Poze de la evenimentul „Din inimă Branduri de Moldova”

Vedetele TV, femeile de afaceri și interpreții și-au dat întâlnire la cel mai “

separator
stilat” eveniment al anului: „Din inimă Branduri de Moldova”.

_MG_8832 _MG_8920 _MG_8957

Evenimentul a început şi de această dată cu discursul Primei Doamne, Margareta Timofti. Soţia preşedintelui a spus că poartă mai mult piese vestimentare de la Sekana, Georgette și Tricon. „Designerii noștri lucrează cu stofe suficient de calitative și fac modele drăguțe, accesibile pentru toți” , a declarat doamna Timofti.

_MG_8794

Deputatul Liliana Palihovici și-a exprimat şi ea admirația față de producătorii autohtoni. “Apreciez brandurile autohtone nu mai puțin decât pe cele din Franța, Italia și alte țări”, a spus aceasta.

_MG_8809 _MG_8845 _MG_8848

Interpretele care au defilat pe podium, promovând branduri autohtone, recunosc că au puține ținute a designerilor autohtoni, dar promit să le achiziționeze în cel mai apropiat timp.

_MG_9142 _MG_9169 _MG_9170

La eveniment au fost prezentate colecții a peste 21 de branduri, iar banii colectați în cadrul evenimentului au fost utilizați pentru susținerea educației în industria ușoară din Moldova.

_MG_9229
 
_MG_8863 _MG_8867 _MG_8869 _MG_8875 _MG_8883
_MG_8884 _MG_8909 _MG_8920 _MG_8924 _MG_8926
_MG_8931 _MG_8944 _MG_8951 _MG_8957 _MG_8962
_MG_8969 _MG_8974 _MG_8982 _MG_8987 _MG_9003
_MG_9019 _MG_9028 _MG_9034 _MG_9037 _MG_9041
_MG_9048 _MG_9052 _MG_9062 _MG_9070 _MG_9074
_MG_9103 _MG_9115 _MG_9120 _MG_9123

Purtăm ie cu mândrie! Angajații de la frontiere, în port popular de Ziua Internațională a iei

Angajații Poliției de Frontieră au întâmpinat într-un mod deosebit călătorii la trecerea frontierei de stat. Pentru câteva ore, uniforma de serviciu a fost înlocuită cu ia tradițională, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat.

Astfel ne amintim de tradiţia noastră, moştenită din străbuni.

Astăzi, 24 iunie, este ziua când valorificăm patrimoniul național, prin promovarea cămășii tradiționale ca piesă vestimentară specifică regiunii noastre.

Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită IA, a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine și a ajuns să fie recunoscută în întreaga lume.

Astăzi, 24 iunie, sărbătorim Ziua Internațională a iei

 Ziua Universală a Iei este sărbătorită la 24 iunie.

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac.

Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât.

Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie.

Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Astăzi, 24 iunie, este sărbătorită ia românească, simbol al feminității  universale | Mamaplus

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente.

Astăzi este marcată Ziua națională a Iei. Curiozități despre ie -  Realitatea.md

sursa

Cu ce se ocupă acum Ana Munteanu, tânăra din Moldova care a câștigat Vocea României la doar 16 ani

Ana Munteanu a câștigat marele trofeu Vocea României și premiul în valoare de 100.000 de euro, în anul 2017. Ea a făcut parte din echipa lui Smiley. După șase ani de la succesul obținut în concurs, Ana este la fel de îndrăgostită de muzică.

În etapa audițiilor pe nevăzute, Smiley a fost fascinat de calitățile vocale ale Anei. Antrenorul și tânăra din Republica Moldova au colaborat foarte bine. Vocea puternică și piesele alese de Smiley i-au adus Anei toate aprecierea publicului și votul de încredere în finală, scrie protv.ro

Concurenta a reușit să creeze momentele impresionante pe scenă. În seara finalei, Ana a cântat trei melodii: „La boheme” – singură, „De unde vii la ora asta”– împreună cu Smiley și „The prayer” – împreună cu Marcel Pavel.

După participarea la Vocea României, Ana Munteanu a înregistrat piesele: „Unde te duci?” și „Chocolat”, spre bucuria admiratorilor ei. A urmat apoi o perioadă când tânăra s-a concentrat pe studii, pregătindu-se pentru examenul de Bacalaureat.

După asta, Ana a făcut o alegere neașteptată. Ana Munteanu s-a alăturat comunității Ava, care se descrie în felul următor: „Suntem o echipă tânără, care îl iubim pe Domnul Isus din toată inima. Domnul Isus este mesajul nostru pentru toți oamenii. Biserica “AVA” a luat ființă pe timpul pandemiei și acum credem că este timpul potrivit ca să ieșim în public. AVA — înseamnă TATĂ, iar viziunea și pasiunea noastră este ca să cunoaștem și să îmbrățișă Inima de TATĂ a lui Dumnezeu”.

Ana Munteanu cântă la pian și cu vocea la diverse întâlniri.

În vârstă acum de 22 de ani, Ana studiază pianul, iar în curând urmează să susțină un examen important, pentru care se pregătește intens. Ea a postat pe pagina de socializare un filmuleț în care interpretează o melodie la acest instrument. 

Vezi ce farsă i s-a pus la cale lui Igor Cuciuc!
Articolul anterior
Încălţăminte de la Zorile!
Articolul următor