Astăzi, pe facebook a apărut prima poză în care interpreta ne arată fața Dariei. Se pare că micuța a fost botezată. Karizma a îmbrăcat-o într-o rochiță albă care o transformă într-o prințesă.
Recent, vedeta a postat și o poză cu niște colaci care, potrivit ei, sunt pentru nanii Dăriuței.
În acest weekend, te așteptăm la Arena Auto Fest 2023
A mai rămas puțin timp pâna la cea mai mare expoziție auto a anului 2023 — Arena Auto Fest. Indiferent dacă sunteți un fan al mașinilor sport, un entuziast al vehiculelor retro sau doar un curios al tehnologiei auto, te așteptăm pe 24 și 25 iunie la Chișinău Arena, începând cu ora 12:00.
Vino la Arena Auto Fest 2023 pentru a vedea cea mai mare expoziție de motoare,de la moto-tehnică (scutere, ATV, mopede, motociclete), automobile moderne și de epocă, până la combine și tractoare.
Vor fi prezentate automobilele importatorilor: Porsche, BMW, Jetour, Toyota, Haval, Cherry, BAIC, Lexus, Opel, Honda, Mitsubishi. Totodată, vor fi expuse și mașini ale Poliției de Frontieră, a Ministerul Apărării și autospecialele ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
De asemenea, festivalul va găzdui și mașinile participante în campionatele naționale desfășurate sub egida Federației de Automobilism din Republica Moldova.
Printre mașinile de excepție care vor fi prezentate, sunt:
Porsche 911 Dakar
BMW XM
Lamborghini Urus
BMW M3
Bentley Bentayga
Mercedes Benz E-500 W124
Nissan Skyline R32 – campioana Moldovei și a României la Drag Racing
Cel mai rapid tractor din lume JCB FasTrac
Chevrolet Impala
Chevrolet Corvette
Ford Mustang
Jaguar XK RS
și multe altele
În prima zi a festivalului, brandul BMW va prezenta cea mai nouă gama electrică, piesa principală fiind una din mașinile participante la summitul politic de la Bulboaca – BMW i7, iar în a doua zi va fi prezentată gama X, în frunte cu uimitorul BMW XM.
Tot în cadrul evenimentului, vizitatorii vor putea vedea și testa un simulator de accidente, precum și primul simulator de camion din Moldova.
Pentru ambele zile ale festivalului, programul va include mai multe activități:
13:00 – 16:00 — Laborator de experimente pentru copii cu echipa Mendelevium
15:00 – 17:30 — Concursuri cu premii alături de Gabi Marcu
15:00 – 18:30 — Prezentări de mașini ale partenerilor alături de Fondatorul AutoBlog.MD, Constantin Mihalachi
18:30 – 19:30 — Concert live Elvi’s Band
19:30 – 21:00 — DJ Bond
Organizatorii evenimentului, cu sprijinul Primăriei Chișinău vor pune la dispoziție o rută de troleibuz specială destinată vizitatorilor la festival. În ambele zile, ruta va circula în intervalul orelor 11:30 – 21:30, la fiecare 15 minute, cu itinerarul Circul Chișinău – Arena Chișinău – Circul Chișinău. Călătorii vor achita tariful standard de 6 lei.
Pentru vizitatorii care vor veni cu mașinile proprii, Arena Chișinău asigură 817 locuri de parcare.
Partenerul general al evenimentului este Satul German, alături de care, organizatorii vor crea o atmosferă inedită pentru amatorii de automobile. Alți parteneri care susțin evenimentul sunt: Xiaomi, Raw Boost Energy, Bucovina, BT Leasing MD, TV8, Radio ZUM 1 și Auto Radio Moldova.
Astăzi se împlinește 1 an de când Moldova a obținut statutul de ,,țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană”
Astăzi se împlinește un an de la primirea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, un moment cu adevărat istoric în viața Republicii Moldova.
În context, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a vorbit despre progresele înregistrate în acest an, ce drumuri au fost deschise pentru Moldova și ce mai are de făcut țara noastră pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE.
„Am avut un an plin de realizări și progrese remarcabile. Primul raport verbal al UE privind progresul Republicii Moldova este unul pozitiv. Țara noastră a înregistrat progrese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative. Uniunea Europeană ne-a sprijinit și continuă să ne susțină în menținerea păcii și stabilității în țara noastră. Împreună am reușit să lansăm Misiunea UE de Parteneriat și să sancționăm pe cei care încearcă să destabilizeze țara noastră. Am depășit împreună iarna și criza energetică, asigurând căldură și lumină în casele noastre.
Această șansă istorică a deschis noi orizonturi pentru țara noastră. În acest an am depus eforturi susținute pentru a produce reforme importante în diverse domenii cheie. Am pus accentul pe consolidarea valorilor democratice, pe promovarea transparenței și statului de drept, precum și pe dezvoltarea economică și socială sustenabilă. Fiecare pas înainte a fost însoțit de sprijinul și angajamentul ferm al partenerilor noștri din Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, știm foarte bine că drumul către aderarea deplină la Uniunea Europeană este unul încă plin de provocări și suntem conștienți că mai avem multe de făcut pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE. Tocmai de aceea, este esențial să continuăm eforturile noastre de reformă, să consolidăm instituțiile și să ne angajăm pe deplin în procesul de modernizare și aliniere la valorile europene. Aderarea la UE este cea mai sigură cale de a asigura pacea, stabilitatea, și libertatea țării noastre”, a scris Popescu pe Telegram.
La 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE. La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.
Republica Moldova marchează astăzi Ziua Suveranităţii
Astăzi în Republica Moldova e marcată Ziua Suveranităţii. În urmă cu 33 de ani, deputaţii fostului Soviet Suprem al RSSM au adoptat o Declaraţie prin care era legiferată supremaţia legilor interne asupra celor unionale.
Deputaţii au instituit cetăţenia şi dreptul suveran al viitorului stat independent de a avea relaţii cu toate ţările lumii, transmite realitatea.md.
Declarația de Suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 și a Rusiei din 12 iunie 1990. Adoptarea Declarației de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forțelor democratice în lupta de renaștere și eliberare națională. Astfel, Declarația de Suveranitate stipulează că suveranitatea RSS Moldova este unica și necesara condiție a existenței statalității Moldovei.
În același timp, documentul stipulează caracterul unitar și indivizibil al statului. Se stabilește că RSS Moldova respectă statutul ONU și își exprimă adeziunea față de principiile acestei organizații, se declară o zonă demilitarizată, activ promovează consolidarea păcii și securității, este implicată direct în procesul de cooperare și securitate precum și în structurile europene.
Totodată, este remarcat faptul că „pământul, subsolul, apele, pădurile și alte resurse naturale aflate pe teritoriul RSS Moldova, precum și întregul potențial economic, financiar, tehnico-știinţific, valorile patrimoniului național” sunt declarate „proprietatea exclusivă necondiționată a RSS Moldova”.
Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată pe 23 iunie 1990 cu 257 de voturi. 10 deputaţii au votat împotrivă şi 30 s-au abţinut. Peste un an, în ziua primei aniversări, s-a pus în circulaţie prima serie de mărci poştale, pe care erau inscripţionate atributele statalităţii, adică Stema şi Drapelul.
La sfârșit, articolul 13 al documentului stipula că „prezenta Declarație servește drept bază pentru elaborarea noii Constituții a RSS Moldova, perfecționarea legislației republicane și ca poziție a RSS Moldova pentru pregătirea și încheierea Tratatului unional în cadrul comunității statelor suverane”.
Declarația de Suveranitate a fost votată cu o singură abținere. Pe 27 august 1991, la un an şi apropape două luni de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate, deputaţii de la Chişinău au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.