N-a fost bârfă. Ionel Istrati vine cu noutatea!

Acum 5 luni, Unica.md i-a deconspirat planurile lui Ionel Istrati legate de videoclipul care abia se filma la piesa”Dor de mamă”. Atunci, interpretul a negat informaţia, susţinând că sunt doar bârfe. Zilele acestea s-a adeverit că foc fără fum nu iese.

separator

Interpretul a postat pe facebook  piesa lansată în 2011 şi promite să-şi surprindă fanii cu un produs deosebit.

Este sigur că în videoclip s-a filmat Nata Albot şi urma să accepte oferta şi Andreea Marin, dar nu se ştie dacă vedeta din România a ajuns sau nu a ajuns la filmări.

Urmează să vedem cine va juca rolul mamei la lansarea videoclipului, care va avea loc pe 12 decembrie.

Argint pentru Moldova la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics

În cadrul Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics (SO) de la Berlin, Alexei Zanoga a cucerit medalia de argint la proba natație, distanța de 200 metri freestyle.

Argint pentru Moldova la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, Jocurile Mondiale de Vară s-au desfășurat în perioada 12-26 iunie, iar R. Moldova a fost reprezentată de 20 de sportivi care au participat la șase probe de sport: fotbal, bocce, înot, tenis de masă, atletism și judo.

Sportivii au obținut următoarele rezultate:

  • Înot: Alexei Zanoga – medalia de argint la distanța de 200 metri freestyle, Nicoleta Volosciuc – locul 8;
  • Fotbal unificat feminin: – echipa de 7 persoane – locul 4;
  • Bocce: Tatiana Calpacci – locul 4;
  • Atletism: Dimitrios Chian – locul 4 la distanta 400 metri, Valeria Sîrbu – locul 6 la distanța 200 metri;
  • Judo: Alexandru Asarji – locul 5;
  • Tenis de masă: Sergiu Gustiuc – locul 6, Alina Diaconu – locul 4.

Peste 30 de cicliști vor parcurge aproape 800 de kilometri pentru o cauză nobilă

Peste 30 de cicliști vor parcurge aproape 800 de kilometri, timp de cinci zile, pentru a sensibiliza opinia publică despre necesitatea dezvoltării îngrijirilor paliative în Republica Moldova.

30 de cicliști vor parcurge circa 800 de kilometri pentru o cauză nobilă

Fiecare participant la Hospice Bike Tour are misiunea să colecteze câte 500 de euro. Banii adunați vor mergi pentru a susține bolnavii incurabili ce beneficiază de serviciile gratuite de îngrijire paliativă oferite de Centrul de zi „Speranțaˮ din Chișinău, transmite IPN.

Veronica Dragnev-Sacara, director executiv al organizației Hospices of Hope Moldova, a menționat că cicliștii vor porni de la Chișinău la Iași, Bicaz, Viscri, Sinaia și București. Destinația finală a cicliștilor este Centrul socio-medical pentru copii, HOSPICE de la Adunații Copăceni, din București. Fiecare ciclist care participă în această cursă caritabilă efectuează o campanie de colectare de fonduri individuală în mediul lor de prieteni sau companie în care activează și are ca scop setat de a atinge suma de 500 de euro. Donația poate fi efectuată pe site-ul Hospice of Hope Moldova prin butonul „doneazăˮ.

Directorul executiv al organizației a comunicat că beneficiarii Centrului de zi „Speranțaˮ sunt persoanele care au diagnoza amenințătoare de viață, de regulă este vorba despre cancer cu o prognoză de viață de mai puțin de doi ani. „Avem o echipă multidisciplinară la centru formată din medic, asistent medical, asistent social, psiholog și fizioterapeut care lucrează cu acești pacienți pentru a le dărui speranța de viață, precum și pentru a le ușura durerile cu care ei se confruntă din cauza diagnozei pe care o auˮ, a explicat Veronica Dragnev-Sacara.

Anthony Mauger participă la Hospice Bike Tour din 2016, când a fost organizat primul tur pe biciclete. „Scopul este să colectăm banii pentru îngrijiri paliative. Este important să promovăm colectarea de fonduri, să conștientizăm ca oamenii care au cancer au nevoie și de ajutorul nostruˮ, a spus el.

Profesoara după vocație, Mariana Sava, face ciclism de șapte ani. Pe parcursul mai multor ani, femeia a participat la diverse acțiuni de caritate. „Simți această plăcere când ajuți pe cineva, de aceea am decis anul acesta să particip la această acțiune și să fac un lucru nobil. În opinia mea, este un traseu complicat, dar s-au adunat mai mulți cicliști de performață. Am mai avut trasee turistice, dar nu am parcurs atât de mulți kilometri, peste 100 de kilometri pe zi. Campania o începem de acasă, atunci când invităm prietenii, colegii noștri să donezeˮ, a afirmat Mariana Sava.

Corina Ovcearenco, un alt participant, a spus că ceea ce i-a făcut să participe la acest tur pe biciclete este problema îngrijirilor paliative care o afectează personal. „Statistica familiei mele spune că trei din patru bunici au decedat de cancer. Pe an, în țară peste 25 de mii de persoane au nevoie de îngrijiri paliative. Spre exemplu, chiar ieri fetele de la Hospice spuneau că organizația lor poate să ofere ajutor doar pentru o mie de pacienți. Știm foarte bine cum funcționează sistemul la noi în țară la acest capitol. Situația este foarte tristă. Îngrijirile paliative în Chișinău încă sunt accesibile, însă când ieșim în afara orașului situația se complicăˮ, a notat Corina Ovcearenco.

Taximetrist amendat, pentru că a refuzat să vorbească în limba română cu Laura Urschi

Avocata Laura Urschi a obținut câștig de cauză într-un proces pornit împotriva unei firme de taxi din R. Moldova, al cărui șofer a insultat-o pentru faptul că i-a răspuns în limba română și nu în rusă.

Procesul a durat aproape trei ani, iar fiica lui Gheorghe Urschi îi îndeamnă pe cetățeni să lupte pentru dreptul de a vorbi în limba română la ei acasă, în R. Moldova, transmite ziarulnational.md.

Laura Urschi susține că pe 3 august 2020 a fost insultată de un taximetrist, vorbitor de rusă, pentru faptul că i-a răspuns în limba română. Mai mult, șoferul agresiv a încercat să o scoată din taxi în plină noapte, iar Laura Urschi a fost nevoită să cheme Poliția. Ulterior, a urmat un proces lung și umilitor pentru un cetățean al R. Moldova care a preferat să vorbească limba oficială a statului său.

Pe 12 octombrie 2022, prima instanță i-a dat câștig de cauză Laurei Urschi, deoarece i-au fost încălcate drepturile de consumator.

„Șoferul era obligat să îmi vorbească românește. Cu regret, am pierdut dosarul în litigiu administrativ contra Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării. Instituția respectivă mi-a dat parțial câștig de cauză, însă în bătaie de joc a schimbat în partea motivată declarațiile șoferului cu declarațiile mele, o confuzie cu aluzie(!), și a catalogat eronat discriminarea directă. Astfel, șoferul a fost absolvit de o eventuală condamnare”, menționa în octombrie 2022 Laura Urschi.

Decizia din octombrie 2022

Totuși, litigiul nu s-a încheiat atunci, pentru că firma de taxi a contestat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău.

„Nu cred că pentru ei (firma de taxi n.r.) conta suma de 5 000 de lei, stabilită în calitate de despăgubire de prima instanță. Presupun că acest precedent li s-a părut extrem de periculos, pentru că și alți clienți constrânși de șoferi, și nu doar, să vorbească în rusă ar fi putea acționa la fel ca mine. Sau ar putea constitui chiar un precedent judiciar și asta nu are cum să placa exponenților ruskii mir în R. Moldova”, a adăugat Laura Urschi.

După jumătate de an, Curtea de Apel Chișinău i-a făcut dreptate Laurei Urschi, dar și tuturor vorbitorilor de limbă română din R. Moldova.

„Epopeea „taxi” a luat sfârșit. Pârâtul nu a depus apelul motivat, astfel că a fost emisă încheierea judecătorească de a nu da curs cererii. Astfel, hotărârea primei instanțe a devenit definitivă, irevocabilă și, respectiv, executorie. Pârâtul a executat benevol hotărârea”, a subliniat avocata Laura Urschi.
Fiica celebrului umorist Gheorghe Urschi a lansat un apel la adresa tuturor care sunt impuși în anumite situații să discute în limba rusă.

„Luptați pentru dreptul de a vorbi românește! Nu cedați, nu tolerați! Înregistrați video și audio pe acel vânzător sau prestator de servicii, care vă neglijează atunci când vă adresați românește sau va bruschează. Ulterior, anexați înregistrarea și adresați o cerere cu privire la constatarea discriminării la Consiliul pentru Egalitate. După ce aveți decizia Consiliului, vă adresați în judecată. Legea e de partea noastră! Suntem în propria țară și nimeni nu are dreptul să ne impună să vorbim limba rusă, limba ocupantului și agresorului”, a conchis Laura Urschi.

Ce boli trădează mâinile reci
Articolul anterior
Smiley nu renunţă la Aliona Moon
Articolul următor