Jurnalistul Val Butnaru lansează un nou roman. Joi, pe 25 mai, la ora 18:15, romanul „Misterioasa dispariție a lui Teo Neamțu” va fi prezentată publicului larg. Evenimentul se va desfășura la Librăria din Centru.
Alături de autor vor fi Vitalie Ciobanu, Maria Șleahtițchi, Constantin Cheianu și Vlad Pohilă. În ziua lansării, romanul va putea fi procurat la un preț promoțional de 86 de lei în loc de 108 lei.
„Trece istoria peste noi cu buldozerul, se schimbă regimuri politice, se produc anexări teritoriale, eliberări și iar ocupații, ne este pervertită credința, ne sunt exterminați bunicii și părinții, dar moldovenii își văd de ura lor ancestrală, de măcelul lor național… Val Butnaru îngroașă culorile, proiectând o perspectivă fantastică asupra subiectului. Viitorul care poate modifica trecutul implică tot felul de fenomene stranii și calități paranormale.
(…) Scriitura lui Val Butnaru este voit teatralizată, cu mult dialog, propoziții scurte, razante, făcute parcă să fie declamate de pe scenă”, scrie Vitalie Ciobanu.
Amintim că Val Butnaru este un analist politic, dramaturg, publicist și scriitor basarabean.
Activitatea de publicist a lui Val Butnaru a fost evidențiată în mai multe rânduri. A fost desemnat câștigător al topului 10 ziariști ai anului organizat de Clubul de Presă din Chișinău (1995, 1996, 1997), recunoscut ca managerul care a înregistrat cele mai mari succese în domeniul presei (1998), i s-a acordat „Diploma de merit” a Uniunii Jurnaliștilor din Moldova și „Diploma Clubului Național de Presă” pentru devotament în serviciul opiniei publice (2001).
S-a impus și ca un dramaturg original, piesele sale fiind montate pe scenele teatrelor Luceafărul, Eugene Ionesco, Teatrul Poetic de la Chișinău, Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălți, Teatrul Dramatic B.P. Hașdeu din Cahul, Teatrul Național Mihai Eminescu din Botoșani, precum și la Teatrul TV Chișinău și la cel de la Radio Moldova.
Scrierile dramatice ale lui Val Butnaru, spectacolele montate (uneori cu asistența regizorală a autorului) au fost menționate cu numeroase premii și diplome de laureat, beneficiind de cronici, recenzii și prezentări favorabile în presa culturală, la radio și TV, la Chișinău, Bălți, Iași, București și în alte orașe din România. Astfel i s-a acordat Premiul Ministerului Culturii al Republicii Moldova pentru “Cea mai bună piesă a anului” (1989 – „La Veneția e cu totul altfel”, în 1999 pentru „Cum Ecleziastul discuta cu Proverbele”), Premiul Ion Luca Caragiale al Academiei Române (1993, pentru piesa „Iosif și amanta sa”), Premiul revistei Convorbiri literare din Iași pentru reușita deschiderii europene a teatrului la est de Prut (2004).