O pierdere imensă pentru Moldova. A decedat Andrei Strâmbeanu

Scriitorul Andrei Strâmbeanu s-a stins din viață la vârsta de 87 ani. Vestea cutremurătoare a fost dată în urmă cu puțin timp de către Aliona Baroncea, directorul Ansamblului „JOC”.

Prietenii, colegii de breaslă, toți cei care l-au cunoscut pe maestrul Andrei Strâmbeanu au scris mesaje de condoleanțe familiei: ”Adio, stimate Andrei Strâmbeanu! Îți mulțumesc, Maestre, pentru tot… și în special pentru „Primăvară, primăvară, mi-amintești a câta oară de lumina dragostei dintâi”!”, a scris Andrei Porubin.

”Andrei Strâmbeanu o veșnică primăvară!”, a scris Aliona Baroncea, amintind de melodia ”Primăvara”, versurile scrise de Andrei Strâmbeanu, pentru interpreta Sofia Rotaru.

”În seara asta și Andrei Strâmbeanu s-a născut în cer!Dumnezeu să-l așeze cu drepții!”, Ștefan Secăreanu.

”A plecat dintre noi Maestrul Andrei Strâmbeanu!O veste destul de tristă. Deși avea o vârstă, dramaturgul și scriitorul lasă o tristețe profundă în urma sa.Anul acesta Republica Moldova a pierdut multe nume notorii cu care ne obișnuisem să existe printre noi. Știrea a fost dată de d-na Aliona Baroncea, directorul Ansamblului de dansuri populare „JOC”. Andrei Strâmbeanu a fost mai comod decât incomod, mai iubit decât urât, mai apreciat decât contestat… În cariera-i plină de activități și multă acțiune, a lăsat urme de neuitat în cultura de dincolo de Prut. Rămas bun, Maestre!”, scrie Nicușor Benjamin.

Russu Rusalina: ”Andrei Strâmbeanu, omul unei epoci, drum lin spre lumea de dincolo… acolo primăverile poate sunt mai lungi…”.

Veta Ghimpu Munteanu: „Cu el pleacă o epocă… Să ajungă lin la cei pe care i-a iubit și cu care a trăit o viață frumoasă și zbuciumată…

”Cu profunda tristețe am aflat vestea că Maestrul Andrei Strâmbeanu a plecat de printre noi în seara zilei de astăzi. Este o pierdere irecuperabilă pentru cultura națională. În aceste clipe de grea încercare, exprimăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au apreciat.Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace cu drepții”, a scris Corneliu Popovici.

Prozatorul, dramaturgul, poetul și scenaristul Andrei Strâmbeanu s-a născut pe data de 25 august 1935, în satul Fântâna Albă, județul Bălți. A lucrat în calitate de redactor la Editura „Cartea Moldovenească”, redactor la publicaţiile „Tinerimea Moldovei”, „Cultura”, „Nistru”, apoi la Comitetul de Stat pentru Cinematografie, Studioul „Moldova-film”; consilier la Direcţia Teatru a Ministerului Culturii şi la Uniunea Scriitorilor din Moldova. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1998-2001. Andrei Strâmbeanu debutează cu volumul de versuri „Fîntîna Albă” (1963), cu prefaţa scrisă de Valentin Roşca. În anul 1967 semnează volumul de nuvele „Mireasa”, care apare şi în limba rusă la Moscova (1968), urmează dramele „Minodora” (1971, 1987), „Armăsarul cu dinţi de aur” (1989), „Consumatorul de onoruri” (2001), montate la teatrele „Luceafărul” şi ”Mihai Eminescu” din Chișinău şi la Teatrul ”Vasile Alecsandri” din Bălţi. Ca autor de versuri, a colaborat cu compozitorii: Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Valentin Dînga ş.a. Proza sa a fost tradusă în finlandeză, franceză, lituaniană, armeană, georgiană, estoniană, ivrit. În anul 2003 publică volumul antologic „Contrapunct”. Obţine Premii la Concursul Naţional de Dramaturgie (1979, 1989, 2001, 2002). Este laureat al Premiului Unic la Concursul Naţional de Dramaturgie, ediţia 2004, pentru drama „Oltea, mama lui Ştefan cel Mare şi Sfânt” (2004).

Opere: „Fîntîna Albă”, 1963; „Aruncă-mă în cer”, povestiri pentru copii, 1965; „Mireasa”, 1967; „Contrapunct”, volum selectiv, 2003; „Oltea”, dramă în două acte, 2004; ”Vin, femei şi tot ce vrei”, comedie − „Literatura şi arta” 2006.

OMS cere amânarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19
Articolul anterior
Descoperă „drumul pâinii”, parcurs la Franzeluța!
Articolul următor