Târgul partenerilor de bibliotecă „Creăm punți spre dezvoltare: biblioteca modernă”

Vineri, 9 decembrie 2016, programul Novateca, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, a organizat primul târg al partenerilor de bibliotecă, al cărui scop a fost prezentarea celor mai inovatoare servicii și inițiative realizate de bibliotecile publice din Republica Moldova, precum și evidențierea importanței parteneriatelor inovatoare.

separator

g76q0269-copy

Kasandruța te invită la Târgul de Crăciun. Vei putea achiziționa lucruri create manual pentru cei dragi

Printre invitații speciali ai târgului s-au numărat Monica Babuc, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, James D. Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Jessica Dorr, vicepreședintele Fundației Bill & Melinda Gates, Evan Tracz, Directorul programului Novateca, formația „Akord”, precum și numeroși parteneri ai bibliotecilor.

Târgul, care are genericul „Creăm punți spre dezvoltare: biblioteca modernă”, a servit drept platformă pentru discuții informale și oportunități de formare a unor noi parteneriate cu bibliotecile publice din Republica Moldova. Serviciile de bibliotecă prezentate s-au axat pe domeniile incluziune digitală, cultură și recreere, educație, sănătate, agricultură, dezvoltare economică, e-servicii, educație în domeniul mass-media, abilitarea femeilor și fetelor și au accentuat capacitatea bibliotecilor de a oferi servicii ce depășesc rolul lor tradițional.

„Acest eveniment permite bibliotecarilor nu doar să se conecteze unei rețele dinamice și sustenabile de profesioniști, dar și să descopere resurse valoroase și oportunități de dezvoltare profesională”, a subliniat Evan Tracz, directorul programului Novateca.

g76q0301-copy

“Să fim Ambasadori Culturali ai Programului „Ne vedem la bibliotecă!” a fost o experiență nouă, absolut inedită pentru noi și nu în ultimul rând frumoasă. Am reușit să vizităm mai multe biblioteci din țară, iar scopul acestei campanii a fost dezvoltarea lor. Bibliotecile nu sunt doar un loc în care poți citi o carte, dar și un centru de dezvoltare pentru toți cei care își pot găsi activitatea aici, unii în lectură, alții în domeniul IT. Noi am avut rolul a doi profesori de canto, am făcut master-class-uri cu copiii, cu elevii și cu studenții, i-am ascultat, le-am dat sfaturi, am cântat împreună. Mesajul acestei campanii este „Ne vedem la bibliotecă!” pentru că timpul nostru util și cu rezultat îl petrecem la bibliotecă.”, a declarat Igor Sîrbu.

15219479_1215873468483639_3527803620213579270_n-copy

Parteneri din toate sferele – autorități publice centrale și locale, ONG-uri, reprezentanți ai sectoarelor public și privat, organizații internaționale și activiștii comunitari – au avut posibilitatea să participe la expoziții și demonstrații și să se implice în discuții informale pe diverse tematici cu principalii parteneri de bibliotecă, în cadrul meselor rotunde.

Evenimentul face parte din campania națională de promovare a bibliotecilor publice „Ne vedem la bibliotecă!”, care a informat publicul larg despre schimbările ce au loc în bibliotecile publice. În perioada de desfășurare a campaniei numărul de vizitatori ai bibliotecilor publice a crescut cu 25%, iar bibliotecile au prestat mai mult de 400 de servicii.

g76q0081-copyg76q0099-copyg76q0123-copy

De asemenea, în timpul evenimentului cele mai bune biblioteci au primit premii speciale, iar partenerii de bibliotecă au donat premii pentru o tombolă specială.

Târgul a reprezentat o oportunitate excelentă pentru parteneri de a afla despre serviciile pe care le oferă rețeaua de biblioteci și de a forma noi parteneriate în beneficiul comunităților din Republica Moldova.

g76q0191-copyg76q0392-copyg76q0438-copy

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Monica Bellucci, topless la 52 de ani
Articolul anterior
Asociația obștească „CONCORDIA” invită copiii și adulții la o seară de colinde ,,Crăciunul vine din lumină”!
Articolul următor