Galina Tomaş: “Jumătate dintre moldoveni au problema kilogramelor în plus”

 Pe data de 6 octombrie 2013, la Leogrand Convention Center, va avea loc un eveniment găzduit de Women Summit Moldova. La care vor participa aproximativ 500 de femei.

separator

IMG_5234_1Ne-am propus să aflăm mai multe detalii despre această întrunire de la Galina Tomaş, fondatoarea celei mai mari reţele de săli de shaping din Republica Moldova. Ea este cea care promovează de ani buni un mod sănătos de viaţă prin mişcare şi unul din speakerii acestui eveniment impunător.

O să fiţi speaker la un eveniment inedit pentru Republica Moldova, Women Summit Moldova. Ce aşteptări aveţi de la acest eveniment?
În cadrul evenimentului vor fi abordate teme din domeniul frumuseții și sănătății, prezentate de specialiști cu experiență în domeniu.  Am convingerea că acest eveniment va contribui la amplificarea acțiunilor de implementare a practicilor unui mod de viață sănătos, anume prin familiarizarea femeilor din Republica Moldova despre tot ce înseamnă beneficiul unei vieți mai bune.

Ce tematică o să abordaţi la evenimentul Women Summit Moldova?
Tema abordată la eveniment este sugestivă și în ultima perioadă, mult discutată: “De la supraponderalitate la o siluetă de invidiat”. Subiectul vizează fenomenul de răspândire a supraponderabilității la jumătate din populația țării. Astfel, îmi propun să scot la iveală cauzele acestei creșteri, ce atrage după sine o serie de consecințe îngrijorătoare asupra sănătății.

Supraponderalitatea şi alimentaţia incorectă a devenit o ameninţare pentru Republica Moldova?
Supraponderabilitatea este o reală amenințare.  În prezent maladiile cardiovasculare sunt pe primul loc ca şi cauză a mortalității la nivel global, dar și în R. Moldova. Principalii factori de risc sunt alimentația incorectă, inactivitatea fizică, stresul, viciile (fumatul, alcoolul ). În ţara noastră, numărul persoanelor tinere care se confruntă cu boli cardiovasculare este în continuă creștere. Indiferența va duce la îmbolnăvirea întregii societăți, dacă nu vom interveni cu soluții de  implementare a unor acțiuni ce vor contribui la adoptarea unui mod de viață sănătos, prin mișcare și alimentație echilibrată.

mqdefault

Putem compara problema supraponderalităţii din Republica Moldova cu cea din Statele Unite?
Mi-am început activitatea în acest domeniu cu mulţi ani în urmă, pentru a oferi oamenilor posibilitatea de a face mișcare și de a face auzit mesajul – mișcarea este viață!
În SUA  statisticile sunt alarmante,  supraponderabilitatea la copii s-a triplat în ultimii 30 ani, unul din 6 copii este obez, iar 1 din 3 este supraponderal din cauza exceselor alimentare,  a lipsei de mișcare, a sedentarismul și altor cauze cum ar fi educația etc. Colaborarea și participarea la Women Summit Moldova este o modalitatea de a contribui la diminuarea problemei supraponderabilității în țara noastră ca să nu ia proporții alarmante precum în Statele Unite.

instructori (1)Înfiinţarea Asociaţiei de Shaping din Republica Moldova  vine dintr-o pornire altruistă de a ajuta femeile din Moldova sau e ceva mai mult decât atât?
Există un altruism elementar care exprimă bunătatea, ca în proverbul: “Bunătatea naște bunătate”. Din prima zi de activitate am fost și continui să fiu inspirată.  Îndemnată de toate femeile pe care am reușit să le ajut să devină mai sănătoase prin adoptarea  modului sănătos de viață,  femeile care fac mișcare alături de echipa UNICA timp de 15 ani.  La începutul activității, fiind studentă la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, nu mizam pe mari câștiguri. Ba mai mult, am renunțat la o carieră în medicină ca să fac accesibilă această oportunitate, tuturor femeilor, în modelarea siluetei și fortificarea sănătății datorită mișcării, prin prisma reușitelor mele. Odată ce mișcarea m-a supus pe mine schimbărilor pozitive, mi s-a trezit dorința puternică de a face accesibilă calea obținerii acestor schimbări frumoase tuturor femeile care și-o doresc.

yUwNslCât de important este să menţii un echilibru între frumuseţe şi sănătate într-o lume a vitezei, stresului, problemelor, e posibil acest lucru, chiar dacă timpul mereu te presează?
Datorită ritmului intens de viață uneori nu reușim să ne odihnim suficient ca organismul să-și suplinească bateriile cu energie, dar uneori trebuie să spunem STOP, să ne revizuim și să stabilim echilibrul de valori și nevoi ca să identificăm prioritățile vieții. Să oferi 3-5 ore pe săptămână pentru sănătate este foarte puțin, este neacceptabil să nu acordăm sănătății noastre prioritate. Recomand o alimentație echilibrată în combinare cu un program activ de exerciții sportive practicate cu regularitate. Dacă reușim să ne conducem cu strictețe după niște reguli elementare, vom avea doar de câștigat, atât din punctul de  vedere al unei siluete de invidiat, cât și din punctul de vedere al sănătății organismului.

Sunteţi o persoană publică care  mereu a promovat modul sănătos de viaţă. Este Women summit Moldova o oportunitatea pentru a promova acest mod sănătos de viaţă?
Activitatea mea are tangențe cu frumusețea și sănătatea femeilor, iar din dorinţa de a fi mai aproape de fiecare dintre ele particip cu mare drag la evenimentul organizat de  Women Summit Moldova,  și da, este încă una din  oportunități de a promova modul sănătos de viaţă.

Womens_Poster_Final_2_nopartnersDe ce femeile ar trebuie să vină la evenimentul Women Summit Moldova? Ce puteţi să le spuneţi cititoarelor ca un îndemn pentru  a fi prezente la eveniment?
Femeile sunt de multe ori inițiatorii schimbărilor din viață,  prin atitudinea percepută corect față de organismul lor și a modului de viață în familie.  Datorită acestui eveniment, ele vor putea să-și formeze concluzii și să primească răspunsuri concrete la ce le frământă.  Dacă vor să afle cum să evite adaosul necontrolat în greutate, cum să-și schimbe  stilul de viață în unul  activ și care sunt soluțiile ce le-ar ajuta în viața de zi cu zi, atunci acest eveniment este pentru ele.

Cezara și-a creștinat fiul!
Articolul anterior
Daruri alese pentru Cezar al Cezarei!
Articolul următor
Alte articole interesante