Doina îi pregătea lui Ion cele mai gustoase torturi!

Aseară, pe scena Filarmonicii Naţionale, artiștii autohtoni au interpretat creațiile 

separator
mai puţin cunoscute ale lui Ion Aldea-Teodorovici. Compozitorul ar fi împlinit ieri 60 de ani.

Află cum era Doina Aldea-Teodorovici dincolo de scenă! _MG_6507 _MG_6511 _MG_6509 _MG_6520
_MG_6517 _MG_6514 _MG_6513 _MG_6522 _MG_6524
_MG_6533 Află cum era Doina Aldea-Teodorovici dincolo de scenă!

Cu această ocazie, am fost curioase să aflăm cât de dulce era viața de familie a cuplului. Mama Doinei Aldea-Teodorovici a scos din casă unele secrete.Află cum era Doina Aldea-Teodorovici dincolo de scenă!

  • Atunci când se isca o ceartă, Doina era diplomatul familie. Știa să mușamalizeze toate colțurile ascuțite.
  • Soția îi pregătea lui Ion  cele mai gustoase torturi! Era o bună gospodină. Îi plăcea să facă dulciuri. Prepara torturi pe care eu niciodată nu am putut să le fac.
  • Ion niciodată nu i-a reproșat Doinei că ar cheltui foarte mult pentru ținutele scenice. Știa că iubitei îi plăcea să se îmbrace frumos. Vestimentația ei era mereu asortată cu tematica cântecelor. Doina avea o pasiune pentru rochii şi îşi croia câte una pentru fiecare cântec nou. Își crea singură modelele, dar avea o croitoreasă care i le cosea. Scopul Doinei era să aducă moda europeană pe scena din Moldova.
  • Acum au rămas doar zece costume şi rochii din cele 30 de ţinute scenice ale Doinei. A fost înmormântată într-o rochie argintie, preferata ei, care-i devenise carte de vizită.
  • Doina nu mergea niciodată la salon și nici nu avea trucuri de înfrumusețare. Ea se cunoștea foarte bine și știa cum să se machieze singură. Părul, doar îl spăla și îl aranja, iar când avea concerte, mergea la un coafor.

Află cum era Doina Aldea-Teodorovici dincolo de scenă!Ion+si+Doina+AldeaTeodorovici+5 Doina-Teodorovici Doina_și_Ion_Aldea_Teodorovici doina si ion
Află cum era Doina Aldea-Teodorovici dincolo de scenă!

Text: Sorina Țurcanu

Purtăm ie cu mândrie! Angajații de la frontiere, în port popular de Ziua Internațională a iei

Angajații Poliției de Frontieră au întâmpinat într-un mod deosebit călătorii la trecerea frontierei de stat. Pentru câteva ore, uniforma de serviciu a fost înlocuită cu ia tradițională, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat.

Astfel ne amintim de tradiţia noastră, moştenită din străbuni.

Astăzi, 24 iunie, este ziua când valorificăm patrimoniul național, prin promovarea cămășii tradiționale ca piesă vestimentară specifică regiunii noastre.

Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită IA, a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine și a ajuns să fie recunoscută în întreaga lume.

Astăzi, 24 iunie, sărbătorim Ziua Internațională a iei

 Ziua Universală a Iei este sărbătorită la 24 iunie.

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac.

Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât.

Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie.

Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Astăzi, 24 iunie, este sărbătorită ia românească, simbol al feminității  universale | Mamaplus

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente.

Astăzi este marcată Ziua națională a Iei. Curiozități despre ie -  Realitatea.md

sursa

Cu ce se ocupă acum Ana Munteanu, tânăra din Moldova care a câștigat Vocea României la doar 16 ani

Ana Munteanu a câștigat marele trofeu Vocea României și premiul în valoare de 100.000 de euro, în anul 2017. Ea a făcut parte din echipa lui Smiley. După șase ani de la succesul obținut în concurs, Ana este la fel de îndrăgostită de muzică.

În etapa audițiilor pe nevăzute, Smiley a fost fascinat de calitățile vocale ale Anei. Antrenorul și tânăra din Republica Moldova au colaborat foarte bine. Vocea puternică și piesele alese de Smiley i-au adus Anei toate aprecierea publicului și votul de încredere în finală, scrie protv.ro

Concurenta a reușit să creeze momentele impresionante pe scenă. În seara finalei, Ana a cântat trei melodii: „La boheme” – singură, „De unde vii la ora asta”– împreună cu Smiley și „The prayer” – împreună cu Marcel Pavel.

După participarea la Vocea României, Ana Munteanu a înregistrat piesele: „Unde te duci?” și „Chocolat”, spre bucuria admiratorilor ei. A urmat apoi o perioadă când tânăra s-a concentrat pe studii, pregătindu-se pentru examenul de Bacalaureat.

După asta, Ana a făcut o alegere neașteptată. Ana Munteanu s-a alăturat comunității Ava, care se descrie în felul următor: „Suntem o echipă tânără, care îl iubim pe Domnul Isus din toată inima. Domnul Isus este mesajul nostru pentru toți oamenii. Biserica “AVA” a luat ființă pe timpul pandemiei și acum credem că este timpul potrivit ca să ieșim în public. AVA — înseamnă TATĂ, iar viziunea și pasiunea noastră este ca să cunoaștem și să îmbrățișă Inima de TATĂ a lui Dumnezeu”.

Ana Munteanu cântă la pian și cu vocea la diverse întâlniri.

În vârstă acum de 22 de ani, Ana studiază pianul, iar în curând urmează să susțină un examen important, pentru care se pregătește intens. Ea a postat pe pagina de socializare un filmuleț în care interpretează o melodie la acest instrument. 

Postezi des poze pe internet? Medicii te avertizează că suferi de o boală
Articolul anterior
Cum își pedepsește fetița Victoria Bonea
Articolul următor