Majoritatea cluburilor din Chișinău nu ar putea face față unui incendiu!

Dup

separator
ă cazul cutremurător din Clubul Colectiv din București, în care au murit zeci de tineri, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a demarat o serie de controale în localurile din Chișinău. Luați prin surprindere, administratorii localurilor nu au găsit răspunsuri la întrebări. Drept urmare, ieri au fost sancționate două cluburi.

627x0

Administratorii localurilor din Chişinău i–au primit pe inspectori uşor agitaţi şi îngrijoraţi. Coincidenţă sau nu, unii administratori au fost de părere că pompierii nu au de ce să-i viziteze, întrucât desfăşoară lucrări de reparaţie. În majoritatea localurilor din capitală au fost depistate probleme privind normele de protecţie împotriva incendiilor. În prima zi de inspecţie,  a fost iniţiată o procedură de suspendare a activităţii pentru două localuri din centrul Chişinăului.

 Ieşiri de urgenţă insuficiente

Într-un local, inspectorii au depistat faptul că cele două ieşiri de urgenţă sunt amplasate la o distanţă prea mare una de alta. În plus, la momentul inspecţiei acestea erau închise.

 „Vor fi deschise în timpul evenimentelor. De obicei avem două-trei pe săptămână. Noi avem cele mai largi uşi tocmai pentru a uşura trecerea vizitatorilor. Facem reparaţie acum pentru ca să îmbunătăţim starea localului. Avem cinci stingătoare, două ieşiri de siguranţă şi o încăpere specială pentru fumători”, este explicaţia administratorului clădirii.

Până a ajunge însă la etajul cinci, pe scări, se găsesc pachete şi mucuri de ţigări, iar planurile de evacuare din local păreau a fi proaspăt agăţate de perete.

Uşi înguste şi materiale de construcţie inflamabile

Într-un alt local din centrul capitalei, uşile şi scările de evacuare sunt extrem de înguste, astfel încât este imposibil ca mai multe persoane să iasă din local în acelaşi timp în mod organizat. Totuşi, inspectorii spun că acestea sunt potrivite pentru localul care are o capacitate de 50 de persoane.

„Aici se pot afla concomitent maxim 60 de persoane. Nu utilizăm focuri de artificii sau alte efecte speciale, nu avem nici măcar bucătărie, întrucât servim doar băuturi. Nu avem materiale inflamabile, totul este construit din beton”, afirmă administratorul localului.

Citește continuarea pe adevarul.ro!

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Mesajul cutremurător al lui Tudor Chirilă către tineri!
Articolul anterior
Miss Moldova 2015, cu lecția de engleză neînvățată!
Articolul următor