De ce îmi trebuie mie asta? O altfel de invitație la IA MANIA

”De ce îmi trebuie mie asta?” este întrebarea pe care mi-o adresează lumea mai des decât ”Ce mai faci?”. Ah, mai este una…ai venit? da de ce ai mai venit dacă ai plecat.  Totuși în mintea încă a multor oameni rostul lor în viață se limitează la o mocirlă de confort și autosuficiență atât de descurajatoare. Bineînțeles că dacă mă apuc să-mi  fac o contabilitate onestă,  în Moldova nu merită nimic, nici cărți să scoți, nici festivaluri de tradiții să faci, nici monumente să salvezi, nici tradiții să renaști, nici despre identitate  și valori naționale să vorbești.

separator
_MG_0048 _MG_0050 _MG_0053

Pentru că oamenii percep asta fie ca pe o sursă de PR la care nu vor să contribuie, fie ca pe o sursă de îmbogățire rapidă la care, din nou, nu vor să contribuie. Orice gen de bune intenții, ce nu au la bază unul din cele două motive, începe să trezească dubii. Eu nu voi înșira o listă lungă de necazuri cu care se confruntă cineva care vrea să schimbe puțin lumea din jurul său. Pentru că asemenea necazuri le au toți. Începând cu un Ministru care vrea să dezvețe o țară întreagă să copieze la BAC până la un om simplu ,care în lipsă de comunitate solidară, renunță și începe și el să propage tipicul scepticism.

_MG_0041 _MG_0045 _MG_0057

Nu, lucrurile nu se schimbă atât de repede  precum ne dorim noi, dar se schimbă. Vă asigur. Acum 2 ani strigam într-o ceată de entuziaști, în centrul Chișinăului, să se oprească distrugerea monumentelor. Azi, când mă plimb prin Chișinău, simt că nu a fost chiar degeaba. Da, mai există nereguli, dar există și lumină. Și din păcate, entuziaștii de atunci nu vor mai avea azi același zel  să iasă și să mai oprească niște demolări ilegale. Pentru că s-au simțit prea puțini. Cu toate că anume datorită lor, azi atenția față de patrimoniul arhitectural din Chișinău e mai mare.

_MG_0062 _MG_0068 _MG_0071

Așa mă gândesc eu că vin schimbările. Prin consecvența și ambiție, în pofida tuturor și  la toate. Ia Mania din anul acesta e  importantă, mai ales pentru continuitatea sa, pentru ediția de anul viitor. Pentru că atunci când bați la niște uși în căutare de susținere, oamenii te pot privi cu mai multă încredere dacă ceea ce propagi nu e doar un moft, ci o religie de viață, pe care tu prin energie și inspirație o faci să dureze.  De aceea, prin venirea voastră la ediția din acest an a festivalului, prin cumpărarea unui bilet, printr-o atitudine  pozitivă și constructivă, chiar și față de momentele organizatorice mai puțin reușite, veți arăta susținere, solidaritate și încurajare pentru ceea ce vă place, vă pasă și vă este drag. În caz contrar de ce ați mai veni?  Să faci  Ia Mania la țară unor li se pare o utopie. Dar alegerea nu e întâmplătoare. Nu e ușor să mobilizezi un sat, care nu are nici un eveniment important in viața sa culturală, cu un primar plecat subit în concediu exact atunci când ai nevoie de el. Nu e deloc ușor să scoți lumea din oraș, anevoios și cu multe pretenții și să pregătești ceva pentru care să fi meritat acest mare sacrificiu. Dar mai știu că printre voi există o mână de oameni care pot face abstracție de nereușite. Care nu ar veni doar să numere eșecurile ca mărgele pe un fir, ci ar vei să se vadă cu prietenii, să cumpere niște obiecte frumoase de la meșteșugarii noștri, ar veni să guste sarmalele de Holercani, să tragă o horă, să facă o baie în Nistru și să vadă oare ce lucruri interesante au mai pregătit ăștia, de la Klumea.

De ce îmi trebuie mie asta? O altfel de invitație la IA MANIA

Cu oamenii pe care îi vedeți în lista de mai sus vorbesc de prin ianuarie. Ei toți sunt cu Basarabia în suflet, dar unii nu au fost niciodată în Moldova. Am invitat artiști de la noi și din România, care pe parcursul activității lor s-au atins de tradiții și le-au împrumutat frumos. Oamenii aceștia, fiecare în parte, au câte un cuvânt bun de spus despre rădăcinile lor. Povești despre parcursul lor profesional vor putea fi ascultate în cadrul unui spațiu, o conferința improvizată, unde la fiecare 20 minute câte un vorbitor va avea câte un discurs cu momentele sale de inspirație din tradiții.  L-am numit Podul de Flori pentru că anume asta se va întâmpla: un simbolic moment de reunire între artiștii din aceeași cultură, dar din două țari separate de regimuri politice.

De ce îmi trebuie mie asta? O altfel de invitație la IA MANIA

Concursul Mândria îmi trezește foarte mari emoții, recunosc asta fără frică. Mai ales pentru că nu știu la ce să mă aștept. Cu toate că am făcut o preselecție, am încercat să-i păstrăm în competiție pe cei care au experiență, un portfoliu, au o viziune,  oricum mă tem de necunoscut. Mă tem de publicul răuvoitor. Probabil ar trebui să mă relaxez și să las lucrurile de la sine. Am creat un spațiu de competiție, avem un premiu pentru cea mai frumoasă colecție, avem un juriu competent care va alege designerul care va merge la Oxford, la Săptămâna Modei. În rest, să lăsăm talentul să vorbească.

Concursul Mândria îmi trezește foarte mari emoții, recunosc asta fără frică. Mai ales pentru că nu știu la ce să mă aștept. Cu toate că am făcut o preselecție, am încercat să-i păstrăm în competiție pe cei care au experiență, un portfoliu, au o viziune,  oricum mă tem de necunoscut. Mă tem de publicul răuvoitor. Probabil ar trebui să mă relaxez și să las lucrurile de la sine. Am creat un spațiu de competiție, avem un premiu pentru cea mai frumoasă colecție, avem un juriu competent care va alege designerul care va merge la Oxford, la Săptămâna Modei. În rest, să lăsăm talentul să vorbească.

Programul muzical de la Ia Mania va fi animat de mai multe nume cunoscute și dragi. Holercănenii se vor lăuda cu fanfarele lor  minunate. M-am bucurat să ni se alăture Tharmis pe ultima sută. M-am emoționat când nu am fost refuzată de Iurie Sadovnic, pe care  îl iubesc din toată inima. Acordeoniștii de la Concertino au spus din start, Da!, Maria Iliuț și Crenguța de iederă și Surorile Osoianu sunt prezențe dragi  și obligatorii pentru un festival al artelor născute din tradiții, ansamblul Veselia va veni cu toate generațiile de dansatori pe care le are la activ și ne vor dansa pe săturate. Iar Dara pregătește un recital special pentru Ia Mania.

Aici vine și răspunsul meu la întreabrea de mai sus:

De ce îmi trebuie mie asta?

Pentru că așa.

Și pe voi vă invit să veniți la Ia Mania. Pentru că așa… puteți și voi arăta susținerea pentru un eveniment cultural al țării voastre. Chiar și istoria a demonstrat că unde-i unul nu-i putere și unde-s mulți puterea crește.

Sursa: http://nataalbot.md/

Cea mai spectaculoasă seră de plante exotice din România va avea palmieri de 20 de metri

Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea o seră pentru plante exotice, cea mai spectaculoasă din țară. Vizitatorii vor putea admira palmieri de aproximativ 20 de metri înălțime, precum și sute de plante exotice, scrie adevarul.ro.

După o perioadă în care lucrările au fost blocate din cauza constructorului, autoritățile din Galați au anunțat luni, 15 aprilie 2024, că au fost reluate lucrările la Sera de plante exotice. 

„Din cauza unui constructor neserios, care nu şi-a făcut treaba şi nu a respectat termenele de finalizare, a trebuit să reziliem contractul și să reluăm procedurile de licitație, după ce am făcut și o expertiză tehnică în prealabil. În plus, suntem în proces cu vechiul constructor. Noul constructor, o firmă din Galați, a început deja să lucreze la sera de plante. Și este multă muncă de făcut, de la finalizarea închiderilor la realizarea tuturor amenajărilor interioare – instalații electrice, termice, sanitare, de climatizare, irigație și aspersie”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În noua seră, vor putea fi admirați palmieri de aproximativ 20 de metri înălțime, precum și sute de plante exotice. De asemenea, va exista și un spațiu pentru expoziții temporare, unde elevii vor putea desfășura diverse activități didactice.

Sera va avea specii de cactuşi din Mexic, Brazilia, Peru, Venezuela, Argentina şi specii de aloe din Africa şi America de Sud. În corpul vertical al serei vor fi specii de curmali, cocotieri, Papaya si palmieri din Asia (China, Japonia, Laos, Indonezia), America de Nord (Florida si Colorado), din America de Sud (Mexic, Brazilia, Argentina, Guatemala), Madagascar, Malta şi Insulele Canare.

Sera de plante exotice va avea o suprafață de aproximativ 2500 metri pătrați, din care 1000 de mp pentru activităţi didactice. În noua seră vor fi transferate și cele aproximativ 300 de specii (2500 de plante) din sera existentă.

Obiectivul va fi unul de interes pentru comunitate, dar şi pentru judeţele învecinate precum Brăila, Tulcea, Vrancea, Vaslui şi Buzău.. Noua seră va atrage circa 300.000 de vizitatori anual. 

Luptătorul de taekwondo Artiom Roșca a cucerit medalia de bronz la Turneul din Serbia

Luptătorul de taekwondo din Republica Moldova Artiom Roșca a obținut medalia de bronz în cadrul Turneul Internațional din Rating Series G-2 Galeb Belgrad Trophy. Competiția s-a desfășurat în Serbia și a întrunit peste 1.000 de sportivi din întreaga lume.

Luptătorul Artiom Roșca a cucerit medalia de bronz la Turneul din SerbiaFoto: Facebook/Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale

Artiom Roșca s-a clasat pe locul 3 la treapta „Junior”. Sportivul a luptat în limitele categoriei de până la 51 de kilograme. Reușia tânărului a fost confirmată de către Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale într-o postare publicată pe Facebook, transmite diez.md.

Pe prima poziție în cadrul aceleiași categorii s-a impus sportivul din Grecia, Psarros Aristeidis Nikolaos. Locul secund i-a revenit luptătorului originar din Slovenia, Miklavcic Aljaz. De asemenea, alături de Artiom Roșca, pe locul 3 s-a clasat și sportivul din Belgia, Wilkin Gabriel Eric.

Succesul sportivului se datorează și antrenorului Vladislav Mazur.

Irina Rimes lansează o nouă piesă în limba franceză: „Spune-mi, mamă”

Irina Rimes vine cu o nouă surpriză muzicală pentru admiratorii săi. Artista a lansat o piesă în limba franceză „Dis-moi Maman”, care în traducere înseamnă „Spune-mi mamă”. Melodia are și un videoclip plin de culoare.

Piesa a fost lansată pe 12 aprilie. Textul este scris de Flore Bamberger și Irina Rimes, iar melodia este compusă de David Goldcher și Lionel Guenon.

„Spune-mi mamă” (Versuri română):

Spune-mi mamă ce mi s-a întâmplat

Mi-am pierdut echilibrul, m-am împiedicat din nou

Nu-l mai vreau, nu vreau să-l mai iubesc

Nu am nimic să-ți spun, dar trebuie să vorbesc.

Îi voi cânta dragostea, îi voi face război

Nu mai știu cine sunt, la ce îmi folosesc toate astea

Îl iubesc ca un nebun, mă iubește în felul lui

Mamă, mamă, îmi pierd orientarea

Mamă, îl iubesc

Lasă-l să mă uite, lasă-l să mă părăsească, îl iubesc

Mamă, spune-mi dacă este o problemă

Dacă îl iubesc mai mult decât pe mine însumi

Știu că este puțin extrem

Că mă uită, că mă părăsește, îl iubesc

Mamă, spune-mi dacă este o problemă

Dacă îl iubesc mai mult decât pe mine însumi

Mai mult decât mă iubesc

Îmi voi da viața, visele și cântecele mele fulger în ochi și inimă topită

Am trecut deja de vârsta mărețelor declarații,

Inima mea, inima mea are motivele ei.

Tu care m-ai învățat totul, care m-ai îndrumat mereu

În tot ce mi-ai spus, nu am găsit niciodată

Cum să-mi reconstruiesc viața dacă ar zbura

Mamă, știu, zece au găsit, dar

Îl iubesc, știu că este puțin extrem

Că mă uită, că se sătura de mine, îl iubesc

Mamă, spune-mi dacă este o problemă

Dacă îl iubesc mai mult decât pe mine însumi

Mai mult decât mă iubesc

Mamă, îl iubesc

Că mă uită, că mă părăsește, îl iubesc

Mamă, spune-mi dacă este o problemă

Dacă îl iubesc mai mult decât pe mine însumi

Știu că este puțin extrem

Că mă uită, că mă părăsește, îl iubesc

Mamă, spune-mi dacă este o problemă

Dacă îl iubesc mai mult decât pe mine însumi

Mai mult decât mă iubesc

Fanii artistei i-au transmis cuvinte de felicitare.

O blondă de acasă are cea mai subțire talie și face sfoara fără probleme. Ghici cine-i?
Articolul anterior
Smiley îi ghidează pe băieții din Akord!
Articolul următor