În Moldova poți face călătorii de vis și pe timp de iarnă

Svetlana Matvievici vrea să le demonstreze moldovenilor că poți vizita multe locuri frumoase și acasă, cu bani puțini. De aceea, travel bloggerița a făcut o plimbare fotografică cu Victor Garştea. Cei doi au vizitat cele mai frumoase destinații din Orhei.

separator

cascada-din-Orhei-Orheianca

„Am pornit-o prin nămeţi, la minus 13 grade, el cu aparatul foto, eu cu telefonul, să descoperim frumuseţea dealurilor şi văilor noastre din Orhei, îmbrăcate în straie de iarnă.

Lunca Răutului e la doar câteva sute de metri de cartierul unde stăm aşa că am ajuns repede pe malul râului (fără multe căzături 😀 ), iar toată aventura noastră fotografică nu ne-a luat mai mult de o oră. În lunca Răutului sunt mai multe izvoare, iar în unul dintre ele am găsit o broască rătăcită în „lunile calendarului”, care sfidează gerul (bine, ea şi aşa e cu sângele rece).

Zăpada a acoperit toate „urmele” lăsate de oameni, dar câte ceva tot au fost vizibile, din păcate. Aveţi grijă de natură, păstraţi-o curată!

La cascada din Orhei (da, în Orhei avem şi cascadă 🙂 ) am fost pentru prima oară, pe când aveam vreo 7 ani, iar în adolescenţă, devenise locul meu secret pentru meditaţie. Acolo mă conectam cu natura şi îmi încărcam bateriile.

Nu este un loc foarte cunoscut, iar asta îl face şi mai deosebit. În drum spre râul Răul, apa, de la câteva izvoare din cartierul Lupoaica, formează această cascadă mică, de doar 2 metri. Uneori, e secată pe timp de vară. A fost prima oară când am văzut-o îngheţată şi am zis că merită s-o descoperiţi şi voi.

Într-o primăvară, am dus-o şi pe Lia-Anastasia la cascadă, pentru ea a fost o mare descoperire, a aflat cum poate să curcă un râu din piatră şi abia aşteaptă s-o mai vadă. La primăvară vom merge să-i arăt izvorul de unde începe cascada şi să-i explic cum funcţionează natura asta, care face ca apa să curgă ca pe pereţi :).

Nu am auzit pe nimeni să-i spună cumva pe nume acestei cascade din Orhei. Probabil, o fi prea mică şi neînsemnată pentru oamenii din cartier ca să-i dea un nume, aşa că vin eu cu o propunere.”, a declarat Svetlana despre destinațiile din Orhei.

IMG_5805IMG_5811IMG_5830
visit-orhei-off-road-echipavisit-orhei-off-road-orheianca

Sursa: orheianca.eu

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Angajații de la Jurnal TV sunt concediați
Articolul anterior
O familie cu patru copii trăiește într-o sărăcie greu de închipuit! Să le întindem o mână de ajutor!
Articolul următor