Zeci de vinuri autohtone premiate internațional vor fi degustate la Vernisajul Vinului, ediția a X-a Cuvée Jubiliară

Vinuri produse în Moldova, premiate internațional vor putea fi degustate la Vernisajul Vinului, ediția a X-a Cuvée Jubiliară. Evenimentul care va avea loc în data de 26 mai 2016 la Chișinău va aduce în atenția pasionaților sute de vinuri de sezon – albe și rose – inclusiv produsele distinse în acest an cu medalii și premii la concursurile internaționale.

separator

Pe parcursul anului curent Vinul Moldovei a participat la cele mai importante competiții specializate din lume, fiind apreciat înalt de experții internaționali. În februarie 2016 Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului, a lansat un program de susținere și stimulare a producătorilor de vinuri din RM pentru a se înscrie în concursurile internaționale de vin, pentru a testa îmbunătățirile în materie de calitate pe care Vinul Moldovei le-a realizat în ultima perioadă. În cadrul programului, 104 mostre de vinuri din Moldova au fost înregistrate în concursurile internaționale, dintre care un număr impresionant de 2/3 au fost distinse cu medalii și mențiuni.

Vinul Moldovei a fost distins cu 81 de premii, printre care: 1 medalie de aur Grand Prix, 11 medalii de aur, 17 medalii de argint, 28 medalii de bronz și 24 vinuri – au fost menționate de juriul internațional.

Aceste rezultate se datorează eforturilor de ameliorare a calității vinurilor, susținute de reformele în sectorul vitivinicol, crearea indicațiilor geografice protejate, elaborarea registrului vitivinicol de stat și investițiile în noi echipamente, tehnologii și plantații viticole.

La Vernisajul Vinului, ediția a X-a Cuvée Jubiliară, pe lângă noile lansări și surprize de la producători, vizitatorii vor putea degusta toate vinurile premiate care corespund tematicii ediției de primăvară – albe și rose. Printre acestea se numără:
• Chardonnay 2015, Vinăria din Vale (aur – Concours Mondial de Bruxelles și argint – Decanter World Wine Awards),
• Feteasca Regală, Carpe Diem (argint – Berliner Wine Trophy),
• Pinot Griggio 2015, Vinăria Purcari (bronz – Decanter World Wine Awards)
• Chardonnay dulce 2013, Chateau Vartely (argint – Concours Mondial de Bruxelles),
• Sol Negru Chardonnay 2012, Asconi (argint – Berliner Wine Trophy),
• Sauvignon Blanc 2015, Albastrele (bronz – Decanter World Wine Awards și International Wine and Spirits Competiton)
• Albarino 2015, Fautor (bronz – Decanter World Wine Awards și International Wine Challange)

Ediția aniversară Vernisajul Vinului se va desfășura pentru prima dată în aer liber, într-o atmosferă plăcută de primăvară și cu un decor special, la „Capitoles Park”, situat pe adresa: str. Melestiu 13A, parcul Valea Trandafirilor, mun. Chișinău. Evenimentul, devenit un brand notoriu, va propune publicului un program cultural divers și degustări cu sute de vinuri selecte caracteristice sezonului, expuse de 30 de companii vinicole producătoare de vinuri de calitate premium, reunite sub brandul de țară Vinul Moldovei.
În ajunul evenimentului, doritorii de a-și asigura un loc la Vernisajul Vinului, ediția a X-a Cuvée Jubiliară trebuie să se grăbească să procure unul din cele 70 de bilete rămase, la prețul de 250 de lei, accesând iticket.md, de la magazinele specializate (Vinoteca Wine.md, Carpe diem, Arta Vinului, Vinurile Moldovei) sau la intrarea la eveniment.

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinului de calitate în Republica Moldova, sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2011 și are loc în mod tradițional de 2 ori pe an, în ediții de primăvară și de iarnă. Vernisajul Vinului își propune următoarele obiective: stimularea pieței interne a vinurilor de calitate produse în Moldova, creșterea culturii de consum a vinului de calitate, precum și oferirea unei platforme de comunicare între vinificatori și consumatori, unde se lansează noi produse și trenduri de consum.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

14 medalii de aur, argint și bronz pentru Moldova la Campionatul European de karate shotokan

Lotul de karate shotokan al Moldovei a cucerit 5 medalii de aur, 3 de argint și 6 de bronz la Campionatul European de la Debrecen, categoriile de vârstă seniori și tineret. Astfel, țara noastră s-a clasat în premieră pe podium în clasamentul pe națiuni, fiind depășită de România și Ungaria, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Liderul lotului, Vitalii Spînu a obținut trei medalii. Pe cea de aur a cucerit-o la kumite individual, ippon shobu, +80 kg, reușind să-l învingă în finală pe românul Radu Bogdan cu 5-0. La această probă podiumul a fost completat de Sandu Gazea. Cu medalii de aur s-au mai ales Anastasia Spînu, Mihail Volontir, Daniel Mutelica și Maxim Guțu. În ultimul act, ei au învins sportivi din Azerbaidjan, Bulgaria și România.

Medalia de Aur:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, +80 kg
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, – 58 kg
• Mihail Volontir (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, -70 kg
• Daniel Mutelica (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], tineret, – 78 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], tineret, +78 kg

Medalia de Argint:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, Open, seniori
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, – 58 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], tineret, +78 kg

Medalia de Bronz:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, +80 kg
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, Open, seniori
• Vasilii Dovzii (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, – 80 kg
• Sandu Gazea (Dubăsari) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, +80 kg
• Daniel Mutelica (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, -80 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, +80 kg.

Ciclistul moldovean Ilia Novicov a ocupat locul doi printre juniori în cadrul Cupei Burgas

Ciclistul Ilia Novicov a ocupat locul doi la Cupa Burgas printre juniori, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

El se află într-un stagiu de pregătire în Bulgaria. Recent, el a câștigat prima etapă a Cupei Moldovei.

Anul trecut, Ilia Novicov s-a clasat pe locul 35 din 92 de participanți la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Maribor.

Vino și „descOPERĂ” frumusețea muzicii clasice în amfiteatrul natural de la Orheiul Vechi!
Articolul anterior
Cum se antrenează instructorii de la Unica Sport!
Articolul următor