Louise Brown are 38 de ani şi a fost primul copil din lume conceput in vitro în anul 1978, la Spitalul General din Oldham. Minunea s-a întâmplat graţie muncii doctorilor britanici Patrick Steptoe şi Robert Edward care au găsit un mod de a fertiliza ovulul în afara uterului şi a-l implanta din nou în corpul lui Lesley Brown, mama lui Louise. Bebeluşul nu a fost conceput din prima încercare, ci abia dintr-a doua. Naşterea ei a generat o mulţime de controverse, dar mai ales nemulţumiri din partea liderilor religioşi care erau de părerea că „bebeluşii nu sunt lucruri, ca să se facă în eprubetă.” Astfel, părinţii ei, John si Lesley Brown au făcut faţă unei întregi campanii de ură venite din partea comunităţilor religioase, nota telegraph.co.uk
Louise Brown nu a ştiut că este un copil special decât în jurul vârstei de patru ani, când părinţii ei i-au explicat totul şi i-au arătat caseta video pe care era înregistrată naşterea ei şi bucuria resimţită atât de părinţi cât şi de medicii care îşi vedeau visul împlinit. După patru ani, părinţii ei s-au decis s-o aducă pe lume, după aceceaşi metodă a fertilizătrii, pe sora ei, Natalie. Acesta a devenit cel de-al 40-lea copil născut prin metoda amintită.
De-a lungul anilor, dezbaterile medicale pe marginea procedurii nu au încetat. Mulţi doctori erau de părere ca aceşti copii vor avea probleme de sănătate şi de dezvoltare, nefiind, probabil, capabili să conceapă copii pe cale naturală. Însă Natalie a demonstrat că toate îndoielile medicilor sunt neîntemeiate, atunci când s-a pomenit însărcinată la numai 16 ani. Ea a devenit primul „bebe-eprubetă” care odată ajunsă adolescentă a dat naştere, în 1999, unui copil perfect sănătos conceput în mod natural. Louise Brown are şi ea doi copii şi nu a avut nevoie de tratament in vitro pentru a ramane însărcinată.
O nouă zi de sărbătoare în Marea Britanie. Peste 67.000 de prânzuri comunitare, petreceri stradale și „Concertul încoronării”
Peste 67.000 de prânzuri comunitare şi petreceri stradale sunt planificate duminică, 7 mai, pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii pentru a marca încoronarea regelui Charles al III-lea şi a reginei consoarte Camilla. Începând de la ora locală 15:00 porţile Castelului Windsor se vor deschide pentru deţinătorii de bilete de acces la „Concertul încoronării”, care va începe la ora 19:00.
Începând de la ora locală 12:00, în Marea Britanie se dă startul „Marelui dejun al încoronării”, organizat duminică, în cadrul celor trei zile de festivităţi ocazionate de încoronarea regelui Charles al III-lea şi a reginei consoarte Camilla, în conformitate cu preocuparea noului monarh faţă de consolidarea comunităţilor locale.
Mii de evenimente vor avea astfel loc în toată ţara, pe străzi, în grădini, parcuri şi spaţii comunitare, la care vecini şi grupuri de prieteni sunt invitaţi să împartă mâncare şi să se distreze împreună pentru a celebra prietenia şi încoronarea primului monarh nou al Marii Britanii din ultimii 70 de ani.
Evenimentul va fi condus de Eden Project, al cărui „Mare dejun” reuneşte în fiecare an milioane de persoane pentru a stimula spiritul comunitar, a reduce singurătatea şi a sprijini organizaţiile şi cauzele caritabile, conform site-ului Familiei Regale Britanice, www.royal.uk, citat de digi24.ro.
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a anunţat că va găzdui la rândul său un dejun la reşedinţa oficială din Downing Street.
Persoanele şi organizaţiile care au planificat evenimente cu ocazia „Marelui dejun al încoronării” au fost încurajate să le înscrie pe o hartă interactivă pusă la dispoziţie pe site-ul Eden Project.
„Marele dejun” s-a desfăşurat sub patronatul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii începând din 2013. La evenimentul de anul trecut, denumit „Marele dejun al jubilelui” – care a marcat jubileul de platină al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii – au participat 17 milioane de persoane şi peste 22 de milioane de lire s-au strâns pentru cauze caritabile, conform The Telegraph.
Palatul Buckingham a dezvăluit la începutul acestei luni că un quiche („Coronation Quiche”) de inspiraţie franceză, care conţine spanac, fasole boabe, brânză şi tarhon, a fost „ales personal” de rege şi regină pentru a marca încoronarea. Preparatul care a marcat încoronarea din 1953 a mamei lui Charles, regina Elisabeta a II-a, a fost „Coronation Chicken”, pe bază de pui, curry şi maioneză.
20.000 de persoane sunt așteptate la „Concertul încoronării”
Începând de la ora locală 15:00 porţile Castelului Windsor se vor deschide pentru deţinătorii de bilete de acces la „Concertul încoronării”. Acesta va începe de la ora 19:00.
Desfăşurat în incinta Castelului Windsor, concertul prilejuit de încoronarea regelui Charles al III-lea va avea loc în faţa unei mulţimi alcătuite din circa 20.000 de persoane – invitaţi speciali şi mii de persoane selectate aleatoriu de pe întreg teritoriul ţării.
Lionel Richie şi Take That – cu trei dintre membrii iniţiali ai grupului, Gary Barlow, Howard Donald şi Mark Owen – se numără printre vedetele care vor urca pe scenă în cadrul evenimentului. Line-up-ul eclectic îi va include, de asemenea, pe vedeta pop americană Katy Perry, cântăreţul italian de operă Andrea Bocelli, bas-baritonul galez Bryn Terfel, cantautoarea britanică Freya Ridings şi compozitorul şi interpretul britanic de muzică soul Alexis Ffrench.
Spectacolul va include un concert susţinut de Coronation Choir, format special pentru această ocazie din coruri comunitare şi cântăreţi amatori, inclusiv refugiaţi, lucrători ai Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Anglia, membri ai comunităţii LGBTQ+, dar şi persoane cu deficienţe de auz. Coronation Choir va cânta alături de Virtual Choir, un cor virtual alcătuit din cântăreţi de pe teritoriul Commonwealth, în cadrul unui show special. Gazda evenimentului va fi actorul britanic Hugh Bonneville.
În timpului concertului, produs şi difuzat de BBC, mai multe locaţii emblematice vor fi iluminate prin proiecţii, lasere şi spectacole luminoase cu drone în cadrul evenimentului „Lighting Up The Nation”
Zi de sărbătoare legală
Luni, 8 mai, a fost declarată zi de sărbătoare legală, Palatul Buckingham invitând locuitorii să practice activităţi asociative în cadrul evenimentului intitulat „Ziua marelui ajutor” („Big Help Out”), organizat de Together Coalition.
În semn de recunoaştere a preocupării noului monarh al Regatului Unit pentru consolidarea comunităţilor locale, publicul va fi încurajat să se ofere voluntar şi să se alăture proiectelor desfăşurate în regiunea lor în cadrul campaniei „Ziua marelui ajutor”, menită să evidenţieze impactul pozitiv pe care voluntariatul îl are asupra comunităţilor din întreaga ţară, potrivit www.royal.uk.
Circa 1.500 de organizaţii caritabile din toată ţara s-au înscris pentru a lua parte la program şi au fost puse la dispoziţie publicului numeroase oportunităţi de voluntariat prin lansarea unei noi aplicaţii. Peste şase milioane de persoane sunt aşteptate să ia parte la aceste acţiuni de voluntariat, potrivit The Telegraph.
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în vârstă de 74 de ani şi regina consoartă Camilla, în vârstă de 75 de ani, au fost încoronaţi sâmbătă, 6 mai, la Abaţia Westminster din Londra, în cadrul unei ceremonii oficiale urmărită de o lume întreagă. Regele Charles al III-lea, fost prinţ de Wales, a preluat tronul Marii Britanii şi Irlandei de Nord, devenind şeful de stat al Regatului Unit, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.
Scandal uriaș la Moscova. Pe cine a trădat Putin în disputa dură dintre şeful Wagner şi ministrul Apărării
Liderul grupării mercenare Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat, sâmbătă noapte, că trupele sale se vor retrage cu siguranţă din Bahmut, după câteva zile de incertitudini generate de declaraţiile sale anterioare.
Prigojin a adăugat că unităţile sale vor părăsi Ucraina şi vor trece în rezervă, pentru a se repune pe picioare după pierderile suferite în Bahmut.
Ruşii păstrează o atitudine agresivă şi pe plan internaţional. Un nou incident aviatic a avut loc în Marea Neagră, la doar câteva zeci de kilometri de spaţiul aerian al României.
Incidentul a avut loc vineri, pe 5 mai. O aeronavă poloneză care patrula deasupra Mării Negre, la aproximativ 60 de kilometri spre est de spaţiul aerian românesc, a fost interceptată de un avion rusesc de vânătoare, tip Suhoi-35. Pilotul rus a făcut câteva manevre agresive în apropierea avionului polonez, care a pierdut altitudine şi a fost cu greu redresat de piloţi. Două aeronave româneşti şi două spaniole au fost puse în alertă, dar nu au mai decolat, pentru că avionul polonez a revenit pe aeroportul Kogălniceanu fără alte incidente, scrie protv.ro.
Luptele grele se poartă în Bahmut
În Bahmut, au loc în continuare lupte grele. Ucrainenii au iniţiat, în ultimele zile, mai multe asalturi asupra tranşeelor ocupate de ruşi, pe care au reuşit să-i disloce şi să-i facă să se retragă. De cele mai multe ori, atacurile au loc cu sprijinul transportoarelor blindate, care transportă infanteria până aproape de poziţiile inamice.
Urmează cea mai riscantă etapă: luptele în tranşee, unde şi atacatorii, şi apărătorii sunt ajutaţi de drone care urmăresc acţiunile inamicilor. În mai multe ocazii, ucrainenii au reuşit să elimine soldaţii ruşi care apărau tranşeele din apropierea Drumului Vieţii – singura cale de legătură a trupelor ucrainene care mai rezistă în Bahmut cu restul țării. Ca să compenseze, ruşii bombardează oraşul cu tot ce au.
Între timp, un alt susţinător aprig al invaziei din Ucraina, scriitorul rus Zahar Prilepin, a fost rănit într-un atentat cu bombă care s-a petrecut în apropiere de oraşul Nijni Novgorod. Potrivit presei ruse, explozia a fost provocată de un dispozitiv amplasat sub maşina în care era scriitorul. Şoferul său a murit pe loc.
Prilepin e cunoscut pentru scrierile sale naţionaliste şi e un susţinător fervent al aşa-zisei „operaţiuni speciale” din Ucraina. Un localnic a fost arestat de autorităţile ruse la scurt timp după atentat.
Irina Volk, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Interne: „În timpul operațiunilor de interceptare, trei polițiști din departamentul din Semionovski al ministerului rus de Interne au arestat un bărbat născut în 1993, recidivist, care ar putea fi implicat în această crimă”.
Prigojin, la cuțite cu Șoigu și Gherasimov
Pe de altă parte, documente secrete publicate de cotidianul american Washington Post au scos la iveală o dispută mult mai dură între liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, şi şefii armatei ruse. Serviciile americane au informaţii potrivit cărora şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, ar fi luat măsuri pentru a opri livrările de muniţie către gruparea Wagner.
De altfel, Prigojin era văzut ca fiind o problemă majoră de imagine pentru armata rusă şi, la un moment dat, însuşi Putin a fost nevoit să intervină între şeful Wagner şi ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Liderul de la Kremlin ar fi luat, totuşi, partea lui Şoigu, iar Prigojin se vede tot mai singur în angrenajul militar rusesc.
Record de 44,1 grade Celsius în Vietnam. Climatologii se tem că vor fi temperaturi și mai mari
Vietnamul a înregistrat temperatura record de 44,1 grade Celsius sâmbătă la o staţie meteorologică din nordul ţării, au anunţat autorităţile. Măsurătoarea a fost efectuată la o staţie din provincia Thanh Hoa, a precizat Centrul naţional de previziuni hidrometeorologice. Acea temperatură a doborât precedentul record naţional de 43,4 grade Celsius, înregistrat pe 20 aprilie 2019 în districtul Huong Khe din provincia Ha Tinh, în centrul ţării, scrie digi 24.ro.
„Este un record îngrijorător în contextul schimbărilor climatice şi al încălzirii planetei”, a declarat Nguyen Ngoc Huy, expert în ştiinţe climatice, din capitala Hanoi. Clima din Vietnam variază de la nord la sud, însă întregul teritoriul său intră de acum în cele mai călduroase luni ale anului. Asia de Sud s-a confruntat deja cu un val de căldură în cea mai mare parte a lunii aprilie, iar ţările vecine Vietnamului au înregistrat şi ele temperaturi record.
„Cred că acest record va fi depăşit de mai multe ori. El confirmă că modelele computerizate ce privesc evenimente climatice extreme s-au dovedit a fi exacte”, a adăugat Nguyen Ngoc Huy. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că schimbările climatice exacerbează condiţiile meteorologice extreme.
Un raport publicat recent de Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (GIEC) a avertizat că fiecare progresie a încălzirii climei intensifică riscurile naturale majore (valuri de căldură, precipitaţii extreme, secete, etc.).