Surprize mari vă așteaptă la Festivalul IA MANIA

Astăzi, la Conferința de presă organizată de echipa K Lumea în frunte cu fondatoarele Nata Albot și Viorica Nagacevschi, s-a pus în discuție programul de desfășuarea a festivalului IA MANIA, care va avea loc pe 8 iulie, 2017, ora 11, în satul Holercani, raionul Dubăsari.

separator
cats-25-1140x570

Organizatorii festivalului IA MANIA și primarii din 15 sate ale Raionului Dubăsari își unesc eforturile pentru a convinge vizitatorii că anume malul Nistrului este cea mai frumoasă și cea mai ospitalieră regiune din Moldova.

“IA MANIA din start și-a propus drept scop să susțină piesa de bază a costumului tradițional, și anume, Ia românească.  În toți acești ani am reușit, grație unui val global, imens de dragoste pentru ia românească. Astfel ea a devenit o carte de vizită a culturii noastre. Țin să menționez că pentru prima dată în istoria festivalului IA MANIA, încercăm din răsputeri să depunem tot efortul, doar ca el să supravețuiască. Neavând în acest an niciun sponsor general care s-ar fi arătat interes să susțină misiunea noastră, dar în același timp, bucurându-ne de  mulți oameni simpli, mici companii, care și-au manifestat sprijinul. Bineînțeles, vreau să mulțumesc Ambasadei Suediei și celor de la USAID”, a declarat Nata Albot.

1002278_584792438227140_1990269816_n1

Organizatorii festivalului vă pregătesc  un eveniment de excepție. Pe lângă târgul de bucate tradiționale gătite de gospodinele din raionul Dubăsari, va avea loc un adevărat spectacol culinar, o mămăligă de 300 kg plus o tavă mare de ciulama, vărzare, zeamă de pui, grătar și plăcinte, dar surprizele nu se opresc aici.

ia-mania-holercani-2014-1

“IA MANIA găzduiește 120 de artizane, poate nu vă dați seama dacă asta preuspune puțini sau mulți oameni, însă este un stadion întreg. Aceste persoane se vor întrece pentru a demosntra câtă bogăție are acest pământ. Vor fi artizane atât în ii, cât și în țesutul covoarelor, avem artizanat în lemn și piele. Pe lângă artizanat, avem și meșteșuguri, veți vedea foarte multe bijuterii, cămași stilizate și un detaliu foarte important, vor fi și branduri din România. În concluzie, avem multe și de toate”, a menționat Viorica Nagcevschi.

Cei mai voinici bărbați ai neamului vor avea ocazia să își demonstreze puterea în cadrul concursului de luptă. Artiștii de pictură murală se vor întrece la “CAI VERZI PE PĂREȚI”, iar zece designeri își vor prezenta colecțiile la concursul “Mândria”. Unul dintre participanți este și Vasile Vozian, profesor de design la Universitatea “Ion Creangă”, care alături de câțiva studenți își va prezenta o colecție de haine, inspirată din diverse elemente naționale.

img_1300941_thumbs_600x400_1228701

“Îmi face o mare plăcere să particip la acest concurs. Suntem pe ultima sută de metri, de aceea, muncim cot la cot împreună cu discipolii mei, doar ca să creem o colecție originală și reușită. Așteptăm cu nerăbdare  ziua festivalului”, a susținut Vasile Vozian.

Datorită Fundației Sturza, câștigătorii vor fi premiați:

Locul I- 5000 LEI

Locul II- 3000 LEI

Locul III- 2000 LEI

Concurenții vor fi răsplătiți și cu alte premii, cum ar fi: cărți, voucere bănești și stofe pentru tinerii designeri.

La conferință a fost prezent și Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi.

Consiliul raional Dubăsari a acceptat cu bucurie să devină coorganizatorul celei de-a cincea ediții a Festivalului IA MANIA. Lansez o invitație și altor orașe, raioane din țară, ca să se alăture nouă în promovarea culturii, identității țării noastre. Vreau ca pe 8 iulie, oamenii să uite un pic de griji și să se apropie de tot ce avem mai frumos,  și anume ,tradițiile Moldovei, pentru că anume cu ele, noi trebuie să ne mândrim”, a declarat  Grigore Policinschi.

DSC_0021-1140x817

Seara evenimentul va culmina cu un concert live, la care vor participa mai mulți artiști, printre care Nicu Mîță, Pașa Parfeni, Lia Tăburcean și Tharmis.

Biletele costă 50 de lei până la festival și 80 lei în ziua evenimentului.  Intrarea este gratuită doar pentru copiii sub 12 ani și pensionari, persoanele în etate vor trebui să prezinte carnetul de pensionar.

Amintim că  IA MANIA  a fost creată în 2013, iar în prezent festivalul se află la a cincea ediție.


Ghinion pentru un hoț surprins de camerele de supraveghere în timp ce jefuia o adolescentă în Capitală
Articolul anterior
Petrece timpul în mod util și distractiv la Cactus Festival!
Articolul următor