Fostul ministru al Educației s-a reprofilat. Acum, Maia Sandu promovează primul program de leadership al femeilor din Moldova cu dizabilități locomotorii și boli incurabile, transmite ziarulnational.md.
Aceasta a fost aleasă ambasadoare a proiectului „DARE Leaders Academy”.
„Cred că societatea noastră este în prezent mai deschisă decât era acum câțiva ani, dar nu suficient de înțelegătoare și tolerantă. Procesul de educare a societății este unul de durată și nu ține doar de școală, chiar dacă nici acolo lucrurile nu stau încă prea bine. Inițiative de tipul DARE pot contribui semnificativ la promovarea subiectului pe agenda societății. Este foarte important ca oamenii să vadă persoanele cu dizabilități locomotorii nu doar ca pe niște persoane care au nevoie de asistență socială, ci ca pe oameni care pot să se afirme, care pot realiza proiecte și să înțeleagă de ce fel de sprijin au nevoie aceștia”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru diez.md.
Video! Prima etapă a lucrărilor de restaurare a Cetății Tighina s-a încheiat. Investițiile au fost de peste 1,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene
Prima etapă a lucrărilor de conservare desfășurate în perioada 2021-2023 de la Cetatea Tighina (Bender) s-a încheiat.
Foto: undp.org
Investițiile au fost de peste 1,4 milioane de euro, din partea Uniunii Europene prin intermediul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
„Pe parcursul ultimilor ani, am asistat aici la un parcurs remarcabil de muncă intensă. În ciuda tuturor obstacolelor, cum ar fi pandemia de COVID și războiul din Ucraina, astăzi vedem aceste eforturi materializate. Prin restaurarea Cetății Tighina/Bender este conservată structura fizică. În același timp, revitalizăm semnificația sa istorică și valoarea sa culturală. Acest monument va deveni o dovadă vie a bogatelor tradiții, istoriei și experiențelor care au modelat comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru”, a menționat Janis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, potrivit unui comunicat al PNUD Moldova.
Tehnologiile utilizate pentru lucrările de conservare din prima etapă, inclusiv consolidarea celor mai critice zone ale Cetății de Sus și de Jos, sunt în conformitate cu standardele și practicile internaționale. De exemplu, pentru stabilirea mortarului istoric au fost efectuate o serie de teste chimice și petrografice în Istanbul, Turcia, deoarece în Republica Moldova asemenea teste nu se pot executa. Pentru lucrările de restaurare și consolidare au fost utilizați peste 127,2 de metri cubi de mortar istoric, fabricați conform rețetelor istorice.
Lucrările realizate în prima etapă au constat din:
Consolidarea tuturor zonelor/elementelor de construcție sub risc de prăbușire atât la Cetatea Superioară (citadela), cât și la Cetatea de Jos;
Conservarea completă a zidului din partea de Est a Cetății Tighina/Bender;
Restaurarea completă a celor trei turnuri de zid, în zona estică a cetății, inclusiv a acoperișurilor, acestea fiind reproduse întocmai versiunii originale;
Modernizarea sistemului de evacuare a apelor pluviale;
Securizarea scărilor și pasajelor de trecere, în conformitate cu standardele internaționale.
În urma restaurării Cetății Tighina/Bender, care datează din secolul al XV-lea, va crește potențialul turistic al acestui obiectiv istoric, ceea ce va spori beneficiile ulterioare pentru economia locală.
În cadrul evenimentului dedicat finisării lucrărilor de restaurare de la Cetatea Tighina/Bender Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova a afirmat: „Restaurarea cetății aduce cu sine speranțe și un potențial imens. Observăm deja cum acest obiectiv istoric devine o destinație captivantă și foarte căutată de către turiști. Beneficiile economice, sociale și culturale care vor rezulta din restaurarea sa se preconizează a fi de amploare, contribuind la prosperitatea întregii regiuni.”
În perioada anilor 2019-2021 a fost efectuată expertiza tehnică și designul detaliat al cetății, care au servit drept foaie de parcurs pentru lansarea lucrărilor de conservare din prima etapă. De asemenea, a fost elaborat un plan detaliat pentru lucrările din etapele viitoare, dar și pentru a asigura sustenabilitatea financiară a monumentului istoric prin organizarea diverselor evenimente precum târguri, concerte sau activități sportive pentru vizitatorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, dar și din străinătate.
Conservarea și restaurarea Cetății Tighina/Bender, alături de Circul din Chişinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultural restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.
Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.
Rezultate preliminare BAC 2023! 30 de absolvenți au obținut 10 pe linie
Rezultatele preliminare ale examenului național de bacalaureat au fost afișate astăzi, 26 iunie 2023, în cele 93 de centre instituite în întreaga țară.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), prin intermediul platformei www.bac.gov.md, candidații își pot vizualiza testele verificate și notele.
La sesiunea de Bacalaureat 2023 au fost admiși 11.587 de candidați din licee, 3.998 de candidați din colegii și centre de excelență, 186 de candidați din universități, 165 de candidați care s-au înscris în regim extern și 2.460 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 18.396 de candidați.
Rata de promovare a examenului național de bacalaureat în rândul absolvenților din licee este de 87,77%, comparativ cu 84,34% în sesiunea 2022. Astfel, din cei 11.587 de liceeni admiși, 10.170 au promovat examenul.
Dintre cei 3.998 de candidați admiși din colegii și centre de excelență, 1.814 au promovat examenul, rata de promovare pentru acești candidați constituind 45,37%, comparativ cu 42,57% în sesiunea 2022.
Din 2.460 de restanțieri din sesiunile anterioare, 419 candidați au promovat examenul, ceea ce constituie 17,03%, comparativ cu 12,79% în sesiunea 2022.
În total, au promovat examenul național de bacalaureat în sesiunea de bază, până la desfășurarea contestațiilor, 12.568 de candidați, ceea ce constituie 68,31% din numărul total de candidați admiși în sesiune, comparativ cu 65,06% la aceeași etapă în sesiunea 2022.
Totodată, MEC precizează că în această sesiune doi candidați au fost eliminați din examen pentru fraudă.
Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este de 3.372, comparativ cu 3.143 în 2022, iar 897 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9, în comparație cu 857 în 2022.
Media 10 la examenul național de bacalaureat a fost obținută, până în acest moment, de către 30 de candidați. Acești absolvenți sunt din raioanele/municipiile: Bălți, Chișinău, Dubăsari, Hîncești, Orhei, Șoldănești, Ungheni.
În zilele de 26-27 iunie, candidații își pot vedea online testele verificate și notele atribuite fiecărei probe de examen, accesând platforma www.bac.gov.md. Datele de acces la platformă sunt individuale și au fost oferite fiecărui candidat prin intermediul instituțiilor de învățământ în care și-a făcut studiile.
Tot în perioada 26-27 iunie 2023, intervalul orar 09:00 – 18:00, candidații care nu sunt de acord cu rezultatele evaluării pot depune cerere de examinare a contestației la centrele de bacalaureat în care au scris probele de examen. Contestațiile vor fi examinate în perioada 28 iunie-2 iulie, iar rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate la data de 3 iulie 2023.
Sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat va fi organizată în perioada 17-24 iulie 2023. Pentru participare la sesiunea suplimentară, candidații pot depune, în zilele de 3 și 4 iulie, o cerere în scris la centrele de bacalaureat în care au susținut probele în sesiunea de bază.
Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare aduc sincere felicitări absolvenților care au promovat examenul, dorindu-le succese la admiterea în instituțiile de învățământ superior.
Premieră: campionatul Moldovei la înot s-a desfășurat la noul complex Arena Chișinău
Campionatul Republicii Moldova la înot s-a desfășurat în premieră la noul complex sportiv Arena Chișinău.
Foto: moldova1.md
La competiție au participat aproape 300 de sportivi, printre care liderii loturilor naționale Tatiana Salcuțan, Natalia Zaițeva, Alexandra Blovațcaia, Egor Covaliov, Tudor Vartic și Pavel Alovațchi, transmite moldova1.md.
„Evident, acest campionat este foarte important pentru noi, pentru Republica Moldova. Este una dintre cele mai importante competiții. Am o mare onoare să evoluez aici și să dau exemplu tinerilor sportivi, care iau exemplu de la noi”, a spus Tatiana Salcuțan.
„Sunt foarte bucuros că, în sfârșit, a fost creat un bazin de 50 de metri cu tehnologii avansate, bazin olimpic în Republica Moldova. Se simte că e nou, evident, deoarece campionatul a fost organizat mereu într-o sală cu patru piste. Acum vedeți că sunt 9 piste și se simte prospețime”, a afirmat Pavel Alovațchi.
„Sportivilor le place. Se apropie și îmi spun că le place organizarea, atmosfera e foarte bună, e spațios. Totul este organizat după cele mai înalte standarde. Prin urmare, putem bate aici recorduri naționale, dar și cele mondiale, dacă competițiile vor fi omologate”, a declarat președintele Federației de Natație a R. Moldova
Înotătorii cu cele mai bune rezultate vor participa ulterior la turnee internaționale. Cel mai important va fi Campionatul Mondial, care se va desfășura la Fukuoka, în Japonia, în perioada 14 – 30 iulie. Acolo sportivii moldoveni vor lupta pentru medalii și puncte în clasament, necesare pentru calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris.