Galina Tomaş: “Jumătate dintre moldoveni au problema kilogramelor în plus”

 Pe data de 6 octombrie 2013, la Leogrand Convention Center, va avea loc un eveniment găzduit de Women Summit Moldova. La care vor participa aproximativ 500 de femei.

separator

IMG_5234_1Ne-am propus să aflăm mai multe detalii despre această întrunire de la Galina Tomaş, fondatoarea celei mai mari reţele de săli de shaping din Republica Moldova. Ea este cea care promovează de ani buni un mod sănătos de viaţă prin mişcare şi unul din speakerii acestui eveniment impunător.

O să fiţi speaker la un eveniment inedit pentru Republica Moldova, Women Summit Moldova. Ce aşteptări aveţi de la acest eveniment?
În cadrul evenimentului vor fi abordate teme din domeniul frumuseții și sănătății, prezentate de specialiști cu experiență în domeniu.  Am convingerea că acest eveniment va contribui la amplificarea acțiunilor de implementare a practicilor unui mod de viață sănătos, anume prin familiarizarea femeilor din Republica Moldova despre tot ce înseamnă beneficiul unei vieți mai bune.

Ce tematică o să abordaţi la evenimentul Women Summit Moldova?
Tema abordată la eveniment este sugestivă și în ultima perioadă, mult discutată: “De la supraponderalitate la o siluetă de invidiat”. Subiectul vizează fenomenul de răspândire a supraponderabilității la jumătate din populația țării. Astfel, îmi propun să scot la iveală cauzele acestei creșteri, ce atrage după sine o serie de consecințe îngrijorătoare asupra sănătății.

Supraponderalitatea şi alimentaţia incorectă a devenit o ameninţare pentru Republica Moldova?
Supraponderabilitatea este o reală amenințare.  În prezent maladiile cardiovasculare sunt pe primul loc ca şi cauză a mortalității la nivel global, dar și în R. Moldova. Principalii factori de risc sunt alimentația incorectă, inactivitatea fizică, stresul, viciile (fumatul, alcoolul ). În ţara noastră, numărul persoanelor tinere care se confruntă cu boli cardiovasculare este în continuă creștere. Indiferența va duce la îmbolnăvirea întregii societăți, dacă nu vom interveni cu soluții de  implementare a unor acțiuni ce vor contribui la adoptarea unui mod de viață sănătos, prin mișcare și alimentație echilibrată.

mqdefault

Putem compara problema supraponderalităţii din Republica Moldova cu cea din Statele Unite?
Mi-am început activitatea în acest domeniu cu mulţi ani în urmă, pentru a oferi oamenilor posibilitatea de a face mișcare și de a face auzit mesajul – mișcarea este viață!
În SUA  statisticile sunt alarmante,  supraponderabilitatea la copii s-a triplat în ultimii 30 ani, unul din 6 copii este obez, iar 1 din 3 este supraponderal din cauza exceselor alimentare,  a lipsei de mișcare, a sedentarismul și altor cauze cum ar fi educația etc. Colaborarea și participarea la Women Summit Moldova este o modalitatea de a contribui la diminuarea problemei supraponderabilității în țara noastră ca să nu ia proporții alarmante precum în Statele Unite.

instructori (1)Înfiinţarea Asociaţiei de Shaping din Republica Moldova  vine dintr-o pornire altruistă de a ajuta femeile din Moldova sau e ceva mai mult decât atât?
Există un altruism elementar care exprimă bunătatea, ca în proverbul: “Bunătatea naște bunătate”. Din prima zi de activitate am fost și continui să fiu inspirată.  Îndemnată de toate femeile pe care am reușit să le ajut să devină mai sănătoase prin adoptarea  modului sănătos de viață,  femeile care fac mișcare alături de echipa UNICA timp de 15 ani.  La începutul activității, fiind studentă la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, nu mizam pe mari câștiguri. Ba mai mult, am renunțat la o carieră în medicină ca să fac accesibilă această oportunitate, tuturor femeilor, în modelarea siluetei și fortificarea sănătății datorită mișcării, prin prisma reușitelor mele. Odată ce mișcarea m-a supus pe mine schimbărilor pozitive, mi s-a trezit dorința puternică de a face accesibilă calea obținerii acestor schimbări frumoase tuturor femeile care și-o doresc.

yUwNslCât de important este să menţii un echilibru între frumuseţe şi sănătate într-o lume a vitezei, stresului, problemelor, e posibil acest lucru, chiar dacă timpul mereu te presează?
Datorită ritmului intens de viață uneori nu reușim să ne odihnim suficient ca organismul să-și suplinească bateriile cu energie, dar uneori trebuie să spunem STOP, să ne revizuim și să stabilim echilibrul de valori și nevoi ca să identificăm prioritățile vieții. Să oferi 3-5 ore pe săptămână pentru sănătate este foarte puțin, este neacceptabil să nu acordăm sănătății noastre prioritate. Recomand o alimentație echilibrată în combinare cu un program activ de exerciții sportive practicate cu regularitate. Dacă reușim să ne conducem cu strictețe după niște reguli elementare, vom avea doar de câștigat, atât din punctul de  vedere al unei siluete de invidiat, cât și din punctul de vedere al sănătății organismului.

Sunteţi o persoană publică care  mereu a promovat modul sănătos de viaţă. Este Women summit Moldova o oportunitatea pentru a promova acest mod sănătos de viaţă?
Activitatea mea are tangențe cu frumusețea și sănătatea femeilor, iar din dorinţa de a fi mai aproape de fiecare dintre ele particip cu mare drag la evenimentul organizat de  Women Summit Moldova,  și da, este încă una din  oportunități de a promova modul sănătos de viaţă.

Womens_Poster_Final_2_nopartnersDe ce femeile ar trebuie să vină la evenimentul Women Summit Moldova? Ce puteţi să le spuneţi cititoarelor ca un îndemn pentru  a fi prezente la eveniment?
Femeile sunt de multe ori inițiatorii schimbărilor din viață,  prin atitudinea percepută corect față de organismul lor și a modului de viață în familie.  Datorită acestui eveniment, ele vor putea să-și formeze concluzii și să primească răspunsuri concrete la ce le frământă.  Dacă vor să afle cum să evite adaosul necontrolat în greutate, cum să-și schimbe  stilul de viață în unul  activ și care sunt soluțiile ce le-ar ajuta în viața de zi cu zi, atunci acest eveniment este pentru ele.

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, pentru prima dată în România

Lidera în exil a opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, va efectua săptămâna viitoare prima sa vizită oficială în România, unde va mulțumi “guvernului și poporului român” pentru sprijinul lor pentru un Belarus democratic.

Lidera opoziției democratice din Belarus vine pentru prima dată în România

Contracandidată a dictatorului Aleksandr Lukaşenko în alegerile prezidenţiale din august 2020, Tihanovskaia, lideră a opoziţiei belaruse, a fost constrânsă să se refugieze în Lituania imediat după scrutin, după ce a fost ameninţată de poliția politică din Belarus, transmite caleaeuropeană.ro.

“Sunt încântată să îmi încep prima vizită oficială în România. Am venit pentru a mulțumi guvernului și poporului român pentru sprijinul lor pentru un Belarus democratic“, a scris ea, pe Twitter.

Conform agendei Ministerului Afacerilor Externe, Svetlana Tihanovskaia este primită duminică de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, cu care a mai purtat discuții în marja reuniunilor miniștrilor de Externe ai UE de la Bruxelles.

La București, Tihanovskaia se va întâlni cu oameni politici, activiști din domeniul societății civile și studenți.

De asemenea, aceasta se adresa Reuniunii Liderilor de la München, organizată de Conferința de Securitate de la München, și găzduită în premieră pentru flancul estic al NATO de România, în perioada 27-29 noiembrie. În aceeași perioadă, tot la București, va avea loc și reuniunea miniștrilor de Externe din NATO.

După reprimarea manifestațiilor democratice din Belarus de către regimul Lukașenko, România s-a numărat printre țările care au susținut opoziția, societatea civilă și parcursul unui Belarus democratic. 

De la cel mai înalt nivel politic, președinții Lituaniei, Poloniei și României au semnat o Declarație Comună pentru sprijinirea unui Belarus democratic, document în care cei trei șefi de stat au solicitat Uniunii Europene să identifice măsuri de sprijin economic pentru Belarusul democratic.

Apelul celor trei președinți a fost materializat în concluziile Consiliului European din 1-2 octombrie 2020, când liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au invitat Comisia Europeană să vină cu propuneri pentru sprijinirea acestei țări.

În cursul anului 2020, România a acordat, prin decizia ministrului Bogdan Aurescu, o primă contribuție de 100.000 de euro pentru finanțarea proiectelor organizației European Endowment for Democracy destinate beneficiarilor din Belarus. De asemenea, în prima parte a lui 2021 a fost transferată o contribuție de 15.000 de euro către Platforma Internațională de Responsabilitate pentru Belarus, în vederea sprijinirii eforturilor de documentare a încălcărilor grave ale drepturilor omului produse în Belarus în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.

Tot în anul 2021, România a sprijinit societatea civilă și presa independentă din Belarus cu 100.000 de euro, contribuție financiară voluntară oferită din bugetul destinat cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară. La această sumă s-au adăugat alți 20.000 de euro, tot sub formă voluntară, destinați Platformei Internaționale de Responsabilitate pentru Belarus, înființată la nivelul OSCE și prin contribuția Bucureștiului.

De asemenea, atât Senatul, cât și Camera Deputaților, au adoptat două declarații referitoare la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Belarus, documente prin care Parlamentul României îşi manifestă solidaritatea cu poporul belarus, solicită oprirea violenţei împotriva protestelor paşnice din Belarus şi consideră necesară “o reacţie mai articulată” din partea comunităţii internaţionale în eventualitatea în care situaţia nu va cunoaşte o ameliorare de urgenţă.

Teatrul municipal de păpuşi Guguţă a împlinit 30 de ani de la fondare

Teatrul municipal de păpuşi „Guguţă” a împlinit 30 de ani de la fondare. Cu această ocazie, sute de copii au venit în casa eroului din cărţile lui Spiridon Vangheli pentru a-i ura la mulţi ani, dar şi la premiera spectacolului PIKPOK.online@Guguţă.

Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” | Chisinau

Mesajul piesei este impactul reţelelor sociale asupra tinerilor şi despre capcanele mediului online. Micuţii spectatori au fost întâmpinaţi la intrare cu îmbrăţişări şi multă voie bună, transmite Tvr Moldova.

Copii, însoţiţi de părinţi, au venit să-i spună la mulţi ani lui Guguţă şi au mărturisit că aşteaptă cu nerăbdare premiera spectacolului.

„Îmi place să mă uit la spectacole pentru că acolo se întâmplă lucruri amuzante care interesează copiii.”

„Am văzut că este sărbătoare, că este o premieră şi de aia am adus şi copilaşii. Tot ce-i frumos, tot trebuie să cunoască.”

Piesa PIKPOK.online@Guguţă, o poveste despre un lup care postează informaţii false despre vieţuitoarele din pădure, i-a ţinut cu sufletul la gură pe micii spectatori.  

GABRIELA LUNGU, director, Teatrul municipal de păpuşi „Guguţă”: „Ne ciocnim zi de zi de aceste probleme şi e bine să-i pregătim pentru că noi suntem cei care pregătim noua generaţie.”

„Am înţeles că nu trebuie să avem prieteni virtuali, dar trebuie să avem prieteni adevăraţi.”

„Am înţeles că trebuie să nu postăm minciuni, să postăm doar lucruri adevărate.” 

„– Ce îi doreşti lui Guguţă, care împlineşte astăzi 30 de ani? 

– Îi doresc multă sănătate, să facă mişcare multă, să asculte de părinţi și să fie fericit.”

Directorul Teatrului ”Guguţă” povesteşte că, de-a lungul anilor, instituţia a trecut prin multe provocări, însă a rămas dedicată copiilor.

GABRIELA LUNGU, director, Teatrul municipal de păpuşi „Guguţă”: „În 30 de ani, eu cel puţin am reuşit să întâmpin la uşa teatrului mulţi spectatori. Mă bucur când îmi spun: „Dna Gabi, am mai fost la Dvs. când eram copil, acum vin cu copii”. Nu ai ce căuta într-un teatru de păpuşi dacă nu iubeşti copiii, iar atunci când îi iubeşti nu trebuie să-i uimeşti cu nimic, dă-le doar dragostea şi atenţia pe care le merită.”

Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă”

Maia Sandu, surprinsă fără pază, printre spectatorii unui teatru din Capitală

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a impresionat pe actorul român Marius Manole, sosit la Chișinău pentru a juca în două piese la Teatrul Alexei Mateevici din Capitală. Actorul susține că nu i-a venit să creadă că ,,doamna care a intrat discret în sală și s-a așezat modestă undeva în rândul 2” era chiar președinta Moldovei.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi interior

,,Astăzi, bucurie.

Spectacol la Chișinau. 2 reprezentații cu “Eu sunt vantul” la minunatul Teatrul Alexei Mateevici.

Bucuria reîntâlnirii cu publicul de aici, un public cald și dornic să vadă teatru.

Bucuria zilei însă a fost și mai mare când, în sala de numai 60 de locuri, a intrat o doamnă și s-a așezat discret undeva în rândul 2. La prima vedere am crezut ca este doamna Președinte Maia Sandu. Dar imediat mi-am revenit și mi-am dat seama că nu avea cum. Fără SPP, fără tam tam, fără să se facă mare eveniment mediatic… nu, n-are cum. Doar că ce să vezi, doamna discretă din rândul 2 era chiar președinta Maia Sandu care și-a cumparat bilet. Am fost invidios pe colegii mei din Basarabia că au norocul ăsta. Să aibă un asemenea președinte. Mâine voi înainta cererea de cetățenie, așa că sunt fericit să vă anunț că eu sunt mândru de președintele meu. Mulțumesc, Elena Frunze Hatman, Anatol Durbală, Sorin Militaru”, a scris actorul Marius Manole pe pagina sa de facebook, alături de o poză pe care a reușit să o facă cu Maia Sandu, la sfârșitul spectacolului.

Marius Manole își dorește cetățenia Republicii Moldova și anunță că a depus o cerere în acest scop. Actorul român este născut la Iași, iar în prezent activează la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

Marius Manole are mai multe colaborări cu alte teatre din România, dar și din Republica Moldova. Actorul de 44 ani a obținut o mulțime de premii la nivel național, iar la Chișinău a pus în scenă alături de Anatol Durbală piesa „Eu sunt vântul” de Jon Fosse în regia cunoscutului regizor român, Sorin Militaru.

Piesa este o premieră pentru teatrul „Alexei Mateevici” și a fost prezentată pentru prima dată în cadrul Reuniunii teatrelor naţionale româneşti.

Mai jos, alte câteva imagini din culisele teatrului publicate pe pagina de facebook a teatrului ,,Alexei Mateevici”:

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare, interior şi text care spune „ေ GIOU LONDO DAYS SOUTHWANS HWARS STATION”
Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi interior

Cezara și-a creștinat fiul!
Articolul anterior
Daruri alese pentru Cezar al Cezarei!
Articolul următor