Lilu: “Despre Moldova, țara care te alungă „DE ACASĂ””

Prezentatoarea TV a hotărât să le-o i-a înainte celor care mâine își vor manifesta patriotismul față de țară. Aceasta este indignată de sistemul infect din Moldova și de faptul că cetățenii sunt aproape “obligați” să plece peste hotare.

separator
11707688_1164457830239788_1421440806120926429_n

Iată ce a scris Lilu pe site-ul ei!

Mâine peste tot vor curge declaraţiile patriotice, eu am luat-o mai devreme. Aş fi vrut şi eu să îi fac ţării mele o declaraţie de dragoste, dar dacă aş face-o, aş minţi. Fluturaşii patriotici din stomac s-au cam potolit după ce am creat celula societăţii – familia mea şi am început tot mai des să dau nas în nas cu sistemul nostru. Dacă până acum încercam să văd doar binele şi frumosul în jurul meu – se pare că a ajuns vremea când „m-o răzghit„.

Chiar de ziua Independenţei naşii noştri îşi vor încărca maşina cu tot ce au avut mai drag, îşi vor lua cei 3 fii şi vor pleca. Şi nu sunt singurii, aproape toate cuplurile care au un copil se gândesc să emigreze, alţii deja sunt cu actele pe drumuri. Cu frică mă uit – câte familii cu valorii, educaţie şi carieră au plecat deja si cum rămân tot mai puţini din cei care mai luptă cu morile de vânt. Tot mai puţini oameni cu verticalitate, atitudine pozitivă şi putere de a schimba ţara asta în bine. Şi ai putea să o faci păpuşică! doar să vrei, să accepţi schimbarea, să doreşti cu adevărat să fii mai bun. Şi nu e vorba doar de politicieni, care până la urmă tot din rândurile noastre se ridică, e vorba de aproape fiecare cetăţean care parcă are o placere sadică de a-şi bate joc de cei din jur şi de a fi batjocorit.

Când tatăl meu, cu piciorul în cârjă după ce nu s-a mişcat 5 luni de pe patul de spital este purtat pe drumuri de o tanti de la o instituţie de stat din raion pentru ca dumneaei să se simtă importantă şi să umileacă oamenii suferinzi care vin să primească de la statul nostru mizerii bani te întrebi – merită să munceşti, să achiţi impozite nebune atâţia ani ca să fii tratat în ultimul hal?
Merită să îmi las copilul să se joace într-un spaţiu în care mamale îşi învaţă copiii cum să scuipe totul pe jos, cum să arunce fără ruşine tot ce le încurcă în geantă, cum „să răspundă” cu lovituri atunci când e îmbrâncit de alt copil. Am obosit de fiecare dată când merg la terenul cu nisip să strâng şi să arunc la gunoi tot ce alţii cred că acolo e tomberon.

Nu vreau să fiu jandarm… să sar mereu cu observaţii peste şoferii care, plictisiţi de ambuteiaje aruncă şmechereşte chiştoace sau pungile goale peste geam, nu o fac pentru îmi place să îmi irosesc energia şi starea mea de bine, o fac pentru ca fiica mea care merită să aibă exemple pozitive în jur.

11201926_1165560250129546_5939686717385016748_n

Da, e adevărat sunt foarte legată spiritual de locul în care m-am născut, de familia de oameni buni care m-a crescut, de prietenii care îmi fac viaţa frumoasă, de colegii care mă ajută să devin mai bună la locul de muncă, de locurile pitoreşti – pentru asta am revenit după ce am terminat facultatea în Timişoara. Sunt foarte recunoscătoare acestei ţări pentru ce mi-a oferit, dar mă întreb dacă ea are ce oferi copilului meu…

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Blugii “buclucași” care lasă posteriorul la vedere!
Articolul anterior
Preparatele homeopatice „Heel” vă ajută să treceți cu ușurință la sezonul rece!
Articolul următor