Fratele fostului președinte Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore

Alexandru Dodon, fratele fostului președinte Igor Dodon și liderul Partidului Socialiștilor, a fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova de către procurorul adjunct de la Procuratura Anticorupție, Vasile Plevan.

Procurorul adjunct de la Procuratura Anticorupție, Vasile Plevan, a explicat că fratele lui Igor Dodon avea calitate de învinuit, mai exact era acuzat de complicitate la îmbogățire ilicită.

La solicitarea procurorilor, acesta nu s-a prezenat pentru ai fi înaintată învinuirea și respectiv, instanța a decis să emită o ordonanță de reținere pentru ai fi înaintată.

În luna aprilie anul trecut, anticorupție.md scria că Alexandru Dodon, fratele mai mic al fostului președinte, Igor Dodon, a acționat în judecată Serviciul de Informații și Securitate (SIS), după ce s-a pomenit în lista cu sancțiuni. Sursele portalului au declarat că aplicarea acestor măsuri ar avea legătură cu faptul că Alexandru Dodon este partenerul de afaceri al lui Igor Chaika, inclus în lista cu sancțiuni aplicate de SUA, în octombrie 2022, iar ulterior și în black list-urile Uniunii Europene.

Rusul Igor Chaika este și cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, care a fost condusă de fostul președinte Igor Dodon și înființată sub aripa organizației Delovaia Rossia.

Portalul eureporter.co de la Bruxelles a publicat o investigație în care se arată că liderul PSRM Igor Dodon ar fi cerut finanțare de la Moscova, iar intermediarul acestei înțelegeri ar fi fost Igor Chaika, potrivit anticorupție.md.

În februarie curent, instanța a admis cererea de strămutare a cauzei Baza de odihnă Sadovo (fondată de Alexandru Dodon – n.r.) vs Procuratura Anticorupție, cu privire la scoaterea bunului de sub sechestru, de la Judecătoria Chișinău la Judecătoria Strășeni, sediul Călărași.Totul, după ce judecătorul de instrucție a admis demersul procurorilor anticorupție și a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor imobile deținute personal de către ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, precum și a celor deținute prin intermediul unor persoane din anturajul său.

În ianuarie 2022, oamenii legii au descins cu percheziții în satul Sadova, raionul Călărași, într-un dosar penal privind delapidarea bunurilor de la Calea Ferată din Moldova (CFM). Perchezițiile s-au desfășurat anume pe teritoriul întreprinderii fondată de Alexandru Dodon. Ulterior, și anume în luna mai a aceluiași an, Procuratura Generală anunța despre încheierea urmăririi penale în privința fostului director al CFM, Adrian Onceanu, și altor două persoane din conducerea Î.S. Calea Ferată din Moldova, însă fratelui ex-președintelui nu i-a fost atribuit niciun statut procesual, notează anticorupție.md.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat încă în 2015 o anchetă despre cum Calea Ferată din Moldova a ratat venituri de peste 50 de milioane de lei de la darea în arendă a vagoanelor în Federația Rusă. Banii nu au ajuns în conturile întreprinderii de stat, ci în cele ale unor companii dubioase.

Igor Dodon a marcat 81 de ani de la eliberarea de sub ocupația fascistă, în nordul țării

Mai multe localități din nordul Moldovei marchează astăzi cea de-a 81-a aniversare a eliberării de sub ocupația fascistă. La evenimente a participat și fostul sef de stat Igor Dodon, scrie unimedia.info.

„În această dimineață, am participat la un eveniment comemorativ desfășurat la Florești. Împreună cu primarul orașului și președintele organizației teritoriale a PSRM din Florești, Iurie Gangan, am depus flori și am adus un omagiu eroilor eliberatori.

Fapta nemuritoare a străbunicilor și bunicilor noștri, care au luptat pentru Victorie, va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre. Ținem minte, ne mândrim”, a scris Igor Dodon.

Mama care a fost filmată în timp ce-și bătea fetița cu bestialitate a primit dreptul să o viziteze. Rudele sunt revoltate de această decizie

Mătușa Alisei, fetița de 1 an și 2 luni care a fost bătută cu bestialitate de mama sa, se arată indignată, după ce asistența socială i-a permis mamei acesteia să-și viziteze micuța. „Alisa era un copil extrem de stresat, speriată și traumată. A trebuit să treacă mult timp până am văzut un zâmbet pe chipul ei, iar acum asistența socială ne impune să o supunem iar riscului. Sper ca organele de drept să se autosesizeze și să ia o decizie corectă. Această femeie cu siguranță nu se va schimba vreodată și nu are nevoie de copil, vrea doar răzbunare”, a menționat mătușa micuței, scrie unimedia.info.

„Alisa trăiește într-un mediu liniștit, înconjurată de multă dragoste, armonie și grijă. Cu excepția zilelor când la domiciliul nostru apar acei bunei care au știut și au ascuns faptul ca mama biologică a Alisei o maltrata, care cel mai probabil au mituit instituțiile care au susținut mușamalizarea cazului când nepoata mea a stat în reanimare din cauza unei căzături din pat.

Acești oameni care deschis ne-au zis „я заплачу за экспертизу” și încă strigă în gura mare că video în care fiica lor își bate copilul e montaj, chiar și dacă fiica lor a recunoscut faptul că a lovit copilul, tot ei fiind cei care se exprimă urât la adresa familiei mele, se caută chemați în ograda părinților mei pentru întrevederi cu Alisa.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, agenția teritorială de asistență socială sud vest din municipiul Hîncești, voi cei care ați eliberat un grafic fără prezența noastră, v-ați pus pe o secundă în locul copilului sau a tatălui ei, a familiei noastre? Eu să vă bat în așa hal nepoțica, mi-ați elibera grafic de întrevederi? M-ați mai primi în ogradă?

Unde ați fost atunci când așa-zisa mamă își maltrata copilul? De ce acum la fuga ne amenințați ca luați copilul, ne speriați cu amendă și insistați să lăsăm mama să își refacă relația cu copilul? Care relație? Pentru ce? Trebuie să așteptăm vânătăi și traume? Vă rog, luați decizii în favoarea copilului, nu în favoarea criminalilor”

La fel, aș vrea să-mi exprim și frustrările față de justiția din Republica Moldova. De ce un om care “fură o găină “stă în pușcărie și cineva care agresează fizic, moral și emoțional un copil, sau Doamne ferește omoară un om, stă liniștit acasă, după care i se stabilește grafic de întrevederi care cu siguranță i-ar afecta starea copilului?

Nu a fost ușor. Inițial, Alisa era un copil extrem de stresat, speriată și traumată. A trebuit să treacă timp și să ne dedicăm mult, până am văzut un zâmbet pe chipul ei, până ne-am convins ca e liniștită, trăiește fără frică și se bucură de lucruri frumoase. Acum asistența socială ne impune să o supunem iar riscului și fricii.

Sper ca organele de drept să se autosesizeze, să se excludă cu strictețe corupția și să se ia decizii corecte în baza adevărului, a faptelor comise anterior și în baza la ce ar fi mai bine pentru Alisa. În primul rând e viața unui copil, care merită tot ce e mai bun, apoi e cineva care se crede mamă, dar cu siguranță nu se va schimba vreodată și nu are nevoie de copil, vrea doar răzbunare pentru ca așa cer părinții ei ca să nu-i vorbească vecinii de rău”, a scris mătușa fetiței.

Amintim că femeia a fost filmată cum își bătea cu bestialitate propriul copil de doar 1 an și 2 luni, cu o cameră ascunsă, instalată de către tatăl micuței. Bărbatul a observat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare, iar după ce s-a convins că micuța este maltratată a sunat imediat Poliția.

Cinci școli din Moldova vor beneficia de ateliere despre educația responsabilității globale

Proiectul Școli Globale vine în ajutor cadrelor didactice și introduce metode interactive de predare, aliniate cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, cu scopul de a susține educația civică a elevilor. Astfel, studenți de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, profesori și Tineri Ambasadori Europeni s-au reunit în cadrul unui training desfășurat între 4 și 6 martie pentru a le descoperi și pentru a le aplica ulterior în școlile din regiuni în lunile care urmează, scrie diez.md.

Prima etapă a proiectului a fost Trainingul pentru Traineri. Studenți de la pedagogie împreună cu profesori și Tineri Ambasadori Europeni s-au întâlnit în cadrul unor sesiuni în perioada 4-6 martie pentru a asimila metodologiile necesare de integrare a educației responsabilității globale în predare, oferite de către Asser Mortensen, director la InterCollege ApS, și Ana Vieru, directoare la InterStep Danemarca. Printre metodele predate se numără metoda „Priorități” (puzzle urban), cea de joc de rol (To meat or not to meat), metoda reportajului (The World at War).

Biatris Zbîrciog, Tânără Ambasadoare Europeană, crede că trainingurile au fost „o experiență valoroasă alături de oameni dedicați schimbării”. Eleva mai spune că a avut parte de o întâlnire inspirațională, care i-a oferit o perspectivă nouă asupra educației globale și a colaborării internaționale. Și Ina Costachi, studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la UPSC, povestește că a fost o experiență utilă din care a învățat în primul rând ce înseamnă o colaborare constructivă și ce înseamnă un compromis. „Pe lângă faptul că am studiat metode noi și interactive care mă vor ajuta să promovez un mediu ecologic și sustenabil în viitoarea mea carieră în calitate de cadru didactic, am învățat și alte lucruri esențiale precum lucrul în echipă, luarea deciziilor și asumarea de responsabilități și, nu în ultimul rând, am învățat că schimbarea începe de la propria persoană.”

Liliana Miron Tudos, profesoară de geografie la IP Gimnaziul „Grigore Racoviță” din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul, recunoaște că orele petrecute împreună cu organizatorii din Danemarca, cu colegii de la alte instituții de învățământ din țară, cu Tinerii Ambasadorii Europeni și cu studenții au fost o oportunitate de socializare și colaborare. „În cadrul acestui training, am însușit să dezvoltăm competențe globale, să întărim cunoștințele, abilitățile, atitudinile și comportamentele pe care trebuie să le transmitem elevilor pentru viața într-o lume interconectată. Am învățat cum să cercetăm și să dezvoltăm soluții la problemele globale și apoi să luăm măsuri locale acolo unde trăim.”

Participanții au format perechi, fiecare profesor fiind asociat cu un student sau un Tânăr Ambasador European. În a doua etapă, aceștia vor preda lecții elevilor din școlile beneficiare concentrându-se pe un obiectiv de dezvoltare durabilă.

Sunt și eu participantă la Școli Globale, în calitate de studentă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Echipa noastră va lucra preponderent cu obiectivul 1 – fără sărăcie –, dar și cu obiectivul 8 – muncă decentă și creștere economică. Vom discuta cu elevii despre cum ar putea fi utilizate deșeurile ca materie primă pentru noi afaceri și vom organiza un joc de simulare care își propune să-i facă să reflecteze asupra sărăciei și să înțeleagă cum hrana este distribuită inegal în lume.

Lista instituțiilor beneficiare:
Instituția Publică Gimnaziul-Grădiniță Telița din satul Telița, raionul Anenii Noi;
Instituția Publică Liceul „Ioan Vodă” din orașul Cahul;
Instituția Publică Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni;
Instituția Publică Gimnaziul „Grigore Racoviță” din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul;
Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Fălești.

În etapa a treia, participanții se vor reuni într-un conferință finală de totalizare.

Proiectul este realizat de Asociația InterStep (Danemarca) în parteneriat cu Centrul de Resurse (Republica Moldova).

China a anunțat răspunsul său la taxele vamale impuse de Donald Trump
Articolul anterior
R. Moldova va putea face schimb de organe și țesuturi umane cu alte state
Articolul următor