Ionel Istrati s-a alăturat campaniei de strângere de fonduri pentru Teodor

Interpreții autohtoni sunt receptivi atunci când le stă în puteri să schimbe viața unei persoane. Ionel Istrati îl susține pe Teodor Dogari, micuțul care a fost diagnosticat cu o tumoare la rinichi. Interpretul și-a rugat prietenii virtuali să-l susțină pe băiețel.

separator

17022500_10206463264018883_3611633708783381803_n

„Viața este cea mai mare minune, iar Rezistența și Bunătatea sunt calitățile principale ale omului. Există clipe când aceste trei cuvinte se cer împletite și astfel se crează comunitatea. Dragi prieteni, vă îndemn să extindem cercul pentru a lărgi clipele Vieții acestui suflețel – Teo, care vrea să asculte muzica, iar părinții ne cer disperați ajutorul. Să fim parte din Familia Oamenilor și să-l ajutăm pe Teodor”, a scris Ionel Istrati pe pagina sa de facebook.

teo_08-845x63418527791_1493708284024639_8735401571661950398_n

Doi copii au devenit eroi, după ce au salvat de la înec un băiețel care ajunsese pe fundul unei piscine

Doi băieți din Michigan, SUA, au devenit eroi după ce au salvat de la înec un copil de 7 ani, care ajunsese pe fundul unei piscine.

SUA: Doi băieți au salvat viața unui copil care a fost la un pas de înec

Cei doi copii, Noah în vârstă de 12 ani și Weston în vârstă de 8 ani, au intervenit în momentul în care mezinul, Griffin, nu a mai putut să iasă la suprafață, transmite ȘtirileProTV.ro.

Noah și Weston au sărit în piscină și au înotat până la copil, apoi l-au scos din apă, a povestit șeriful Christopher Swanson.

Acesta a declarat că băiatul era albastru la față și nu respira. Mama s-a l-a resuscitat până paramedicii au ajuns la ei. Griffin a fost transportat de urgență la un spital local.

Băiatul s-a refăcut complet, iar după 36 de ore a fost externat.

„Au fost doi eroi care au văzut asta și, fără ca nimeni să știe, au sărit în piscină, l-au luat pe copilul de 7 ani și l-au târât într-o parte. Iată cea mai bună parte – cei doi salvatori au 12 și 8 ani”, a mai spus șeriful care le-a dat copiilor câte o insignă, un pachet de cărți și câte 100 de dolari.

„Majoritatea eroilor nu poartă capă și așa sunt și acești băieți. Fără ei, el nu ar fi stat acum aici. Au făcut un lucru eroic”, a spus bunicul lui Grifiin.

Weston a declarat că a făcut ceea ce a considerat că trebuie făcut și că nu își dorea să vadă pe cineva pierzându-și viața.

Patru copii din Florești au rămas orfani, după ce mama lor, în vârstă de 41 de ani, s-a stins din cauza cancerului

Tatiana Timuș, mama celor patru copii din Sevirova, Florești a murit pe patul de spital. După ce s-a chinuit mai multe zile la rând din cauza durerilor provocate de metastaze, pe trei iulie, inima femeii a încetat să mai bată.

Tatiana în vârstă de 41 de ani, mamă a patru copii, a fost diagnosticată cu cancer la creier. După ce tratamentul în mai multe spitale nu a dat rezultat, femeia a fost adusă acasă, în stare de comă, transmite TVN.md.

După ce cazul a ajuns în vizorul presei Tatiana a fost internată de urgență în Spitalul Raional Florești.

Psihologii spun că felul în care este gestionată situația care presupune plecarea din viață a unei persoane dragi mai ales în cazul copiilor poate lăsa consecințe pe întreg restul vieții.

„Este important cum am mai spus copii să-și ia rămas bun, să cunoască care este ritualul acesta de rămas bun de la persoana apropiata. Ceia de ce noi trebuie să avem grijă ca copii nu neapărat să fie martori oculari a suferinței sau durerii prin care trece persoana apropiata pentru ca atunci ei se simt neputincioși și vinoveți și poartă vina pe tot parcursul vieții că nu au putut să facă nimic pentru părintele lor, persoana pe care ei o iubesc atât de multe”, a declrat psihoterapeutul, Cornelia Adeola.

Cei care ar putea să-i ajute pe cei care și-au pierdut o persoană apropiată sunt psihologii aflați în serviciile statului, dar și asistenții sociali comunitari care pot forma echipe multidisciplinare pentru a interveni în asemenea cazuri. 

„În fiecare raion sunt centrele prietenoase tinerilor unde sunt psihologi care pot să discute cu copii, pe diverse teme, inclusiv pe tema pierderii unei persoane dragi, de asemenea în fiecare raion avem centrele de sănătate mentală, unde sunt psihologi care pot să discute la aceste subiecte, care e necesar să fie implicați în aceste situații, mai avem serviciul de psihopedagoci care tot pot fi implicați, doar că vorbim de celălalt părinte, dacă e cazul unei familii vulnerabile este asistentul social comunitar din localitate, care monitorizează familia și ar putea să convoace crearea unei echipe multidisciplinare și să acorde acesta asistentă pentru copii”, a mai declarat specialistul.

În 2022, peste 10.000 de persoane din Republica Moldova au fost diagnosticate cu cancer. Sunt cu aproape 1.300 de cazuri mai multe faţă de 2021. În 2023, bolile oncologice continuă să câştige teren şi, mai grav este faptul că printre cei diagnosticaţi sunt numeroşi tineri.

În mai puțin de doi ani, UE a alocat peste un miliard de euro Moldovei

Uniunea Europeană este hotărâtă să continue consolidarea rezilienței Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește securitatea energetică, amplificarea cooperării în domeniul securității și al apărării și sprijinirea reformelor.

Un an de când R. Moldova a depus cererea de integrare la UE – NordNews

Din octombrie 2021, UE a pus la dispoziția țării noastre resurse financiare în valoare de 1,2 miliarde de euro. Acestea au fost direcționate pentru susținerea investițiilor în sectorul economic și consolidarea securității energetice, transmite RadioMoldova.

Cele mai multe resurse, peste 400 de milioane de euro, au fost alocate prin intermediul Planului Economic de Investiții, iar aproximativ 300 de milioane de euro sub formă de asistență micro-financiară. Alte 240 de milioane de euro au constituit sprijinul bugetar pentru energie și măsuri de eficiență energetică, iar 15 milioane de euro – pentru susținerea grupurilor vulnerabile. În prezent, Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova asistență macrofinanciară în valoare de 295 de milioane de euro.

În cadrul pachetului financiar anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen în noiembrie anul trecut, a fost prevăzut un sprijin bugetar de 105 milioane de euro pentru 2023. Totodată, UE își propune să aloce până la 1,6 miliarde de euro în investiții publice și private.

De asemenea, instituțiile europene sprijină țara noastră în consolidarea securității cibernetice și lupta împotriva dezinformării, precum și acordarea a 8 milioane de euro pentru refugiații ucraineni. În același timp, sunt prevăzute aproximativ 90 de milioane de euro prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, care permite o mai bună protecție a civililor în situații de criză și de urgență.

Totodată, Uniunea Europeană a oferit 30 de milioane de euro pentru gestionarea frontierelor și ajutorul pentru cetățenii ucraineni care sosesc în Republica Moldova.

Accident cu implicarea unui microbuz în Capitală
Articolul anterior
Tulburător. Ce a făcut un tată pentru a aduna like-uri pe facebook
Articolul următor