Lilu s-a despărțit de Pupi Sweet Dress

După aproape 3 ani de activitate în domeniul designului vestimentar, Lilu se desparte de Pupi Sweet Dress. Jurnalista a menționat că fiecare sfârșit are un nou început și că despărțirile îi amintesc că e vie. În același timp, Lilu a spus că va porni un alt proiect fashion, însă până când nu este decât un vis.

separator

18011103_1648654595153440_5554889081579308830_n

„Erau să se facă 3 ani, dar au rămas 2 ani și 11 luni frumoase în care am realizat încă un vis. Un vis, care a fost adus de fulgii pufoși care se așezau peste turlele căldirilor de poveste din Sibiu, în noaptea de revelion al anului 2015. Un vis care se încheie cu mirosul florilor de salcâm.

De ce? E întrebarea multora. Pînă aici a mers locomotiva. Cred că viața e prea prețioasa și scurtă pentru a încerca și experimenta doar câteva idei. Atelierul în continuare, sper să vă bucure cu creațiile sale. Eu poate în curând voi începe un alt proiect Fashion, poate voi deschide un magazin cu haine second hand (așa cum mi-l imaginam din studenție), poate deloc nu voi mai cocheta cu acest domeniu. Una știu, sunt împăcată ca am făcut-o și pe asta. Știu deja ce pot face, ce e bine să fac, și cu cine să dau viață ideilor mele mai departe. Sigur la mijlocul acestei verii voi face un târg cu rochii de seara, pentru ca am adunat mai multe în garderoba și știți fetelor… nu te poți duce la multe evenimente în aceiași rochie.

Atât. Nu credeam că o să îmi placă atât de mult despărţirile. În iarnă de Jurnal tv, acum de brandul în care am investit multe emoţii şi timp. Despărțirile îmi amintesc că sunt vie, că am un potențial enorm și atâtea oportunităţi mă aşteaptă.”

18582131_1680358708649695_6845280595361714515_n

Universitatea Vârstei a Treia a început un nou an de studii: 4 cursuri disponibile pentru seniori

Universitatea de Stat din Moldova a lansat o nouă promoție a Universității Vârstei a Treia (UV3). La eveniment au participat peste 100 de seniori cu vârste de peste 60 de ani din Chișinău, care au ales să se implice activ în procesul de învățare și socializare, demonstrând că educația nu are vârstă, scrie tvrmoldova.md.

UV3 este un proiect unic în Republica Moldova, ce își propune să susțină educația pe tot parcursul vieții și să promoveze dezvoltarea activă a seniorilor, oferindu-le oportunități de a-și extinde cunoștințele, de a explora noi domenii și de a contribui activ la viața comunității.

Prin acest program, participanții vor avea ocazia să studieze 4 dintre cele 6 cursuri disponibile, adaptate nevoilor și intereselor specifice seniorilor: Educația Juridică, Dezvoltarea abilităților digitale, Istoria noastră în secolul XX, Longevitate sănătoasă, Limba engleză pentru seniori, Stare de bine și comunicarea între generații.

Fiecare curs va avea o durată de 14 ore (1 oră = 45 de minute), iar întâlnirile vor avea loc o dată sau de două ori pe săptămână, câte 90 de minute fiecare. Cursurile vor fi predate în limbile română și rusă, pentru a asigura accesibilitatea programului pentru toți seniorii din Republica Moldova.

Printre studenții de anul acesta se numără Filimon Nastas, în vârstă de 84 de ani, din Chișinău, care a fost timp de 45 de ani pedagog și care și-a dorit mereu să rămână activ și implicat social. ,,Eu am iubit foarte mult copiii și studenții. După pensionare și încetarea activității îmi lipsea foarte mult comunicarea. Când am aflat că s-a deschis UV3 am insistat să vin și să fiu înscris și eu la aceste cursuri. Mi-am ales cursul ,,Dezvoltarea abilităților digitale”, pentru că pe vremea noastră nu era atât de bine dezvoltat internetul. Vreau să cunosc mai multe, să interacționez cu alți vârstnici și să facem schimb de experiență.”

Nina Tihon, în vârstă de 81 de ani, din Chișinău, se numără printre doamnele dornice de socializare. ,,Eu am ales cursul de bază – ,,Istoria contemporană”, pentru că toată viața am fost pasionată de istorie și e păcat că nu toți o cunosc la justa valoare. De profesie am fost pedagog, la Colegiul de Medicină din Chișinău, iar după decesul soțului viața a devenit tristă și vreau să ies din această stare de singurătate.”

Ecaterina Belostecinic, în vârstă de 72 de ani, din Chișinău, este la fel de entuziasmată să înceapă studiile. ,,M-am înscris la 4 cursuri și sunt foarte nerăbdătoare să încep cursurile. Eu am continuat să muncesc după pensionare încă 14 ani, iar acum am considerat că eu merit să îmbătrânesc frumos, dar pentru aceasta este nevoie ca și creierul să muncească și să nu degradeze. Deaceea am ales să vin la Universitatea pentru Vârsta a 3-a. Am așteptări mari, sper să leg prietenii noi, poate mă regăsesc cu alți colegi de facultate, dar cel mai mult aștept cursul de limba engleză pentru că acum peste tot unde mergem avem nevoie să cunoaștem o limbă străină.”

Universitatea Vârstei a Treia face parte din obiectivele Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027, implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu UNFPA.

Prima promoție a Universității Vârstei a Treia a fost lansată la 1 octombrie, 2023, urmând modelul UV3 al Republicii Cehe. La finalul primului an de studii, 57 de studenți seniori cu vârsta 60+ au finalizat cu succes cursurile UV3 și au primit diplome de absolvire. În premieră, în acest an de studii, UV3 a fost extinsă la Universitatea de Stat din Bălți și Cahul.

O grupare de traficanți de droguri prin intermediul magazinelor online, destructurată de ofițerii INI

Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu procurorii raionului Strășeni, anunță destructurarea unei grupări infracționale specializate în comercializarea drogurilor prin intermediul magazinelor online pe teritoriul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Timp de 3 luni, polițiștii au documentat activitatea infracțională a grupării formată din cinci persoane cu vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani, dintre care un cetățean al Israelului. Trei dintre suspecți au fost reținuți în flagrant în timp ce în timp ce plasau droguri în ascunzișuri.

În cadrul perchezițiilor desfășurate la domiciliile acestora în mun. Chișinău, au fost depistate și ridicate telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, droguri de tip ,,Marijuana” și ,,Hașiș” în proporții deosebit de mari, sute de pachețele goale de tip zipp-lock, rulouri de bandă adezivă, aparate de vacumat și sigilat, un cântar electronic de înaltă precizie și bani.

Pachețele similare cu același tip de drog au fost găsite într-o fâșie forestieră, fiind ridicate din ascunzișuri și care urmau a fi preluate de potențialii consumatori.

Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare. 

Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Trei  dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore,  iar doi sunt cercetați în stare de libertate.

Investigațiile continuă, în vederea identificării altor membri ai grupului infracțional, pentru ulterioara tragere la răspundere în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Municipalitatea continuă să susţină tinerii aflați în situație de risc, oferindu-le şansa la o viaţă mai bună

Primăria municipiului Chișinău a creat în cadrul  Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului Serviciul social „Locuința socială asistată”, în urma unei colaborări cu UNICEF Moldova, cu scopul de a ajuta și a oferi servicii sociale specializate de asistenţă tinerilor rămaşi fără ocrotire părintească, inclusiv refugiaţi, cu vârste de la 16 la 21 de ani, care au ieşit din sistemul de îngrijire, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, cu sprijinul partenerului, au fost create câte o locuință socială asistată în fiecare sector al Capitalei (5 în total) care au fost amenajate în corespundere cu necesitățile individuale ale beneficiarilor pentru a asigura un mediu apropiat celui familial. 

Acest serviciu social oferă asistență și sprijin în realizarea drepturilor adolescenților din municipiul Chișinău pentru a-și dezvolta competențe independente de viață, reintegrarea în societate şi dobândire a posibilității de a continua studiile.  

Aici, tinerii și tinere din sistemul de protecție din municipiul Chișinău pot beneficia de:

–  asigurare cu spațiu modern de găzduire temporară.

–  acoperire în totalitate a cheltuielilor de întreținere a locuinței. 

–  asigurare cu alimentație zilnică prin deținerea cardurilor alimentare gratuite.

–  servicii ale specialiștilor calificați în organizarea diverselor activități de socializare pentru diminuarea traumelor.  

–  asigurarea cu bunuri de primă necesitate, tinerii au primit vouchere  pentru a-și procura haine şi încălţăminte.

–  asigurare cu materiale didactice pentru procesul de studiu specializat. 

Municipalitatea a fost mereu interesată să susţină tinerii aflați în situație de risc, să le creeze un mediu prietenos și incluziv, oferindu-le şansa la o viaţă mai bună. Realizarea acestui proiect uimitor a fost posibil datorită sprijinului UNICEF Moldova.

Câștigătorii premiilor de la Cannes!
Articolul anterior
Miranda Kerr s-a căsătorit. Detalii de la nuntă
Articolul următor