Pentru că este cea mai apropiată destinație, majoritatea moldovenilor merg în România pentru a-și petrece vacanța de iarnă. Între 3 și 16 ianuarie, mai mult de 18.000 de turiști din Republica Moldova se cazează în hotelurile românești.
Moldovenii economisesc la maxim în vacanţă, fără a cumpăra măcar o cafea sau apă plată din hotel, iar asta îi deranjează pe hotelieri.
Moldovenii îşi pregătesc mâncarea de sine stătător la ei în cameră, la reşou, scrie profit.ro. Aceeaşi sursă menţionează că în acest an pentru sărbătorile de iarnă se estimează ca numărul de turişti din Moldova să depăşească cifra de 18.000 de persoane.
Preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, Gabriel Mărgineanu, afirmă că pe mâncare şi băutură moldovenii nu au cheltuit în medie mai mult de 50 de euro de persoană pe parcursul vacanţei.
Secretul unei vacanţe cu doar 50 de euro de persoană constă în faptul că turiştii moldoveni nu cheltuie bani în hoteluri şi restaurante, iar asta este una din supărările hotelierilor români. Cu excepţia pachetului plătit pe vacanţă, în medie 150 de euro, moldovenii nu-şi cumpără din hoteluri nicio cafea sau o apă plată.
Gabriel Mărgineanu mai spune că hotelierii români sunt supăraţi pe faptul că mulţi dintre basarabeni îşi prepară mâncarea în cameră, pe reşouri cu care vin de acasă. Însă, din spusele acestuia, nu toţi turiştii moldoveni îşi pregătesc mâncarea în cameră, ci doar cei de la nivel „mediu în jos”, adică ceva mai mult de jumătate.
„Aceasta nu este o chestie bună. Poate un an-doi merge, dar apoi intră în deprindere”, a subliniat preşedintele Asociaţiei, care recunoaşte că va fi greu să-i convingă pe turişti să renunţe la aceste obiceiuri.
Nici hotelierii români nu speră la o îmbunătăţire, însă sunt dispuşi să continue colaborarea cu agenţiile din Republica Moldova. Aceşti turişti, indiferent cât de puţin cheltuitori ar fi, sunt mulţi şi vin într-o perioadă în care staţiunile româneşti nu sunt totuşi foarte pline.