Sorina Obreja: Tata a luat o mașină din colhoz și s-a pornit să o aducă pe mama de la maternitate

Astăzi, prezentatoarea TV este omagiată. Aceasta a scris pe facebook prin câte greutăți a trecut mama ei atunci când a adus-o pe lume. Pentru tot ce a îndurat, Sorina Obreja îi dedică această zi ei și o consideră un erou.

separator
10155247_997606550278616_5716039802761582716_n

“Mama m-a adus pe lume pe 18 ianuarie 1984, pe la prânz. Era o iarnă sovietică, nehotărâtă – uneori își revărsa, nestăpânită, furiile albe și le clădea în troiene cât gardul de înalte, alteori se bălăcea, leneșă, în băltoacele de pe drumurile de țară.

În acea zi, tata a mers la primărie în satul vecin, acolo unde era singurul telefon la câteva sate și așa a aflat vestea. Peste câteva zile a luat o mașină din colhoz și s-a pornit să o aducă pe mama de la maternitate.

Dar drumul era prea mofturos, zăpezile care tocmai se dezghețaseră l-au înmuiat până în măduvă, iar mașina colhozului n-a rezistat și s-a împotmolit.

Tata a plecat după ajutoare. Mama s-a pornit spre casă pe jos cu un prunc grăsuț în brațe. 14 kilometri a mers prin băltoacele și noroiul care-i ajungeau până la genunchi. Era un frig umed și ascuțit. Pâslele mamei erau pline de apă, iar paltonul – îmbibat de pâcla rece.

M-a alăptat într-o stație de autobuz. Acolo a și văzut-o un bătrân care a primit-o în casă să se dezmorțească. Mama nu a stat mult, acasă o așteptau alti doi copii. A ajuns când deja amurgea, și-a schimbat hainele ude, a făcut focul în sobă, și-a încălzit mâinile şi picioarele dureros de roșii și s-a apucat să facă mâncare și să spele hainele celorlate surori care a doua zi trebuiau să meargă la școală curate.

Și așa ne-a crescut pe vremuri haine la fel ca și iarna aceea.

Fiecare zi de naștere este pentru mine ziua ei. Și e ziua tuturor mamelor noastre. Ele sunt adevărații eroi ai anilor 80-90, ani plini de nesiguranță, de trădări și de sărăcie.

Nici acum Moldova nu o duce mai bine, dar de la mamele noastre învățăm să mergem prin noroi încet, hotărât și cu capul sus, că poate o scoatem noi cu bine la capăt.”

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Mesajul emoționant de la Vasile pentru Vitalie Advahov!
Articolul anterior
Anna Seminovici a intrat în gura presei, după ce a apărut în saună!
Articolul următor