Școala micilor marinari la Shopping MallDova

După aventura cosmică – „ Kids on the Moon” – în care peste 5000 de copii s-au bucurat din plin de emoţiile zborului în spaţiu, Shopping MallDova îi invită pe micii exploratori într-o călătorie suboceanică. La noua expoziţie interactivă „Școala micilor marinari”, copiii sunt aşteptaţi să se aventureze într-o fascinantă expediţie, pentru a descoperi istoria şi secretele submarine. Evenimentul îi va captiva pe micuţi şi îi va inspira să viziteze toate cele 7 zone special amenajate, în tururi ghidate.

separator
STS5

Aventura copiilor va începe în zona Caravelei – replica unei corăbii celebre, folosite în aventurile din timpul descoperirilor maritime. Barca este echipată cu elemente de recuzită caracteristice caravelelor care pe timpuri străbăteau oceanul. Aici copiii îşi primesc vestele de salvare pentru a participa la tur.

De la Caravelă micuţii vor fi invitaţi pe Submarin – parte a turului aşteptată cu mare nerăbdare de micuţi. Şi asta pentru că atunci când păşesc în interiorul navei, va fi simulată o călătorie pe fundul mării, care le va garanta distracţia maximă. Tot aici copiii vor avea posibilitatea să afle mai multe despre viaţa subacvatică, întrucât submarinul este dotat cu mai multe ecrane, care vor afişa fiecare pas al acestei „călătorii spre adâncuri”. Doar copiii au acces în submarin, însă „misiunea” poate fi urmărită de către părinţi și toţi cei care se află în exterior, aventura fiind transmisă în direct din interiorul submarinului.

După „călătoria în adâncuri” micuţii vor putea admira o inedită Expoziţie de Scafandre. În zonă vor fi expuse două costume subacvatice, realizate din fibră de sticlă – unul care reprezintă istoria primelor scufundări şi unul modern, cu echipamente noi. Vizitatorii vor putea analiza diferenţele între costume și, de asemenea, vor putea observa evoluţia acestora de-a lungul istoriei. De asemenea, vor fi prezentate informaţii succinte cu  cronologia istorică a Scuba Diving (scufundări).

Explorarea mărilor prin intermediul unei Expoziţii de Artefacte reprezintă o oportunitate excelentă pentru micuţii curioşi şi – de ce nu? – şi pentru adulţi. În vitrinele de sticlă, care adăpostesc artefactele, copiii vor putea admira o diversitate de lucruri interesante, precum: astrolabul, hărţi vechi, exemplare de corali, materiale legate de scufundări, reproduceri ale unor celebre bărci și submarine.

Misterele lumii din adâncuri vor fi descoperite la Expoziţia despre ocean – o lume copleşitoare, neexplorată încă în proporție de 95%. Pe un ecran mare copii vor putea vizualiza istoria vieţii marine, formele de viaţă, biodiversitatea, condiţiile de viaţă în apă şi impactul uman asupra oceanelor.

Expoziţia Santinelelor Mării îi va purta pe vizitatori în epoca antică printre farurile romane, cele mai cunoscute şi cele mai bine păstrate de ani. Un exemplu celebru este Turnul lui Hercule în A Coruña, Spania. Tot aici vor putea vedea şi Farul din Alexandria.

La finalul activităților, copiii vor primi diplome de exploratori, sucuri și rame pentru poze.

Expoziția va fi lansată pe data de 13 septembrie, ora 13:00, la care sunt așteptați toți copiii și părinții. în cadrul deschiderii vor fi prezenți și actorii Teatrului de păpuși „Licurici” cu o poveste, dar și dansatorii de la Creativ Dance Studio. La fel, vizitatorii vor putea participa la concursuri cu premii speciale. Cei mai curajoși marinari vor pleca acasă cu un adevărat acvarium cu peștișori. Activitățile în cadrul evenimentului vor avea loc în perioada 13-27 septembrie, în fiecare zi, între orele 11:00 și 19:00, câte 7 sesiuni pe zi, pentru copiii de la 5 la 12 ani.

Accesul la expoziție este gratuit, iar distracția este garantată, de aceea luați-vă copilul de mână și veniți la Shopping MallDova, pentru a-i oferi o experiență de neuitat!

 Despre Shopping MallDova

Shopping MallDova, singurul centru comercial de nivel european din Republica Moldova, oferă un sortiment impresionant de articole de cea mai bună calitate, puse la dispoziția vizitatorilor în peste 100 de magazine. Aici aveți posibilitatea de a face cumpărăturile dorite într-un cadru elegant și în condiții de confort sporit. Shopping MallDova întrunește cele mai apreciate mărci naționale și internaționale pentru întreaga familie: atât adulții, cât și copiii sunt întotdeauna oaspeți așteptați. Mai multe magazine și spații de distracție sunt destinate în special generației tinere. Astfel, indiferent de vârstă, gusturi și pasiuni, toți vizitatorii centrului vor merge acasă cu cumpărăturile potrivite și bună dispoziție! Complexul dispune de parcare subterană și supraterană cu o capacitate de 1000 de locuri, astfel grija pentru automobil nu vă va distrage de la plimbarea relaxantă în căutarea cumpărăturilor ideale. Iar provocarea unei sesiuni de shopping poate fi urmată de o pauză relaxantă la o ceașcă de cafea sau o gustare.

Moldova are voce! Mesajul lui Pasha Parfeni înainte de plecarea la Eurovision 2023

Reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2023, Pasha Parfeni, împreună cu echipa sa, pleacă la Liverpool, Marea Britanie, unde va avea loc concursul muzical.

Mesajul lui Pasha Parfeni înainte de plecarea la Eurovision 2023

În cadrul unei conferințe de presă, artistul le-a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat să ajungă la cel mai important concurs muzical al anului și i-a îndemnat să-l susțină în continuare, transmite IPN.

Pasha Parfeni s-a adresat tuturor conaționalilor, indiferent în ce țară s-ar afla aceștia, să-l voteze, astfel ca vocea Republicii Moldova să fie auzită în întreaga Europă. „Noi chiar mizăm pe susținerea voastră. Rezultatul contează foarte mult și asta depinde de cum noi vom transmite energia și vom evolua la acest concurs. Echipa este foarte importantă, iar pentru mine, echipa este fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent unde s-ar afla. Rezultatul depinde foarte mult de cum noi ne vom mobiliza. Moldova are voce și în Uniunea Europeană, și la Eurovision”, a declarat Pasha Parfeni.

Autoarea versurilor „Soarele și luna”, melodie cu care Pașa Parfeni va evolua pe scena de la Eurovision, Elena Parfeni a menționat în cadrul conferinței de presă că se simte mândră că această piesă va fi cântată în limba română. „Împreună cu noi cântă o Europă întreagă, o Europă întreagă caută să traducă versurile, respectiv, prin acest fapt eu contribui la promovarea imaginii țării noastre. În versuri avem trimiteri la simbolurile naționale”, a declarat ea.

Semifinalele concursului Eurovision Song Contest 2023 vor avea loc pe 9 și 11 mai 2023, pe Arena din Liverpool, iar marea finală va fi pe 13 mai.

Pasha Parfeni pleacă la Liverpool

Reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2023, Pasha Parfeni, pleacă la Liverpool (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) , unde se va desfășura marea competiție muzicală.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, barbă, persoane în picioare şi ochelari de soare

Pasha Parfeni este însoțit de Yuliana Parfeni, trextieră și de naistul Sergiu Borș, transmite moldova1.md.

Pe marea scenă de la Liverpool, Pasha Parfeni va interpreta piesa „Soarele și Luna” cu care a câștigat finala națională la Chișinău. Reprezentantul Republicii Moldova va cânta în prima semifinală de pe 9 mai sub numărul 10.

Înainte de a pleca la Concursul Internațional de Cântec, Pasha Parfeni a susținut un tureneu în Spania, Polonia, Regatul Țărilor de Jos, Marea Britanie și Israel.

Marea finală va avea loc pe Arena Liverpool pe 13 mai, semifinalele se vor ține pe 9 și 11 mai.

BBC, împreună cu Uniunea Europeană de Radiodifuziune, vor organiza concursul în parteneriat cu radiodifuzorul public al Ucrainei și câștigătorii din anul 2022.

https://youtu.be/JhJ22qaEtKo

O placă în memoria lui Petre Teodorovici a fost dezvelită la Chișinău

O placă în bronz în memoria compozitorului Petre Teodorovici a fost dezvelită astăzi pe fațada blocului în care a locuit din Chișinău, din strada Vasile Alecsandri 19.

O placă în memoria lui Petre Teodorovici a fost dezvelită la Chișinău

gallery images

Potrivit Direcției Cultură a municipiului Chișinău, la eveniment au fost prezenți viceprimarul Angela Cutasevici, rudele compozitorului, poeți, dar și interpreți autohtoni, care l-au cunoscut pe Petre Teodorovici.

Toți au ținut să povestească despre opera și viața artistului. De asemenea, au fost depuse flori în semn de recunoștință pentru aportul maestrului întru dezvoltarea și promovarea culturii țării noastre. 

Autorul plăcii comemorative este sculptorul Ioan Grecu, artist plastic, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Astfel, Direcția Cultură și Patrimoniu Cultural a încurajat și susținut inițiativa rudelor și prietenilor compozitorului, în scopul eternizării memoriei interpretului Petre Teodorovici, Maestru Emerit în Arte, deținător al Ordinului „Gloria Muncii”.

Petre Teodorovici – s-a născut la 18 mai 1950, în orașul Leova și și-a făcut studiile la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” și la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău. 

A activat ca director artistic al ansamblurilor “Bucuria” al Filarmonicii Naționale (1975-1982), “Ceremoș” al Filarmonicii din Cernăuți (1983-1984) și “Ecou” al Centrului tineretului din Chișinău (1984-1989).

A scris melodii, care au devenit șlagăre, pe versurile poeților Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Simion Ghimpu și Ion Hadârcă.

Cântecele compuse de Petre Teodorovici s-au bucurat de popularitate pe marile scene la festivaluri muzicale din România, Slovacia, Finlanda, Cuba, Argentina, Italia, Rusia, fiind interpretate de renumiți interpreți precum: Anastasia Lazariuc, Ion Suruceanu, Sofia Rotaru, Nina Crulicovschi, Ştefan Petrache, Gabriel Dorobanțu şi alții.

Petre Teodorovici și-a iubit nespus de mult neamul și țara, a fost un luptător pentru cauza națională.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

Piesele Deliei, interzise…
Articolul anterior
Incredibil! Ce se întâmplă dacă renunți la tocuri!
Articolul următor