Rezervația Orheiul Vechi a devenit centru de pelerinaj pentru sute de iubitori ai muzicii clasice

Primul festival de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, eveniment unic în lume, s-a încheiat. Organizat la Butuceni, în rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, festivalul a adunat sute de oameni, iubitori ai muzicii clasice, oficiali de rang înalt, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, dar și turiști străini veniți în Republica Moldova din Suedia, România, Italia, Austria și Germania special cu această ocazie.

separator

Monica Babuc, Ministru al Culturii al RM:

„Ministerul Culturii al RM prin Teatrul Național de Operă și Balet, prin minunații noștri artiști, interpreții și cei din orchestră, cu susținerea Agropensiunii Butuceni și a dlui Anatol Botnaru, un entuziast al operei și al culturii în general și cu ajutorul colegilor noștri de la USAID Moldova, parteneri strategici ai acestui proiect, am organizat acest minunat festival de muzică clasică „descOPERĂ”. Mă bucur mult că importanța Orheiului Vechi, un complex arheologic și istoric foarte important pentru Republica Moldova, crește prin desfășurarea unor astfel de evenimente. Sperăm că veți fi cuceriți de muzica lui Verdi și de această magie extraordinară care este opera.”

Anatol Botnaru, organizator, director al Pensiunii Eco-Resort Butuceni:

„Suntem bucuroși că festivalul de muzică clasică „descOPERĂ” a adunat atâția oameni, iubitori de operă. Evenimentul este unic, iar Republica Moldova se înscrie astfel în rândul puținelor țări din întreaga lume care se pot mândri cu asemenea inițiative. Planificăm să facem din acest festival o tradiție, iar la anul viitor să atragem și mai mulți oameni dar și turiști străini.”

Festivalul le-a oferit celor prezenți o experiență cu adevărat surprinzătoare îmbinând armonios opera cu atmosfera rurală, vinurile și gastronomia locală.  Oaspeții au fost întâmpinați cu bucate tradiționale pregătite de gospodinele din sat și au putut savura Vinul Moldovei, pus la dispoziție de mai mulți vinificatori locali la inițiativa Oficiului Național al Viei și Vinului.  Iar la Pensiunea Eco-Resort „Butuceni” și Terasa „Panoramic” s-au desfășurat expoziții de pictură pe toată durata festivalului.

Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova:

„Festivalul „descOPERĂ” este un eveniment extraordinar și foarte important pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Prin acest festival, dar și prin alte evenimente similare, noi încercăm să promovăm sectorul turismului din țara noastră și să aducem Republica Moldova în fața întregii lumi ca o destinație ce merită vizitată pentru cultura și tradițiile sale, vinurile legendare, gastronomia autentică și desigur pentru viața rurală.”

Festivalul „descOPERĂ”, a debutat cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, dirijată de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria și regizat de unul dintre oaspeții de onoare, regizorul Andrea Battistini, Italia. În cea de-a doua zi artiștii au interpretat creația vocal-simfonică „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi.

Lunca „Rigoletto”, unde a avut loc spectacolele a fost amenajată și decorată cu 11 coloane, care încadrau perfect scena special construită pe care au cântat  14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor. Din decor a făcut parte și Casa Gildei, eroina principală din opera „Rigoletto”, o construcție ridicată special cu această ocazie. În interior au fost expuse mai multe costume de epocă, pe care le poartă de obicei personajele din această operă muzicală. Casa urmează să devină un muzeu al operei în inima Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

Evenimentul a fost organizat de Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”, compania „Sens Music” și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub patronajul Ministerului Culturii al RM, cu susținerea partenerului strategic Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

DESCOPERA-111DESCOPERA-117DESCOPERA-120DESCOPERA-127DESCOPERA-138DESCOPERA-140DESCOPERA-190DESCOPERA-198DESCOPERA-203

Pe aici pășea cândva domnița Ruxanda, fiica lui Vasile Lupu. Biserica de la Rașcov a fost conservată datorită finanțării din partea Uniunii Europene

Biserica de la Rașcov a fost conservată datorită finanțării din partea Uniunii Europene. Tot la Rașcov se află una din cele mai frumoase sinagogi din Europa, conservată și ea din fonduri UE. Și astăzi pot fi admirate elementele în stil baroc și rococo.

May be an image of 1 person and text

Rașcov a găzduit de-a lungul secolelor oameni de diverse confesiuni și națiuni. Localnicii spun că au existat chiar șapte tipuri de lăcașe de cult, evreii fiind cei mai numeroși ca populație.

Primarul localității, Oleg Berșadschii, speră să transforme Rașcov într-o atracție turistică de top, prin atragerea investițiilor și dezvoltarea afacerilor în domeniu.

El speră astfel să încurajeze și tinerii să rămână sau să revină la Rașcov.

Uniunea Europeană a finanțat lucrările de conservare ale celor două edificii de la Rașcov, prin programul „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Prin același program vor fi conservate sau restaurate alte nouă edificii de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv cetatea Tighina, Circul de la Chișinău, anunță Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

May be an image of sky, nature and text that says "Rascov localitate pe malul stâng al Ni istrului"
No photo description available.
May be an image of brick wall, outdoors and text that says "Biserica de la Rascov sec XVIII era greco-răsăr iteană ia in 1894 creÈtin-ortodoxă"

Actorul Cătălin Lungu a vorbit despre calitățile femeii iubite

Cătălin Lungu a dezvăluit, în premieră, detalii curioase despre copilăria sa la bunici, școală, părinți, dragoste, iubită, carieră.

Cătălin Lungu și Ana Cernicova alimentează zvonurile despre logodna lor -  Stiri.md

Cătălin Lungu a fost invitat la emisiunea de pe youtube “Unu Noaptea”.

În cadrul interviului, actorul a vorbit și despre relația cu iubita sa, soprana Ana Cernicova. Cei doi și-au făcut publică relația în noaptea dintre ani, atunci când tânărul i-a oferit un inel de logodnnă iubitei sale.

Cătălin a dezvăluit care sunt calitățile care l-au atras la logodnica sa. ,,Îmi place că este empatică, e înțelegătoare, are o inteligență emoțională deosebită și feminitatea ei… Ea e cea mai feminină persoană pe care o cunosc”.

Tânărul a fost întrebat și dacă își dorește copii. Acesta a fost sincer și a mărturisit că deocamdată nu este pregătit pentru o asemenea etapă în viața sa.

“De ce nu vreau copii? Argumentul cel mai puternic mi se pare: de ce aș face un copil? Mi se pare un contra-argument senzațional. E multă responsabilitate în spate. De ce aș face un copil? Eu nu mă pot lăsa influențat de o societate care gândește așa. Dacă v-aș asculta pe voi, aș fi nebun, masochist, nu pot să vă ascult când la voi argumentul este: da ce ai să lași în urma ta? Nu, nu găsesc niciun argument pentru care l-aș face”, a menționat Cătălin. Interviul integral poate fi urmărit mai jos:

Mai mulți tineri au plantat o alee de sakura, salcâmi și salcii într-un parc din Capitală

În Parcul La Izvor din Capitală s-a lucrat intens astăzi. Mai mulți tineri au plantat copaci.

Alee de sakura, salcâmi și salcii, plantată în Parcul La Izvor

Tinerii au plantat copaci de sakura, salcâmi și salcii, alături de primarul Ion Ceban.

„Împreună cu tinerii am plantat astăzi – Aleea Tinerilor în Parcul „La Izvor”.

Este un eveniment care se înscrie în șirul acțiunilor dedicate Anului Tineretului, declarat de Primăria Chișinău. 

Pe alee au fost sădiți copaci de sakura și tot astăzi în Parcul „La Izvor” au mai fost plantați salcâmi și salcii.

În anul dedicat Tinerilor avem planificate foarte multe și diverse activități.

Astăzi în tot oraşul sunt organizate acţiuni de plantare a arborilor şi arbuştilor, dar şi de salubrizare a spaţiilor verzi.

Doar în ultimii doi ani în spaţiile verzi, în curţi şi pe străzile principale din oraş au fost sădiţi circa 200 de mii de copaci. 

Amintesc că Parcul „La Izvor” a devenit în ultimii trei ani zona cu cea mai dezvoltată infrastructură sportivă”, a declarat Ceban.

Alee de sakura, salcâmi și salcii, plantată în Parcul La Izvor
Alee de sakura, salcâmi și salcii, plantată în Parcul La Izvor
Alee de sakura, salcâmi și salcii, plantată în Parcul La Izvor
Alee de sakura, salcâmi și salcii, plantată în Parcul La Izvor

Ce poţi face cu codiţele, după ce ai curăţat căpşunile
Articolul anterior
Cele mai eficiente uleiurile anticelulitice care topesc grăsimile!
Articolul următor