Care a fost principalul subiect de discuții dintre Zelinski și Erdogan

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a avut o „zi plină” în Turcia, în cadrul întâlnirii cu omologul său de la Istanbul, Recep Tayyip Erdogan, informează CNN.

Cei doi lideri au discutat despre „coordonarea pozițiilor” cu privire la formula de pace propusă de Kiev care să pună capăt războiului, despre viitorul summit NATO din Lituania, garanțiile de securitate, inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, reconstrucția Ucrainei, precum și despre contractele din domeniul apărării.

După ce a invadat Ucraina în februarie 2022, Rusia a blocat exporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ceea ce a însemnat că milioane de tone de cereale ucrainene nu au mai putut fi livrate către numeroasele țări.

Impactul războiului asupra piețelor alimentare mondiale a fost imediat și extrem de dureros, deoarece Ucraina asigură 10% din piața mondială a grâului, 15% din piața porumbului și 13% din piața orzului.

Recent, Moscova a semnalat că nu este dispusă să prelungească din nou acordul, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, afirmând că înțelegerea „s-a transformat într-un export pur comercial de alimente ucrainene către țări bine hrănite”.

O stradă din Capitală ar putea fi redenumită în onoarea celebrului artist Anatol Dumitraș
Articolul anterior
Avem cu cine ne mândri! O tânără din Măgdăcești, Republica Moldova, șefă de promoție la o universitate din România
Articolul următor