Mesajul de dragoste și ură pentru Moldova de la Stela Moldovanu

În prag de Ziua Independenței, Stela Moldovanu i-a scris Moldovei o scrisoare emoționantă. Adevărul acestor rânduri te va lăsa fără replică.

separator

„Dragă țară,

Deși ești mai tânără decât mine, mi-am dorit întotdeauna să-ți simt umărul aproape. Mi-am dorit să treci cât mai repede de vârsta nesiguranței și nepriceperii și să mergi pe propriile picioare. Azi am ajuns sa te iubesc și să te urăsc în același timp, ca într-o relație obositoare din care nu văd ieșirea.

Te iubesc pentru teii și salcâmii în floare și te urăsc pentru gunoiștile la suprafață de peste tot.

Te iubesc pentru căpșunile, strugurii și piersicile care au cel mai bun gust din univers și te urăsc pentru că nu toți își pot permite să le cumpere chiar și în sezon.

Te iubesc pentru Mănăstirea Curchi, castelul Mimi, cetatea Sorocii si te urăsc pentru conacele și bijuteriile arhitecturale lăsate în păragină.

Te iubesc pentru Eugen Doga, Nicolae Botgros, Valentina Nafornița si te urăsc pentru că îți amintești de ei doar la zilele lor de naștere.

Te iubesc pentru IA Mania, Bienala Eugen Ionesco, festivalul Ethno Jazz și te urăsc pentru toți banii publici cheltuiți pe evenimente putrezite.

Te iubesc pentru pensiunea Butuceni și tot ce se întâmplă acolo și te urăsc pentru că Orheiul Vechi este unicul loc pitoresc cu care credem că impresionăm pe cineva.

Te iubesc pentru vinurile și vinăriile tale, pentru Et Cetera și Purcari, pentru beciurile de la Cricova și Mileștii mici și mai ales pentru picturile în vin ale lui Vasile Botnaru și te urăsc pentru barurile de la țară în care cea mai întrebată e vodca.

Te iubesc pentru publicitățile lui Sergiu Prodan și te urăsc pentru că aproape la fiecare panou în limba română găsești cîte o greșeală.

Te iubesc pentru diminețile în care băieții mei se scoală la 5.00 ca să meargă la pescuit și te urăsc pentru că nu mai este nici un pește în iazurile noastre.

Te iubesc pentru că ai copii talentați, frumoși și senini și te urăsc pentru că nu avem o grădină zoologică decentă, un circ adevărat, un parc de distracții pentru ei.

Te iubesc pentru că se circulă relativ liber pe străzi și te urăsc pentru lipsa aproape totală a marcajelor.

Te iubesc pentru oamenii care mișcă lucrurile din loc fiecare în domeniul său și te urăsc pentru politicienii, funcționarii, judecătorii tăi care lucrează doar pentru buzunarul propriu.

Te iubesc pentru creativitatea artiștilor și a designerilor care merg la târguri de handmade și cuceresc străinătățuri și te urăsc pentru că nu le folosești nici într-un fel capacitățile să-ți schimbi propria imagine.

Te iubesc așa cum ești în fotografile lui Mihai Potârniche și ale lui Maxim Chumash și te urăsc pentru buletinele tale de știri.

Te iubesc pentru creațiile lui Valentin Frunză, Savatie Baștovoi, Valentina Vidrașcu, Soulmates și te urăsc pentru că oferi Premii Naționale lingăilor.

Te iubesc pentru decorurile la nunți și botezuri și te urăsc pentru nănășism și cumătrism.

Te iubesc pentru actorii, profesorii, medicii tăi cu vocație și te urăsc pentru că ei sunt tot mai puțini și tot mai umiliți.

Te iubesc pentru libertățile pe care mi le oferi și te urăsc pentru nesiguranța pe care o simt de cîte ori traversez strada, dau o analiză, intru în transportul public, merg pe lângă un șantier, urc într-un carusel, cumpăr produse alimentare.

Te iubesc pentru tinerii pe care îi văd la TEDx și Ignite și te urăsc pentru indiferența, ignoranța și lipsa de solidaritate a majorității populației tale.

Te iubesc pentru senzația de casă, familie, neam și te urăsc pentru capitala ta în care în loc de stadion avem o benzinărie, în loc de parc sau parcare, avem blocuri, blocuri, blocuri, multe, înalte, unul în altul.

Încerc să mai găsesc motive de ce te iubesc. Mai caut, mai sper. Mai visez.”

Sursa: moldeco.md

În Ialoveni au fost instalate bănci din creioane colorate
Articolul anterior
Tocăniţă de pui, cu ciuperci şi măsline
Articolul următor
Alte articole interesante