Maib, desemnată „Cea mai bună bancă în Moldova în anul 2022” de revista Global Finance

Maib este onorată să fie premiată pentru al șaselea an consecutiv cu distincția „Cea mai bună bancă în Moldova” (Best Bank in Moldova) în cadrul competiției organizată de revista Global Finance. La cea de-a 29-a ediție a concursului „Best Bank Awards”, alături de bănci din 21 de țări din Europa Centrală și de Est, maib a fost apreciată de publicația internațională ca fiind cea mai bună bancă din țară pentru progresul realizat și rezultatele obținute.

Anul trecut, maib a reușit să obțină rezultate excelente în toate domeniile: creșterea activelor, profitabilitate, extindere geografică, relații strategice, dezvoltarea afacerilor noi şi produse inovatoare. În plus, performanțele băncii au fost apreciate de specialiști din industria bancară și experți din domeniu.

Joseph D. Giarraputo, director editorial al Global Finance, a menționat:

„Într-o lume financiară incertă, liderii corporativi se confruntă cu un nou set de provocări în ceea ce privește relațiile bancare. Ca urmare a problemelor enorme cauzate de pandemie, aceste schimbări implică o atenție sporită privind relațiile comerciale globale. Premiile noastre sprijină factorii de decizie în selectarea celor mai buni parteneri financiari”.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Adresez mulțumiri revistei Global Finance pentru această apreciere. Maib și-a continuat angajamentul în ceea ce privește inovarea, oferind clienților soluții bancare mai bune, perfecționate, urmărind să fie la doar un click distanță. Vom continua să ne desfășurăm activitatea cu excelență, pentru a stabili un nou standard al experienței clienților. Totodată, le mulțumesc clienților noștri pentru performanțele obținute împreună anul trecut”.

Principalele realizări ale maib în ultimul an:

  • activele au crescut cu 22,8%;
  • portofoliul de credite a crescut cu 26,1%;
  • portofoliul de credite pentru IMM-uri a crescut cu 35%, iar cota de piață pe acest segment – cu 4%;
  • numărul de clienţi a ajuns la 901 mii;
  • numărul utilizatorilor aplicației maibank a crescut cu 66,4%.

Global Finance este o publicație financiară de top destinată factorilor de decizie din lumea finanțelor. Publicația realizează sistematic un top al celor mai performante bănci și al furnizorilor de servicii financiare. Aceste premii au devenit un standard de încredere pentru comunitatea financiară globală ca indicator al excelenței.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,4% din activele sectorului bancar și având o cotă de 34,9% din credite, conform situației din 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Moldovei și se numără printre cei mai mari angajatori din țară.

Banca este bine capitalizată, cu un coeficient de capital de nivel 1 de 21,1% la 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe larg pentru calitatea deservirii și produsele sale inovative. Din 2018, cel mai mare acţionar al maibeste un consorțiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în țările baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente din Europa.

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Proiect de lege! Ucraina vrea să interzică activitatea Bisericii Ortodoxe ruse pe teritoriul său
Articolul anterior
Două tinere, găsite spânzurate la Căușeni și Chișinău
Articolul următor