Hotelierii români, nemulţumiţi că turiştii din Moldova îşi pregătesc mâncarea în cameră

Pentru că este cea mai apropiată destinație, majoritatea moldovenilor merg în România pentru a-și petrece vacanța de iarnă. Între 3 și 16 ianuarie, mai mult de 18.000 de turiști din Republica Moldova se cazează în hotelurile românești.

separator

646x404

Moldovenii economisesc la maxim în vacanţă, fără a cumpăra măcar o cafea sau apă plată din hotel, iar asta îi deranjează pe hotelieri.

Moldovenii îşi pregătesc mâncarea de sine stătător la ei în cameră, la reşou, scrie profit.ro. Aceeaşi sursă menţionează că în acest an pentru sărbătorile de iarnă se estimează ca numărul de turişti din Moldova să depăşească cifra de 18.000 de persoane.

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, Gabriel Mărgineanu, afirmă că pe mâncare şi băutură moldovenii nu au cheltuit în medie mai mult de 50 de euro de persoană pe parcursul vacanţei.

Secretul unei vacanţe cu doar 50 de euro de persoană constă în faptul că turiştii moldoveni nu cheltuie bani în hoteluri şi restaurante, iar asta este una din supărările hotelierilor români. Cu excepţia pachetului plătit pe vacanţă, în medie 150 de euro, moldovenii nu-şi cumpără din hoteluri nicio cafea sau o apă plată.

Gabriel Mărgineanu mai spune că hotelierii români sunt supăraţi pe faptul că mulţi dintre basarabeni îşi prepară mâncarea în cameră, pe reşouri cu care vin de acasă. Însă, din spusele acestuia, nu toţi turiştii moldoveni îşi pregătesc mâncarea în cameră, ci doar cei de la nivel „mediu în jos”, adică ceva mai mult de jumătate.

„Aceasta nu este o chestie bună. Poate un an-doi merge, dar apoi intră în deprindere”, a subliniat preşedintele Asociaţiei, care recunoaşte că va fi greu să-i convingă pe turişti să renunţe la aceste obiceiuri.

Nici hotelierii români nu speră la o îmbunătăţire, însă sunt dispuşi să continue colaborarea cu agenţiile din Republica Moldova. Aceşti turişti, indiferent cât de puţin cheltuitori ar fi, sunt mulţi şi vin într-o perioadă în care staţiunile româneşti nu sunt totuşi foarte pline.

Moldova are voce! Mesajul lui Pasha Parfeni înainte de plecarea la Eurovision 2023

Reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2023, Pasha Parfeni, împreună cu echipa sa, pleacă la Liverpool, Marea Britanie, unde va avea loc concursul muzical.

Mesajul lui Pasha Parfeni înainte de plecarea la Eurovision 2023

În cadrul unei conferințe de presă, artistul le-a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat să ajungă la cel mai important concurs muzical al anului și i-a îndemnat să-l susțină în continuare, transmite IPN.

Pasha Parfeni s-a adresat tuturor conaționalilor, indiferent în ce țară s-ar afla aceștia, să-l voteze, astfel ca vocea Republicii Moldova să fie auzită în întreaga Europă. „Noi chiar mizăm pe susținerea voastră. Rezultatul contează foarte mult și asta depinde de cum noi vom transmite energia și vom evolua la acest concurs. Echipa este foarte importantă, iar pentru mine, echipa este fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent unde s-ar afla. Rezultatul depinde foarte mult de cum noi ne vom mobiliza. Moldova are voce și în Uniunea Europeană, și la Eurovision”, a declarat Pasha Parfeni.

Autoarea versurilor „Soarele și luna”, melodie cu care Pașa Parfeni va evolua pe scena de la Eurovision, Elena Parfeni a menționat în cadrul conferinței de presă că se simte mândră că această piesă va fi cântată în limba română. „Împreună cu noi cântă o Europă întreagă, o Europă întreagă caută să traducă versurile, respectiv, prin acest fapt eu contribui la promovarea imaginii țării noastre. În versuri avem trimiteri la simbolurile naționale”, a declarat ea.

Semifinalele concursului Eurovision Song Contest 2023 vor avea loc pe 9 și 11 mai 2023, pe Arena din Liverpool, iar marea finală va fi pe 13 mai.

Pasha Parfeni pleacă la Liverpool

Reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2023, Pasha Parfeni, pleacă la Liverpool (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) , unde se va desfășura marea competiție muzicală.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, barbă, persoane în picioare şi ochelari de soare

Pasha Parfeni este însoțit de Yuliana Parfeni, trextieră și de naistul Sergiu Borș, transmite moldova1.md.

Pe marea scenă de la Liverpool, Pasha Parfeni va interpreta piesa „Soarele și Luna” cu care a câștigat finala națională la Chișinău. Reprezentantul Republicii Moldova va cânta în prima semifinală de pe 9 mai sub numărul 10.

Înainte de a pleca la Concursul Internațional de Cântec, Pasha Parfeni a susținut un tureneu în Spania, Polonia, Regatul Țărilor de Jos, Marea Britanie și Israel.

Marea finală va avea loc pe Arena Liverpool pe 13 mai, semifinalele se vor ține pe 9 și 11 mai.

BBC, împreună cu Uniunea Europeană de Radiodifuziune, vor organiza concursul în parteneriat cu radiodifuzorul public al Ucrainei și câștigătorii din anul 2022.

O placă în memoria lui Petre Teodorovici a fost dezvelită la Chișinău

O placă în bronz în memoria compozitorului Petre Teodorovici a fost dezvelită astăzi pe fațada blocului în care a locuit din Chișinău, din strada Vasile Alecsandri 19.

O placă în memoria lui Petre Teodorovici a fost dezvelită la Chișinău

gallery images

Potrivit Direcției Cultură a municipiului Chișinău, la eveniment au fost prezenți viceprimarul Angela Cutasevici, rudele compozitorului, poeți, dar și interpreți autohtoni, care l-au cunoscut pe Petre Teodorovici.

Toți au ținut să povestească despre opera și viața artistului. De asemenea, au fost depuse flori în semn de recunoștință pentru aportul maestrului întru dezvoltarea și promovarea culturii țării noastre. 

Autorul plăcii comemorative este sculptorul Ioan Grecu, artist plastic, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Astfel, Direcția Cultură și Patrimoniu Cultural a încurajat și susținut inițiativa rudelor și prietenilor compozitorului, în scopul eternizării memoriei interpretului Petre Teodorovici, Maestru Emerit în Arte, deținător al Ordinului „Gloria Muncii”.

Petre Teodorovici – s-a născut la 18 mai 1950, în orașul Leova și și-a făcut studiile la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” și la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău. 

A activat ca director artistic al ansamblurilor “Bucuria” al Filarmonicii Naționale (1975-1982), “Ceremoș” al Filarmonicii din Cernăuți (1983-1984) și “Ecou” al Centrului tineretului din Chișinău (1984-1989).

A scris melodii, care au devenit șlagăre, pe versurile poeților Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Simion Ghimpu și Ion Hadârcă.

Cântecele compuse de Petre Teodorovici s-au bucurat de popularitate pe marile scene la festivaluri muzicale din România, Slovacia, Finlanda, Cuba, Argentina, Italia, Rusia, fiind interpretate de renumiți interpreți precum: Anastasia Lazariuc, Ion Suruceanu, Sofia Rotaru, Nina Crulicovschi, Ştefan Petrache, Gabriel Dorobanțu şi alții.

Petre Teodorovici și-a iubit nespus de mult neamul și țara, a fost un luptător pentru cauza națională.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

Galina Tomaș: Detoxifierea după sărbători
Articolul anterior
Exercițiu perfect pentru o relaxare profundă!
Articolul următor