câțiva ani am pornit la drum cu un proiect ambițios – reabilitarea și plantarea a 145 de mii de hectare de păduri, un proiect care va aduce beneficii nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile următoare.

Azi, Banca Europeană pentru Investiții s-a alăturat eforturilor noastre printr-o investiție de 200 de milioane de euro. Această finanțare va sprijini reabilitarea a peste 63 de mii de hectare de terenuri și păduri degradate, în perioada 2024 – 2028. De asemenea, vom investi în infrastructură silvică și echipamente ca să gestionăm pădurile noastre la standarde europene și vom crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii. Este un pas înainte spre un viitor mai verde și mai sigur pentru Republica Moldova.”, a scris președintele.

Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, inițiat de Președinta Maia Sandu, își propune să reabiliteze 145.000 de hectare de păduri și să extindă acoperirea forestieră a Moldovei la 15% până în 2032. 

Maternitatea Institutului Mamei și Copilului se închide temporar!
Articolul anterior
Acum poți obține certificarea Cambridge în Moldova. Află cum și unde!
Articolul următor