Ziua Mondială a Apei: Chișinăuienii au testat gratuit apa pe care o consumă, iar antrenorii Unica Sport au înviorat atmosfera

Astăzi, Centrul de Sănătate Publică Chișinău a marcat Ziua Mondilă a Apei în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. Evenimentul aflat sub genericul ”Apele uzate”, le-a oferit locuitorilor și oaspeților orașului Chișinău accesul la servicii gratuite de laborator pentru testarea apei. Pe lângă consultațiile specialiștilor din domeniu, invitații prezenți la eveniment s-au bucurat de un program distractiv în care au fost implicați și instructorii Unica Sport. Natalia Ursu, Ecaterina Maler și Olesea Șutac au înviorat atmosfera printr-un set de exerciții din gimnastică și aerobică.

separator

fitness

Foto: Centrul de Sănătate Publică Chișinău

 

unica1

Foto: Unica Sport

La unul dintre laboratoarele ambulante amplasate la eveniment se testa cea mai comună problemă, duritatea apei. Peste tot în lume oamenii se confruntă cu duritatea apei.

probe

Cele mai multe echipamente din zona tratării apei se achiziționează pentru a scăpa de duritate. Și asta pentru că efectele ei sunt la fel de dure:

– apa dură nu face spumă cu săpunul, deci nici măcar un duș bun nu poți face;
– apa dură nu-ți spală rufele cum ar trebui;
– în apa dură nici alimentele nu fierb cum trebuie: ați încercat vreodată să fierbeți fasole în apă dură? (E cel mai elocvent exemplu înaintat de o doamă prezentă la eveniment, care testa o sticluță de apă adusă de la fântâna din apropierea casei sale.)
– apa dură lasă pete albe peste tot (haine, veselă), ceea ce ne exasperează;
– apa dură strică mașina de spălat prin faptul că se așează pe rezistena acesteia o crustă de calcar;
– apa dură distruge centralele termice de încălzire a locuinței și face depuneri de calcar pe interiorul țevilor în așa fel, încât este posibilă chiar blocarea acestora;
– apa dură crește factura la energie; imaginează-ți că ai centrala termică de încălzire a casei și că în zona unde apa ia contact cu aceasta, se formeaza o crustă de calcar care împiedică căldura să pătrundă (fie că se întâmplă direct în centrală acest lucru sau în boiler). În acest caz și pentru ca apa să ajungă la temperatura setată, centrala funcționează mai mult și consumă gaz mai mult sau curent electric, în funcție de ce tehnologie de încalzire ai;
– și industria se confruntă cu probleme asemănătoare. De exemplu, la cazanele de abur de înaltă presiune, generatoare de abur și la multe alte echipamente ce utilizează apa.

probe apa

Revenim la genericul evenimentului: ”Apele uzate”. Luminița Suveică medic-șef la Centrul de Sănătate Publică Chișinău și organizatoare evenimentului a menționat că:

Se referă la aspectul de a reduce cantitatea și reutilizarea secundară a apelor uzate pentru a proteja resursele globale de apă. În prezent 663 de milioane de oameni nu dispun de surse sigure de apă potabilă. În lume peste 80% din toate apele uzate provenite din activități menajere se întorc în ecosistem fără a fi tratate. În consecință, se depistează depășiri ale concentrațiilor maxime admise de poluanți în apele uzate, ceea ce conduce la răspândirea bobilor condiționte de apă.

apa

Foto: Centrul de Sănătate Publică Chișinău

unica

Foto: Unica Sport

Dacă locuiți într-o zonă în care calitatea apei lasă de dorit, una dintre cele mai eficiente măsuri pe care le puteți lua este să vă procurați un filtru pentru îndepărtarea substanțelor care contaminează apa. Orice filtru de bună calitate înlătură majoritatea substanțelor contaminate și îmbunătățește gustul apei.

Unei femei i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni și a căzut

Unei femei i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni. La fața locului a venit ambulanța.

foto: www.unimedia.md

Inițial, a parvenit informația că femeia fusese lovită de o mașină, la Ciocana, în jurul orei 10:57 dimineața, dar poliția a venit ulterior că femeia nu a fost lovită de o mașină, ci acesteia i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni.

La fața locului au intervenit poliția și ambulanța.

Mister deslușit! S-a aflat cine este tatăl copului născut de fetița de 11 ani

S-a aflat cine este tatăl biologic al bebelușului născut de copila de 11 ani la Institutul Mamei și Copilului. Surse demne de încredere au declarat pentru TV8 că e vorba de tatăl vitreg al fetiței de 11 ani, reținut la sfârșitul lunii ianuarie și pus sub învinuire pentru viol. Asta deși anterior, avocatul acestuia a declarat că el nu-și recunoaște vina. Contactată de noi, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii ne-a confirmat că anchetatorii au primit testele ADN, dar a refuzat să ne divulge rezultatele, invocând că sunt date confidențiale, scrie tv8.md

„Procuratura a recepționat rezultatele expertizei ADN, însă în corespundere cu principiul confidențialității urmăririi penale, acestea nu pot fi divulgate.Urmărirea penală continuă, urmând a fi recepționate și rezultatele altor expertize dispuse. Procuratura Generală asigură că se întreprind toate acțiunile relevante pentru justa soluționare a cauzei”, a spus Violina Moraru.

Potrivit surselor TV8, rezultatele testelor ADN au arătat că tatăl vitreg al fetiței de 11 ani este și tatăl biologic al copilului ei. 

Procurorii au dispus efectuarea mai multor expertize, inclusiv al unui test de paternitate, încă acum aproape două luni, iar rezultatele au venit abia acum. 

Între timp, inculpatul în vârstă de 46 de ani, reținut la sfârștul lunii ianuarie, râmâne în continuare în arest. Ieri, magistrații judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana i-au prelungit măsura preventivă cu încă 30 de zile. 

Cazul copilei de 11 ani a devenit cunoscut în luna decembrie. Oamenii legii au fost sesizați de către reprezentanții unui Centru de sănătate din raionul Călărași. Aceștia au comunicat poliției că în urma examinării medicale, s-a constatat că minora de 11 ani este însărcinată. Copila a născut la Institutul Mamei și Copilului, la exact o lună după ce s-a aflat că e însărcinată. Atât ea, cât și bebelușul se simt bine. Minora a beneficiat inclusiv de consiliere psihologică. Tot atunci oamenii legii au pornit o cauză penală pentru viol, principalul suspect fiind chiar tatăl vitreg al copilei, care potrivit avocatului respinge orice acuzație. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, unul din 16 copii veniți pe lume în 2022 în Moldova a fost născut de o mamă adolescentă. Iar 6% din cazurile de mortalitate maternă din ultimii cinci ani au fost tot printre adolescente. 

Un autocar cu copii din Moldova, reținut la hotarul cu Letonia: ”Stăm de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane”

Un autocar cu copii moldoveni a fost reținut la granița lituaniană. Aceștia se întorceau de la un festival din Belarus, la care au luat marele premiu. Potrivit informațiilor, autocarul cu copii stă la graniță de 24 de ore fără vreo explicație. Despre aceasta scrie artistul și prezentatorul Pavel Duganov. Autoritățile de la Chișinău nu au venit cu vreun comentariu, deocamdată, scrie unimedia.md.

„Un autocar cu copii moldoveni, care au cântat la un festival din Belarus, a fost reținut la granița lituaniană și stă la graniță de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane.

Motivul este „amenințarea la securitatea națională a Lituaniei”.

În urmă cu câteva săptămâni, o delegație lituaniană a venit în Moldova și l-a sărutat pe președintele nostru pe mâna dreaptă, au promis dragoste și loialitate! Și asta numesc ei prietenie și valori europene, să-ți bați joc de copii?

Să nu lăsăm soarta copiilor noștri în seama arbitrarilor”, se arată în mesajul plasat de Duganov pe pagina sa de facebook.

Pește alterat, la vânzare într-un magazin din Capitală!
Articolul anterior
Două perechi de gemene au fost născute în aceeași zi, de către aceeași mamă!
Articolul următor