Eurovision Moldova 2017! Iată lista candidaților care au depus dosarele de participare la concurs

Astăzi a fost ultima zi în care concurenții au putut depune dosarele pentru a participa la selecția națională Eurovision 2017. În total, s-au înscris 40 de concurenți, iar în listă se regăsesc artişti autohtoni cu renume, dar şi tineri care se lansează pentru prima dată pe scena mare.

separator

Din cei 40 de candidați, în cadrul audiţiilor live, care vor avea loc în data de 21 ianuarie, în studioul postului public de televiziune Moldova 1, vor fi selectați 14 interpreți care vor participa în semifinală.

Potrivit regulamentului, în acest an va fi organizată o singură semifinală, din care opt concurenți vor accede în finală: patru dintre ei vor avansa în finală în urma punctajului acumulat din votul juriului și alți patru vor fi selectați de public prin intermediul televoting-ului.

Finala Naţională Eurovision 2017 va fi organizată pe 25 februarie 2017 și va fi difuzată în direct pe postul public de televiziune. Cel care va câștiga etapa naţională a concursului Eurovision 2017 va reprezenta Moldova la Kiev, la cea de-a 62-a ediţie a show-ului. Cele două semifinale se vor desfășura pe 9 și 11 mai 2017, iar finala va avea loc pe 13 mai.

Iată cine sunt candidații care s-au înscris la selecția națională Eurovision 2017:

Che-MD – „Făurit în Moldova”che-md-fauriit-in-moldova.jpg

Serj Coston and Sergey Beloff – „I’ve been searching”serj-coston-and-sergey-beloff-i-039-ve-been-searching

Formaţia Ion Krasnopolski – „Invitaţie la nunta moldovenească”Scan1 (1)

Boris Covali – „Călător”1909427_1424013301179614_791084094_o

Valentina Nejel şi Sergiu Pungă – „Ne-a fost iubirea un joc”20161130-KD1A7136

Tudor Bumbac – „Într-o zi de iarnă”Tudor Bumbac

SunStroke Project – „Hey Mamma”Sunstroke Project

Sasha Letty – „I belive”Sasha Letty

THE ONE – „Dance”The One

Roşu Olea – „Mama”Olea Rosu

Max Fall – „If I Could”Max Fall

Russu Emilia – „If only you”Emilia Rusu

Denny Feyton – „Met by chance”Denny Feyton

Cerkoo & Rodica Olişevschi – „It’s not fair”Cerkoo & Rodica Olișevschi

Sasha Bognibov – „Stop the Liars”Sasha Bognibov

Sandy C – „A Beautiful World”Sandy C - A Beautiful World

Second Chance – „Two Cats”Second Chance

Vozniuc feat. Vio Grecu – „Don’t lie”Vozniuc feat. Vio Grecu

Dana Rogovski – „Gave You Everything”Dana Rogovski

RadioLIFE – „Forget all”RadioLIFE

Seth Cohen – „Пусть это будет секретом”

Diana Brescan – „Breath”Diana Brescan

Shakya – „Beautiful Life”Shakya

Red Lips – „Kill for me”Redlips

Marks & Stefanet – „Join us in the rain”Marks & Stefanet

Ethno Republic & Surorile Osoianu – „Discover Moldova”Ethno Republic & Surorile Osoianu – „Discover Moldova”

Big Flash Sound – „Logic”Big Flash Sound

Valeria Paşa – „Freedom”Valeria Pașa

Ştefan Ursaki – „Lacrimi de chitară”

Doga Liuba – „On thought away”

Doga Liuba – „Safe”Doga Liuba

Dăo – „Dream”Dăo

Nadia Moşneaga – „Never give up on us”

Chirtoacă Aurel – „Dor de mamă”Chirtoacă Aurel

Cobîlea Constantin – „Mama”Cobîlea Constantin

Barbas Diana – „The moment”Barbas Diana

Samir Loghin – „Glow”Samir Loghin

Maxim Zavidia – „Not Over You”Maxim Zavidia

TOZI – „Uzac, uzac”TOZI

sursa: www.trm.md

Victoria, eleva unui liceu din țara noastră, care a obținut 10 pe linie la examenele de Bacalaureat: ,,Eu vin din sat”

„Eu sunt Victoria Bezerău, am absolvit clasa a 12 C din Liceul Republican „Ion Creangă” din Bălți. Eu vin din satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, nu departe de aici. Am fost un copil foarte ștrengar, m-am cumințit cu timpul, probabil de asta am devenit mai serioasă.”

Este una dintre cei 30 de absolvenți din toată țara, care au obținut 10 pe linie la examenele de bacalaureat, transmite tvn.md.

Tânăra a demonstrat, prin rezultatele pe care le-a obținut că munca depusă este întotdeauna răsplătită.

Victoria Bezerău, absolventă: „Primul lucru pe care eu pot să-l spun despre mine, care a fost și o idee de perseverență, a fost faptul că eu m-am învățat singură pe mine să spun litera ”r”, eu nu puteam spune și asta a fost…mă mândresc cu mine de atunci.”

Victoria a fost scutită de la două examene.

Victoria Bezerău, absolventă: „Deși noi am venit mulți din sat la liceu, eu am ajuns să fiu singură și eram practic izolată, treptat am ajuns să dezvoltăm un colectiv foarte unit, foarte puternic. Ultima sută de  metri pentru mine a fost mai puțin stresantă poate, din motiv că eu am fost eliberată cu 10 din oficiu la două examene de BAC, la limba engleză, pentru că am susținut testul Cambridge și la limba și literatura română, pentru că am ocupat locul doi la olimpiada republicană. Anume datorită faptului că am fost scutită, am avut ocazia aceste două săptămâni înainte de istorie și geografie, să mă axez pe aceste două discipline.”

Chiar dacă a absolvit profilul umanist, Victoria se vede în viitor medic. Iar pentru asta va continua să se dedice studiilor.

Victoria Bezerău, absolventă: „Un gând comun pentru ambele a  fost că torul era greșit, tot ce era pe foaie era greșit. Cu toate acestea, poate cumva eu simțeam că este bine, chiar de n-ar fi fost 10, eu simțeam că este bine acolo. Pentru mine a fost ușor, pentru că eu alegeam să ascult profesorii la lecție și când mă duceam acasă eu practic nu simțeam nevoia să deschid manualul, pentru că eu știam ce este acolo, pentru că eu am auzit. Ajută și să revizuiești totul, dar asta nu trebuie să se întâmple în ultimele două săptămâni.  Pentru viitor intenționez să aplic la medicină, atât la Chișinău, cât și în România deja vedem după rezultate”. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Rata de promovare a examenului național de bacalaureat în rândul absolvenților din licee este de 87,77%, comparativ cu 84,34% în sesiunea 2022.

Dintre cei 3 998 de candidați admiși din colegii și centre de excelență,  45,37% au promovat examenul, ceea ce este cu 2,8 la sută mai mult decât anul trecut.

În total, au promovat examenul național de bacalaureat în sesiunea de bază, 12 568 de candidați, ceea ce constituie 68,31% din numărul total de candidați admiși în sesiune, cu 3,25% mai mult decât în sesiunea anterioară. comparativ cu 65,06% la aceeași etapă în sesiunea 2022.

Argint pentru Moldova la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics

În cadrul Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics (SO) de la Berlin, Alexei Zanoga a cucerit medalia de argint la proba natație, distanța de 200 metri freestyle.

Argint pentru Moldova la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, Jocurile Mondiale de Vară s-au desfășurat în perioada 12-26 iunie, iar R. Moldova a fost reprezentată de 20 de sportivi care au participat la șase probe de sport: fotbal, bocce, înot, tenis de masă, atletism și judo.

Sportivii au obținut următoarele rezultate:

  • Înot: Alexei Zanoga – medalia de argint la distanța de 200 metri freestyle, Nicoleta Volosciuc – locul 8;
  • Fotbal unificat feminin: – echipa de 7 persoane – locul 4;
  • Bocce: Tatiana Calpacci – locul 4;
  • Atletism: Dimitrios Chian – locul 4 la distanta 400 metri, Valeria Sîrbu – locul 6 la distanța 200 metri;
  • Judo: Alexandru Asarji – locul 5;
  • Tenis de masă: Sergiu Gustiuc – locul 6, Alina Diaconu – locul 4.

Peste 30 de cicliști vor parcurge aproape 800 de kilometri pentru o cauză nobilă

Peste 30 de cicliști vor parcurge aproape 800 de kilometri, timp de cinci zile, pentru a sensibiliza opinia publică despre necesitatea dezvoltării îngrijirilor paliative în Republica Moldova.

30 de cicliști vor parcurge circa 800 de kilometri pentru o cauză nobilă

Fiecare participant la Hospice Bike Tour are misiunea să colecteze câte 500 de euro. Banii adunați vor mergi pentru a susține bolnavii incurabili ce beneficiază de serviciile gratuite de îngrijire paliativă oferite de Centrul de zi „Speranțaˮ din Chișinău, transmite IPN.

Veronica Dragnev-Sacara, director executiv al organizației Hospices of Hope Moldova, a menționat că cicliștii vor porni de la Chișinău la Iași, Bicaz, Viscri, Sinaia și București. Destinația finală a cicliștilor este Centrul socio-medical pentru copii, HOSPICE de la Adunații Copăceni, din București. Fiecare ciclist care participă în această cursă caritabilă efectuează o campanie de colectare de fonduri individuală în mediul lor de prieteni sau companie în care activează și are ca scop setat de a atinge suma de 500 de euro. Donația poate fi efectuată pe site-ul Hospice of Hope Moldova prin butonul „doneazăˮ.

Directorul executiv al organizației a comunicat că beneficiarii Centrului de zi „Speranțaˮ sunt persoanele care au diagnoza amenințătoare de viață, de regulă este vorba despre cancer cu o prognoză de viață de mai puțin de doi ani. „Avem o echipă multidisciplinară la centru formată din medic, asistent medical, asistent social, psiholog și fizioterapeut care lucrează cu acești pacienți pentru a le dărui speranța de viață, precum și pentru a le ușura durerile cu care ei se confruntă din cauza diagnozei pe care o auˮ, a explicat Veronica Dragnev-Sacara.

Anthony Mauger participă la Hospice Bike Tour din 2016, când a fost organizat primul tur pe biciclete. „Scopul este să colectăm banii pentru îngrijiri paliative. Este important să promovăm colectarea de fonduri, să conștientizăm ca oamenii care au cancer au nevoie și de ajutorul nostruˮ, a spus el.

Profesoara după vocație, Mariana Sava, face ciclism de șapte ani. Pe parcursul mai multor ani, femeia a participat la diverse acțiuni de caritate. „Simți această plăcere când ajuți pe cineva, de aceea am decis anul acesta să particip la această acțiune și să fac un lucru nobil. În opinia mea, este un traseu complicat, dar s-au adunat mai mulți cicliști de performață. Am mai avut trasee turistice, dar nu am parcurs atât de mulți kilometri, peste 100 de kilometri pe zi. Campania o începem de acasă, atunci când invităm prietenii, colegii noștri să donezeˮ, a afirmat Mariana Sava.

Corina Ovcearenco, un alt participant, a spus că ceea ce i-a făcut să participe la acest tur pe biciclete este problema îngrijirilor paliative care o afectează personal. „Statistica familiei mele spune că trei din patru bunici au decedat de cancer. Pe an, în țară peste 25 de mii de persoane au nevoie de îngrijiri paliative. Spre exemplu, chiar ieri fetele de la Hospice spuneau că organizația lor poate să ofere ajutor doar pentru o mie de pacienți. Știm foarte bine cum funcționează sistemul la noi în țară la acest capitol. Situația este foarte tristă. Îngrijirile paliative în Chișinău încă sunt accesibile, însă când ieșim în afara orașului situația se complicăˮ, a notat Corina Ovcearenco.

Rușinos! Cum a fost umilită o elevă din Capitală de către profesoara sa?
Articolul anterior
Tratează complet răguşeala, tusea şi durerea de gât!
Articolul următor