Mihail este pasionat de fotografie, însă nu și-a făcut mari planuri de viitor legate de acest hobby. Totuși, viața i-a făcut o surpriză. Pozele fotografului moldovean au fost selectate pentru revista Vogue Italia.
Acestea au fost recunoscute cele mai bune pentru categoria Photovogue și au intrat în topul „Best Photovogue”.
“Fotografiez de un an, însă nu o fac la nivel profesional. Este doar un hobby. Îmi place să imortalizez fețele oamenilor. Încă nu am crescut suficient ca să fac poze fashion și nici nu am posibilitatea să-mi realizez pe deplin ideile.”, a declarat Mihail pentru Unica.md.
Tânărul și-ar dori să se dezvolte în acest domeniu, însă nu a făcut din asta o idee fixă.
“Mi-aș dori să progresez la nivel mondial, dacă ar fi posibil, dar nu în detrimentul altor lucruri care mă înconjoară. Dacă voi reuși- bine, dacă nu- nu-i nimic, se mai întâmplă.”, a adăugat fotograful.
Grant de peste 4 milioane de euro cu BERD pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide
Republica Moldova a semnat un grant în valoare de 4,34 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Acordul a fost semnat de Ministerul Mediului și BERD, și vizează dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide în sudul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Grantul va fi utilizat pentru îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a deșeurilor în RMD 1, care include raioanele: raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, și raioanele Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Comrat din UTA Găgăuzia. Proiectul include construcția unui depozit de deșeuri, a unei stații de sortare și compostare în orașul Cahul, închiderea vechiului depozit de deșeuri din Cahul, precum și construcția stațiilor de transfer în orașele Cania, Taraclia și Comrat. De asemenea, se va achiziționa echipament modern pentru transport, sortare, reciclare și compostare, inclusiv tomberoane, containere și vehicule.
Această inițiativă este parte integrantă a angajamentului Republicii Moldova de a îmbunătăți infrastructura de gestionare a deșeurilor solide, conform Programului Național pentru Gestionarea Deșeurilor pentru perioada 2023-2027, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2023.
Implementarea proiectului va aduce beneficii considerabile atât pentru mediu, cât și pentru comunitățile locale. Locuitorii regiunilor vizate vor avea acces la servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor și se va observa o reducere a cantităților de deșeuri depozitate și o acoperire extinsă a serviciilor de colectare și gestionare a deșeurilor.
Producătorii autohtoni de fructe își promovează afacerile pe o nouă platforma internațională de referință în sectorul horticol
Zece producători de fructe din Republica Moldova au avut ocazia să-și prezinte afacerile și produsele pe o nouă platformă internațională din sectorul horticol, Freshplaza.com. Proiectul a fost realizat în cadrul unei misiuni de documentare organizată de Asociația Moldova Fruct, cu sprijinul Proiectului USAID, noteaza moldpres.md.
Pe parcursul a cinci zile, aceștia au avut oportunitatea de a arăta jurnaliștilor Freshplaza cum se desfășoară procesul de producție și post-recoltare, de la livadă până la export.
Ștefan Pîslaru, manager vânzări în cadrul Staragro Group SRL: „Calitatea fructelor noastre este recunoscută la nivel internațional, iar promovarea este esențială pentru a le aduce în atenția consumatorilor. Freshplaza ne oferă această platformă și ne ajută să ne afirmăm ca producători de fructe de înaltă calitate”.
Participarea producătorilor de fructe din Republica Moldova pe platforma Freshplaza.com este o oportunitate foarte importantă de a-și promova pe plan international afacerile și produsele.
Vera Ciobanu, administratoare Morreller SRL: „Pentru noi este foarte importantă piața europeană. Când am plantat livada, ne-am orientat anume către această piață. Freshplaza ne va ajuta să ajungem mai ușor la importatori, care vor găsi informații despre noi, vor citi istoria noastră și ne vor contacta”
Freshplaza este la a doua sa misiune în Republica Moldova. Prima a avut loc în 2022.
Festivalul Etno Gastronomic Bostaniada promite două zile de culoare, distracție, aer curat, priveliște pitorească și emoții de neuitat la cea de-a XIII-a ediție!
Pe 28 și 29 septembrie Agropensiunea Bostaniada își deschide larg porțile pentru împătimiții de a petrece timpul frumos în natură, cu familia și prietenii, în căutarea noilor experiențe și detașarea de rutină.
Pentru un weekend de neuitat organizatorii au pregătit activități distractive pentru copii și maturi, expoziție colorată de bostani, târg cu lucrări artizănale și producție autohtonă, gastronomie, concursuri, tombolă și un program artistic cu masterclass-uri, show-uri și muzică bună.
Festivalul își propune an de an să adune multă lume pentru a păstra tradițiile neamului nostru, pentru a valorifica artiștii autohtoni, meșterii populari, agenții economici și producătorii autohtoni. Scopul principal al evenimentului este susținerea agriculturii și creșterii bostanilor, promovarea beneficiilor culinare ale dovleacului și propagarea turismului local. La eveniment va fi prezent cel mai mare bostan din țară care anul acesta a ajuns la recordul de 700 kg!
12:15 Ansamblul de fluieriști “Lăstăreii”, Corjova
12:30 Concursul bostanilor pictați
13:00 Mendelevium Lab, Workshop Insula cu experimente “Dovleci magici”
15:00 Kamelia Melnic
15:30 Masterclass cu Chef Coralia și Chef Adrian
16:00 Ion Paladi
17:00 Mihaela Tabură
18:00 Akord
19:00 Tombola
19:15 Dj Ionel
29 septembrie
11:30 Ansamblul “Crăițele” al Școlii de Arte Bălăbănești
12:00 Ansamblul “Vatra Neamului”, Cimișeni
12:30 Concursul bostanilor pictați
13:00 Ansamblul etnofolcloric Șoimanii
14:00 Masterclass cu Chef Coralia și Chef Adrian
14:30 Mendelevium Lab – Show științific “O călătorie a dovlecilor în jurul lumii”
16:00 Tania Turtureanu
17:00 Zinaida Julea
18:00 Anatol Mîrzenco
19:00 Tombola
19:15 Dj Ionel
Accesul vizitatorilor pe teritoriul evenimentului este de la ora 10:00. Prețul biletului de acces costă 200 lei și poate fi achiziționat la intrare, iar copiii până la 14 ani intră gratuit. Evenimentul este organizat de către Agropensiunea Bostaniada, în parteneriat strategic cu Primăria Bălăbănești și partener media general TVR Moldova.