Gheorghe Țopa a devenit bunic pentru a patra oară

Bucurie mare în familia artistului. Gheorghe Țopa a devenit bunic pentru a patra oară. Fiul mai mare, Ghenadie, care este stabilit în Canada, a devenit tătic pentru a doua oară. Băiețelul s-a născut de Ispas, iar părinții i-au ales numele Cristian.

separator

10606002_1056171681072040_4431185045496077205_n

Recent, Gheorghe Țopa a devenit bunicul unei fetițe. Pe 14 septembrie, Victoria, soția mezinului familiei Țopa a născut o fetiță perfect sănătoasă.

În total, artistul are are 4 nepoți, 2 băieți de la fiul mai mare și o fată și un băiat de la Gheorghe Țopa Jr.

11036035_1492390521057332_1401824784455876844_n

Curtea Constituțională a DECIS: Referendumul privind aderarea Moldovei la UE este constituțional! Mesajul Maiei Sandu

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a avizat pozitiv legea deputaților PAS privind organizarea referendumului de aderare la Uniunea Europeană, care ar urma să aibă loc pe 20 octombrie 2024.

”Curtea Constituțională a decis – referendumul privind aderarea la UE este constituțional, poate avea loc pe 20 octombrie și va conține întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?.

Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică, cetățean, ca împreună sa garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni. Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun – ca moldovenii să trăiască în pace, demn și liber într-o țară europeană puternică.”, a fost mesajul Maiei Sandu la scurt timp după pronunțarea deciziei CC.

Magistrații Curții Constituționale au iprecizat că nițiativa de revizuire a Constituției nu contravine prevederilor Legii Supreme și corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de legislație.

De asemenea,  inițiativa respectivă nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și, respectiv, poate fi prezentată Parlamentului spre examinare.

PAS s-au adresat la Curtea Constituțională cu propunerea privind inițierea plebiscitului privind integrarea europeană a R.Moldova. Parlamentarii au propus ca referendumul să aibă loc la data de 20 octombrie.

Circa 40 de copii care vagabondau sau cerșeau în stradă au ajuns, de la începutul anului, într-un centru din Capitală

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici, împreună cu șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Tatiana Oboroc, au mers într-o vizită de lucru la Serviciul Asistență Stradală din Capitală, potrivit unui comunicat al DGPDC.

Angela Cutasevici s-a interesat despre activitatea acestui serviciu, s-a informat despre condiţiile de aici și, totodată, a avut o serie de discuții constructive cu personalul despre provocările întâmpinate în activitate, dar și situația copiilor.

Pe parcursul anului trecut, 135 de minorii au ajuns în cadrul Serviciului Asistență Stradală, iar de la începutul anului – circa 40.

Serviciul Asistență Stradală a fost lansat de Primăria Chișinău în anul 2019,  în subordinea DGPDC, pentru găzduirea copiilor depistați în situație de stradă,  care vagabondează sau cerșesc, și are drept scop consolidarea sistemului de protecţie a acestora. De la începutul activității, peste 400 de copii au trecut prin acest serviciu. Centrul oferă un mediu prietenos, unde fiecare copil beneficiază de asistența specialiștilor, încadrarea în activități socio-educative, cât și spații de recreere amenajate.

Situația minorilor aflați în asemenea dificultăți a fost mereu în vizorul viceprimarului Angela Cutasevici, care a dat asigurări că municipalitatea va sprijini și va monitoriza acest serviciu.

O profesoară, acuzată de analfabetism. Ce a spus despre Eminescu

Problemele din sistemul de învățământ continuă să iasă la iveală și să șocheze. De această dată, un nou scandal a izbucnit într-un colegiu din Buzău, România, unde, una dintre profesoarele care predau Limba și literatura română, este acuzată de analfabetism, scrie evz.ro.

Scandal în educație. Profesoară din Buzău, acuzată de analfabetism

Scandalul s-a iscat între profesor, părinți, dar și elevi, care o acuză pe aceasta de analfabetism. Deși conducerea a încercat să o demită pe profesoară, cei demiși au fost chiar ei, întrucât, susțin cei din Buzău, profesoara care nu vorbește corect limba română ar fi susținută de Inspectoratul Județean. Mai mult, aceasta predă poezia „Luceafărul” a lui Eminescu, ca fiind un roman, susțin elevii.

Părinții au cerut demisia profesoarei din Buzău

Din motiv că aceasta nu ar fi fost bine pregătită. Profesoara predă în cadrul colegiului „Bogdan Petriceicu Hașdeu“ din Buzău. Însă nu doar părinții sunt nemulțumiți, ci și conducerea școlii care susținea că nu are control asupra modului în care se fac angajările și nici asupra demiterilor. Din acest motiv, directoarea care a lansat acuzațiile și-a prezentat demisia în fața Inspectoratului Județean, despre care spune că o protejează pe profesoara acuzată de analfabetism.

„De aproape o lună a trebuit să privesc în ochii elevilor și ai părinților care nu mai puteau tolera situația ivită la clasă: faptul că un profesor de Limbă și literatură română este incapabil să susțină ora. Nu mai spun la un nivel ridicat, e vorba de erori grave, de confuzii între termeni, de dezacorduri, ceea ce este absolut inadmisibil. Am cercetat și s-a dovedit că tot ce au spus părinții și elevii era adevărat“, a declarat directoarea, potrivit EduPedu.

Elevii claselor a XII-a primesc comentarii dictate de pe internet

Profesoara în cauză predă inclusiv elevilor de clasa a XII-a, care peste două luni vor susține Bacalaureatul. Aceștia susțin că profesoara le dictează comentarii preluate de pe internet.

„Noi nu avem o opinie la ea la clasă, nu suntem speciali (cu ghilimelele de rigoare), nu se învârte lumea în jurul nostru, dacă îi spunem ceva ne ignoră, nu vrea să vorbească cu noi, ne-a zis că nu este dicționarul nostru, că nu vrea să ne predea, să căutăm noi. Se lua de anumiți copii, îi făcea incompetenți, că nu ne duce capul, ne-a adresat și foarte multe jigniri“. Este declarația unei eleve care învață la colegiul respectiv și care se gândește cu groază la examenul din vară. „Pentru doamna, «Luceafărul» este un roman. Și multe alte greșeli de genul acesta care nu sunt acceptate. Noi dăm Bacul la Limba și literatura română și ar trebui să avem cunoștințe bune“, a mai spus eleva. Profesoara mai este acuzată și de faptul că le dicta elevilor comentarii pe care le găsea pe internet.

Părinții, la rândul lor, sunt și ei revoltați.

„Nu este posibil să ai un profesor de Limba română pentru care «Luceafărul» lui Eminescu este roman, nu poem. Nu e admisibil ca un profesor de Limba română care pretinde că este doctor în filologie să se exprime permanent cu «care», în loc de «pe care»… Doamna de Limba română nu vorbeşte corect gramatical: «Opera care o învăţăm astăzi». Am semnat un memoriu să fie schimbată. Schimbarea este singura soluţie. Nu este demnă de Colegiul «Hașdeu». Nu se exprimă corect, nu e nicio exagerare. Nu e posibil ca la un liceu de prestigiu să ajungem să avem discuţii despre aşa ceva…“, sunt doar câteva dintre plângerile părinților care cer insistent demisia dascălului din Buzău.

Cazul de analfabetism din Buzău ar putea deveni o regulă?

Deși specialiștii susțin că ceea ce se petrece zilele acestea nu este o normalitate.

„Tu, ca profesor, nu-ți poți permite să te duci în fața elevilor și să te faci de râs. E nevoie și de ceva mai mult respect de sine. Meseria de dascăl te obligă să te perfecționezi, să înveți toată viața. Lucrurile se schimbă. Trebuie să ții pasul. E o meserie care te ține conectat la un gen de realitate mereu în schimbare“, a declarat Ruxandra Achim, profesoară de Limba română la Colegiul „I.L. Caragiale“ din București, pentru adevarul.ro.

Mai sunt însă și alți factori de luat în calcul:

„De multe ori, se întâmplă ca o anumită observație pe care o faci unui elev să fie interpretată greșit. Prin urmare, mulți profesori se retrag, preferă să rămână într-o zonă de neutralitate. Ne ocupăm de disciplina noastră, predăm, bună ziua, la revedere. Pentru că în ziua de azi orice gest s-ar putea preta unor interpretări tendențioase. Și atunci, bunele intenții ar fi putea fi receptate ca niște intenții rele. Vă spun din proprie experiență. Eu, de exemplu, am încercat să-mi reprim anumite forme de implicare, pur și simplu omenească. Pentru că mi-e teamă ca nu cumva să fie rău primite“, a mai spus prof. Ruxandra Achim.

Un moldovean riscă să fie expulzat din Italia după ce și-a lăsat copiii singuri în casă
Articolul anterior
Campioana Fitness Bikini 2017 îți propune o rețetă de clătite care nu îngrașă!
Articolul următor