Sportivii moldoveni Eugen Mihalcean si Radu Lefter au obținut medalii de bronz la Europenele U23
În ziua a șasea a Campionatului European de Lupte care are loc la București, reprezentantul Republicii Moldova Eugen Mihalcean a reușit să obțină medalia de bronz la categoria de până la 79 kilograme (U-23), după ce l-a învins pe reprezentantul gazdelor, Marian Subțirică. Eugen este elevul Școlii Sportive Rezerve Olimpice, Maestru al Sportului.
Radu Lefter a obținut, de asemenea, medalia de bronz în limitele categoriei de 97 de kg, el s-a impus în finala mică, obținând victorie asupra sportivului din Ucraina. Radu este Maestru Internațional al Sportului, sportiv la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale.
30 de alergători au strâns câțiva saci cu gunoi în timp ce au alergat pe un traseu de 14 km la Orheiul Vechi
Acțiune inedită de ecologizare la Orheiul Vechi. 30 de alergători au strâns câțiva saci cu gunoi în timp ce au alergat pe un traseu de 14 km.
Punctul final a fost Defileul Morovaia unde s-a desfăşurat o acţiune amplă de salubrizare, la care s-au alăturat mai mulţi voluntari. Organizatorii îşi doresc să atragă atenţia celor ca vizitează rezervaţia să nu trebuie să transforme patrimoniul natural într-o gropă de gunoi, transmite Tvr Moldova.
Membrii comunității „Run for Plastic” au alergat azi pe traseul maratonului Dragonul de Aur Mic, de la Orheiul Vechi, şi au adunat în saci tot plasticul care l-au întâlnit în cale. Într-o oră au umplut 25 de saci cu gunoi.
IULIAN BERCU, fondator, Run Moldova: „Acesta este plasticul de pe un traseu, drumeţia de ora , aici sunt zeci şi sute de km vă închipuiţi cât plastic mai rămâne necolectat. Cel mai des se întâlnesc sticle şi în locuri total neaşteptate, la o distanţă de 4, 34 km de trasee.”
SERGIU IPATI, alegător, Run Moldova: „Spre surprinderea mea ne-am oprit destul de des pentru că pe traseul era mult gunoi şi alergarea s-a transformat într-un mers pe jos. La fiecare două sute de metri trebuia să ne oprim să ridicăm un pet o pungă de plastic,o sticlă de la bere.”
Acţiunea a continuat la Defelul de la Morovaia. Complexul carstic, unic de acest fel în Republica Moldova, a ajuns să abunde în deşeuri de tot felul.
„Un cort ceva, a fost lăsat probabil de cei care au venit aici la picnic, la fel am găsit şi un costum de pescuit. Oamenii cred că dacă au făcut curăţie în curte, deja e curat, nu vor să înţeleagă, că orice deşeu aruncat afectează negativ mediu.”
„Obiecte sanitare, căzi, scaune de toaletă, practic e imposibil să le luam în saci şi nu înţelegem de ce oamenii lasă aşa tipuri de deşeuri în natură.”
Administraţia Rezervaţiei ” Orheiul Vechi” nu poate face faţă cantităţii mari de gunoi aruncat la nimereala și au decis să ceară ajutor.
ION CEBANU, director, Rezervaţia Culturală Orheiul Vechi: „Localnicii aruncă gunoiul sau depozitează, neautorizat gunoiul în pofida faptului că necătând la faptul că se colectează organizat de către serviciile comunale. În partea mai adâncă este produsul neglijenţei turiştilor care vin în această regiune.”
Conceptul de strângere a gunoaielor în alergare poartă numele de plogging şi este practicat aproximativ de 100 de miloane de oameni de pe glob.
Pe aici pășea cândva domnița Ruxanda, fiica lui Vasile Lupu. Biserica de la Rașcov a fost conservată datorită finanțării din partea Uniunii Europene
Biserica de la Rașcov a fost conservată datorită finanțării din partea Uniunii Europene. Tot la Rașcov se află una din cele mai frumoase sinagogi din Europa, conservată și ea din fonduri UE. Și astăzi pot fi admirate elementele în stil baroc și rococo.
Rașcov a găzduit de-a lungul secolelor oameni de diverse confesiuni și națiuni. Localnicii spun că au existat chiar șapte tipuri de lăcașe de cult, evreii fiind cei mai numeroși ca populație.
Primarul localității, Oleg Berșadschii, speră să transforme Rașcov într-o atracție turistică de top, prin atragerea investițiilor și dezvoltarea afacerilor în domeniu.
El speră astfel să încurajeze și tinerii să rămână sau să revină la Rașcov.
Uniunea Europeană a finanțat lucrările de conservare ale celor două edificii de la Rașcov, prin programul „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.
Prin același program vor fi conservate sau restaurate alte nouă edificii de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv cetatea Tighina, Circul de la Chișinău, anunță Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.