10 detalii mai puțin cunoscute despre rochia de mireasă iconică a Prințesei Diana

În momentul în care Lady Diana Spencer a ieșit din reședința regală, Clarence House, pe 29 iulie 1981, ziariștii de pretutindeni au rupt plicuri închise până atunci, dezvăluind „secretul cel mai bine păzit din istoria modei”. Designul și detaliile rochiei de mireasă de mireasă ale prințesei au reușit să rămână un mister complet până în ziua nunții. Însă, între timp au ieșit la iveală informații surprinzătoare despre această rochia deosebită.

separator


1. Rochia a încăput cu greu în trăsură
Prințesa Diana şi-a dorit o rochie care să rămână în istorie, şi ea a fost cea care a vrut că trena să fie cât mai lungă. Trena care măsura în jur de opt metri a avut loc cu greu în caleaşca în care a fost transportată Diana către Westminster Abbey, motiv pentru care a căpătat cute ce au fost vizibile când a coborât din caleaşcă.

2. A purtat ceva vechi, ceva nou și ceva împrumutat în ziua nunții
Conform tradiției, mireasa a purtat ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva albastru în ziua nunții. Mai exact dantelă veche, mătase nouă, tiara familiei Spencer și detaliul albastru din talie, care a fost cusut pe interior.

3. Dantela a aparținut Reginei Maria
Rochia a fost realizată 100% manual şi a inclus 10.000 de perle şi bucăţi de dantelă veche, ce aparținuseră cândva Reginei Maria I a Angliei. O băcată de dantelă Carrickmacross a provenit dintr-o geantă achiziționată la o licitație.

4. Talismanul în formă de potcoavă de cal, ascuns pe interior
Interiorul rochiei a fost la fel de complex şi de minuţios gândit precum exteriorul. Pe lângă funda albastră cusută la nivelul abdomenului, designerii au cusut pe eticheta rochiei un talisman în formă de potcoavă, din aur de 18 carate și bătut cu diamante albe. A existat de asemenea şi un „talisman” accidental – Elizabeth a uitat pe interior un ac de siguranţă, care nu a fost remarcat de nimeni până abia după ceremonie.

5. Vălul a depășit trena în lungime
Vălul a fost unul cu adevărat spectaculos. Așezat pe tiara ei, a măsurat nu mai puțin de 139 de metri.

6. Rochia a avut o mică pată pe ea
Diana şi-a pătat cu parfumul Quelques Fleurs decolteul rochiei în dimineața nunţii şi, pentru că nu avea cum să remedieze rapid problema, a îndoit puţin materialul şi a sperat că nimeni nu va observa acest detaliu.

7. Rochia a fost cusută pe Diana
Diana suferea de bulimie în perioada logodnei, ceea ce a însemnat că măsura siluetei ei se modifica drastic de la o sesiune de probă la alta. Elizabeth şi David au creat patru corsete pentru Diana în cele șapte luni dinaintea nunții, iar varianta finală a rochiei a fost strânsă şi cusută direct pe talia acesteia, pentru că, din nou, slăbise de la cea din urmă probă.

8. Pantofii de mireasă ai Dianei au fost realizați în 6 luni
Cu greu vizibili sub rochia elaborată, pantofii din măsase au avur 542 de paiete și 132 de perle în formă de inimă. Pe talpă au fost incluse inițialele C și D (Charles și Diana), iar tocurile au fost unele mici, deoarece Diana deja avea aceeași înălțime ca soțul ei.

9. Avea o umbrelă asortată
În cazul în care ar fi plouat, Diana s-ar fi protejat cu o umbrelă asortată. Elizabeth a făcut rost înaintea ceremoniei de două umbrele vintage pe care le-a acoperit cu dantelă de diferite culori – una albă şi una ivoire, pentru ca nimeni să nu ştie culoarea reală a rochiei prin relaţionarea cu umbrela, în cazul în care ar fi ajuns pe mâinile presei înainte de momentul nunţii.

10. A existat o rochie de rezervă
Elizabeth şi David au creat o a doua rochie, uşor diferită, pentru cazul în care look-ul celei principale ar fi fost dezvăluit înainte de vreme.

Sursa

Donald Trump și-a instalat un buton roșu: Ce se face pe biroul președintelui american

Imaginile cu Donald Trump biroul oficial al președintelui de la Casa Albă au devenit virale. Oamenii au observat că liderul american și-a instalat un buton roșu într-o cutie de lemn. Acest „obiect” a fost prezent și în fostul mandat, însă fusese înlăturat de Joe Biden, scrie cancan.ro.

Donald Trump a revenit la Casa Albă, ca președinte al Statelor Unite, pentru a doua oară. În data de 20 ianuarie, a avut loc investirea celui de-al 47-lea președinte american. În cadrul discursului său, acesta a făcut mai multe declarații controversate care au făcut înconjurul lumii. De asemenea, în spațiul public, au fost discutate și imaginile cu liderul american din Biroul Oval. Butonul roșu a fost cel care a atras atenția.

De ce și-a instalat Donald Trump un buton roșu în Biroul Oval

Imediat cum și-a ocupat funcția, Donald Trump a început să facă modificări în biroul său de la Casa Albă. Spațiul a fost transformat după placul său, potrivit publicației The Wall Street Journal, care a avut acces exclusiv la locul de muncă al republicanului.

Președintele Americii și-a instalat imediat și un mic buton roşu într-o cutie de lemn, cunoscut încă din primul său mandat. Acesta fusese îndepărtat de Joe Biden, însă acuma  revenit din nou pe masa președintelui.

Ei bine, butonul are o funcție importantă pentru Donald Trump. Mai exact, atunci când îl apasă, un agent al administrației sale îi aduce Coca-Cola dietetică. Liderul american este un mare fan al sucurilor fără zahăr. În trecut, el obișnuia să bea până la 12 cutii pe zi.

Donald Trump a mai făcut și alte schimbări în Biroul Oval de la Casa Albă în doar câteva ore, cât a durat plecarea fostului președinte și revenirea sa. Acesta a readus portretul primului preşedinte american George Washington şi bustul prim-ministrului britanic Winston Churchill, înlăturate de Joe Biden în timpul mandatului său.

Totodată, au fost puse pe pereți portretele lui Benjamin Franklin, Thomas Jefferson şi Alexander Hamilton, primul secretar al Trezoreriei ţării. Sculptura din bronz „Bronco Tamer”, înfăţişând un cowboy care încearcă să domolească un cal, realizată de artistul Frederic Remington, a fost și ea instalată în biroul lui Donald Trump.

Chișinău, în topul mondial al celor mai criminale orașe

La începutul anului 2025, baza globală de date Numbeo a actualizat clasamentul orașelor cu cele mai ridicate niveluri de criminalitate, scrie sinteza.org.

Conform acestui raport, Chișinău ocupă locul 216 din 380 de orașe, cu un indice al criminalității de 42.0. Comparativ cu anul precedent, când indicele era de 42.7, situația a rămas aproape neschimbată.

În cadrul clasamentului european, capitala Republicii Moldova se situează pe locul 65 din toate orașele evaluate. În Europa de Est, Chișinău ocupă locul 10, reflectând o poziție medie în comparație cu alte orașe din regiune.

Pe primele cinci locuri ale clasamentului european se află:

Marsilia, Franța – indice al criminalității: 66.0

Bradford, Regatul Unit – 65.9

Coventry, Regatul Unit – 64.4

Birmingham, Regatul Unit – 64.2

Napoli, Italia – 64.0

Indicele criminalității calculat de Numbeo este bazat pe sondaje realizate printre utilizatorii platformei din întreaga lume.

Incendiu într-o clădire din Bălți: 13 persoane au fost evacuate, o tânără a ajuns la spital

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu. Cazul a avut loc în noaptea de 22 ianuarie, într-un bloc locativ cu 9 nivele din strada Suceava 15/A municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:00. Potrivit informațiilor înregistrate, la etajul 2 a unui bloc de locuit a fost observată flacără deschisă. Imediat, la fața locului au intervenit 4 echipe de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că ardeau bunuri materiale într-o cameră a unui apartament. Salvatorii au evacuat proprietara o femeie în vârstă de 26 de ani. Aceasta, ulterior a fost preluată de echipa de medici a Serviciului de Urgență, întrucât a suferit o intoxicație cu monoxid de carbon.

În timpul misiunii, pompierii au evacuat locatarii de la etajele superioare pentru evitarea intoxicației acestora cu produsele de ardere. În urma incendiului victime nu au fost raportate.

Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 02:37 și lichidarea completă la ora 02:56. Arderea a afectat în totalitate bunurile materiale dintr-o cameră cu suprafața de 12 m2.

În urma cercetărilor preliminare efectuate la fața locului specialiștii au stabilit că incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza imprudenței în timpul fumatului.

Toate circumstanțele producerii incendiului urmează a fi investigate.

IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte regulile antiincendiare, în mod special să evite fumatul în propriile locuințe si sa utilizeze cu responsabilitate sursele de aprindere.

În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 18 situații de risc.

Experimentul cu 3 felii de pâine: cum a reușit o profesoară să-i convingă pe elevii săi să-și spele mâinile în mod regulat
Articolul anterior
Această femeie a slăbit 87 de kilograme. Vezi cum a reușit
Articolul următor