499 de europarlamentari au votat, astăzi, pentru acordarea unui pachet de sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro R. Moldova

Comisarul European pentru Extindere, Marta Kos, a declarat ieri în Parlamentul European că Republica Moldova a reușit să facă față celui mai mare atac hibrid din istoria sa, care a inclus șantaje energetice, campanii de dezinformare și atacuri cibernetice.

Kos a subliniat că sprijinul include măsuri de reducere a prețurilor la energie, având în vedere presiunile energetice venite din partea Rusiei, și o strategie de independență energetică care va reduce complet dependența de resursele rusești până la sfârșitul anului 2025. Aceasta va integra R. Moldova pe piața europeană a energiei într-un timp mult mai scurt decât statele baltice, care au avut nevoie de 15 ani pentru acest proces.
Oficiala europeană a adăugat că UE a inclus și măsuri pentru regiunea Transnistreană, unde s-a conturat o criză umanitară. Iar în urma unor condiții importante impuse de UE autorităților separatiste, pentru prima dată, televiziunea publică de la Chișinău poate fi urmărită și în regiunea Transnistreană. Școlile în limba română au devenit accesibile, punctele de control ilegale au fost eliminate, iar prizonierii politici au fost eliberați într-o perioadă de aproape o lună, a punctat Marta Kos în declarația sa. Intervenția UE a determinat Rusia să reia livrările de gaz către Transnistria, dar la prețuri de piață, costând Rusia sute de milioane de euro până la sfârșitul sezonului rece.
Kos a mai adăugat că Moldova va beneficia și de sprijin pentru combaterea dezinformării, printr-un parteneriat cu agenția franceză VIGINUM, precum și de integrarea în Zona Unică de Plăți în Euro și Zona de Roaming UE, facilitând astfel transferurile de bani și comunicațiile pentru cetățenii moldoveni în UE.