Festivalul „descOPERĂ”, unic în lumea evenimentelor de operă open-air

Festivalul de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, care se va desfășura în premieră în țara noastră în perioada 3-5 iunie 2016 în Complexul Orheiul Vechi, este un eveniment unic în lume.

separator

Organizarea evenimentelor de muzică de operă în aer liber este o sarcină dificilă, deoarece spațiul ales trebuie să ofere condiții acustice de excepție. Unicitatea festivalului „descOPERĂ” constă în faptul că vizitatorii vor putea descoperi frumusețea muzicii clasice într-un cadru inedit: spațiu rural, parte a Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, amfiteatrul natural al căruia asigură o sonoritate ideală pentru orchestră și vocile soliștilor de operă. În plus, festivalul va reprezenta o experiență cu adevărat inedită, deoarece va îmbina armonios opera cu vinurile și gastronomia locală.

În Europa se desfășoară câteva festivaluri și concerte de operă open-air, unele având tradiții de decenii, care atrag mii de spectatori în fiecare an. Spre deosebire de Orheiul Vechi, unde canioanele și amfiteatrul au fost create de natură, evenimentele similare din lume necesită arene speciale sau construcții care creează spații favorabile pentru propagarea sunetului. Cele mai populare dintre acestea sunt:

  • Chorégies d’Orange este organizat din 1860 în fiecare vară, în orașul Orange din regiunea Avignon, Franța. Reprezentațiile au loc într-un teatru antic roman, pereții și scena căruia au rămas intacte, capacitatea sălii fiind de 9000 de locuri. Marile vedete ale operei franceze și internaționale au cântat pe scena festivalului și revin cu drag la acest eveniment cultural de talie mondială.
  • Arena Opera Festival din orașul italian Verona a fost inaugurat în anul 1913, când a fost organizată prima ediție pentru a comemora un centenar de la nașterea lui Giuseppe Verdi. De peste un secol (cu mici pauze în timpul războaielor mondiale), în fiecare vară unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre antice – Arena Romana se transformă într-o uriașă sală de operă în aer liber. Festivalul desfășurat pe parcursul celor trei luni de vară include concerte simfonice, operă și balet.
  • Festivalul de Operă St. Margarethen din Burgenland, Austria se desfășoară într-o veche carieră romană, care în anul 2008 a fost reconstruită și adaptată pentru a putea găzdui evenimente culturale. Reprezentațiile au loc într-o zonă pitorească și monumentală, în preajma unor statui cu înălțimea de zeci de metri.
  • Festivalul Avenches Opera este unul dintre cele mai mari evenimente culturale din Elveția. Evenimentul se desfășoară într-un amfiteatru roman, care în antichitate găzduia lupte ale gladiatorilor cu un public de peste 16.000 de persoane. De 22 de ani acesta a devenit locul de întâlnire al pasionaților de operă, care revin în fiecare vară la festivalul în aer liber.
  • Opera Nights Hunedoara – cel mai mare festival de operă din România, este un eveniment relativ tânăr, prima ediție fiind organizată în anul 2011, dar se bucură de un mare succes. Spectacolele se desfășoară în decorul oferit de Castelul Corvinilor din Hunedoara și de Esplanada Lapidarium de la poalele Cetății Deva, iar biletele pentru cele 5 nopți ale festivalului se epuizează imediat.

Vino și „descOPERĂ” primul festival de muzică clasică în aer liber din Moldova, unde poți asculta perle ale muzicii universale așa cum nu le vei mai auzi niciunde!

Spectacolele din cadrul festivalului „descOPERĂ”, dirijate de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria, vor fi susținute de 14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor.

Pentru informații sumplimentare despre festivalul „descOPERĂ” accesați http://www.descopera.co/ sau pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/events/1622531674738545/

Opera Nights Hunedoara_Romania

Biletele pentru primul festival de operă în aer liber pot fi procurate la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” la Eco-Resort Butuceni, pewww.biletonline.eu și pe www.iticket.md.

Evenimentul este organizat de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, compania „Sens Music” și Pensiunea Agroturistică Butuceni, sub patronajul Ministerului Culturii al RM, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM), Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Oficiul Național al Viei și Vinului, Agenția „Publicis Moldova” și Consiliul Raional Orhei.

Opernfestspielen St. Margarethen_AustriaOrange Opera Fest_Franta

O nouă sculptură la Chișinău. Unde va fi instalat micul Pinocchio din bronz

La Chișinău va apărea o nouă sculptură. De această dată, locuitorii Capitalei se vor bucura de o versiune în miniatură a personajului din desenele animate, dar și nu numai – Pinocchio.

O nouă sculptură la Chișinău. Unde va fi micul Pinocchio din bronzFoto: Diez.md

Evenimentul de inaugurare va avea loc luni, 25 martie, la inițiativa instalării acestei sculpturi de bronz și granit a venit din partea Tatianei Besliu, traducătoare și profesoară de italiană, transmite Diez.md.

Creația a fost realizată de sculptorii Adrian Gramma și Constantin Marcu.

Pe Pinocchio o să-l puteți găsi în curtea Liceului Teoretic „Dante Alighieri” din Chișinău (clasele primare), strada Doina și Ion Aldea-Teodorovici 15/3.

Mărimea sculpturii este de 26 × 9 × 6 cm.

Patru copii din Moldova au devenit campioni mondiali în cadrul concursului internațional de dansuri latino-americane desfășurat în Italia

Două cupluri de dansatori din Republica Moldova au devenit campioni mondiali la competiția prestigioasă de dans sportiv Standard și Latin-American, desfășurată în perioada 14-17 martie, în Italia.

Sute de dansatori din întreaga lume au participat la campionatul Star și Campionatul Mondial SYLLABUS 2024 organizat în Pieve Di Cento, Italia.

În cadrul concursului, au participat dansatorii din Republica Moldova: Nicolae Popa și Nicoleta Burdeniuc (12 ani), Razvan Tomasevici și Teodora Spinu (11 ani), Bogdan Stînă (9 ani) și Ilinca Grigoriță (7 ani). Copiii sunt membri ai grupului de dans sportiv „Imperia” din orașul Drochia.

Cuplurile de dansatori Nicolae Popa și Nicoleta Burdeniuc, Răzvan Tomasevici și Teodora Spinu au devenit campioni mondiali, la categoria de vârsta 10-11 și 12-13 ani. Ceilalți participanți din Moldova s-au clasat pe locul 4 în finală.

Micii dansatori sunt antrenați de Daniela și Iulian Zaporojan, doi frați dedicați dansului și meseriei lor.

Foto: Victoria Popa

Departe de casă, au împlinit 19 ani! Mesajul emoționant al Aurei pentru gemenele sale

Aura și-a felicitat gemenele prin intermediul unui mesaj emoționant. Lori și Beti au împlinit 19 ani, este pentru prima oară când surorile își sărbătoresc ziua de naștere departe de casă, iar mama lor le duce un dor imens. După absolvirea cu succes a unui liceu din Chișinău, adolescentele își continuă studiile în Olanda.

„Hlizâturile” acestea azi fac 19 ANI! )

Dor de ele! Taааre!

Dar un lucru mă alină, că sunt împreună!

Așa vreau să vă știu: mereu alături, sănătoase, frumoase, radiînd de fericire și bucurie! LA MULŢI ANI, FETIȚELE MELE!”, a scris Aura, pe rețelele de socializare.

Postarea a adunat mii de aprecieri din partea internauților care au împărtășit cu sărbătoritele zilei și mama lor gânduri bune și frumoase: ,,La mulți ani fericiți, fetele mamei!”, ,,Mulți ani binecuvântați!”, ,,La mulți ani cu realizări de succes”, ,,Sanatate, fericire, dragoste și pace pentru toata familia!”, ,,La mulți ani! Să aveți mereu motive de bucurie și mândrie!”.

Sănătate și bucurii pentru toată familia! La mulți ani!

Poze de la nunta finilor lui Dorin Chirtoaсă și Anișoara Loghin!
Articolul anterior
Maria Marian: „Nu aş fi rezistat fără anestezie”
Articolul următor