Chinezii vor avea voie să aibă trei copii

China va permite cuplurilor să aibă trei copii, în loc de doi, după scăderea puternică a ratei natalității.

China va permite cuplurilor să aibă cel mult trei copii, nu doi, așa cum este politica strictă impusă în prezent de autoritățile chineze. Schimbarea a fost deja aprobată de președintele Xi Jinping, digi24 cu referire la BBC. Decizia vine în contextul în care rata natalității a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani.

Ultimul recemsământ a arătat că populația Chinei a crescut la cel mai lent ritm din ultimele decenii. Acest aspect a determinat Beijingul să ia măsuri și să elimine politica strictă potrivit căreia un cuplu nu putea avea mai mult de doi copii. Astfel, pentru a preveni un declin și mai mare al populației, fiecare familie va putea avea trei copii. 

Recensământul Chinei, făcut public la începutul acestei luni, a arătat că aproximativ 12 milioane de copii s-au născut anul trecut, o scădere semnificativă față de cei 18 milioane din 2016.

China a avut în 2020 cea mai scăzută creștere a populației din toate timpurile

Creșterea populației chineze în ultimul deceniu a scăzut la cel mai mic nivel din rapoartele oficiale care datează din 1950. La finalul anilor 1970 a fost introdusă politica „un copil” de familie, încetinind astfel creșterea brusă a populației.

Rezultatele recensământului din 2020 arată că numărul populaţiei din China continentală a crescut cu 5,38%, la 1,41 miliarde.

La recensământul din 2010, a fost observată o creştere de 5,84%, la 1,34 de miliarde de locuitori, iar la toate celelalte şase recensăminte oficiale, derulate din 1953, creşterea era de peste 10%. Noile cifre reprezintă faptul că obiectivul stabilit în 2016, ca populația să ajungă până în 2020 la 1,42 de miliarde, nu a fost atins.

În urmă cu cinci ani, China a înlocuit politica „un copil” de familie – iniţial impusă pentru a opri explozia demografică la acel moment – cu o limită de doi copii pentru fiecare familie.

Organizaţia Naţiunilor Unite a prezis că numărul oamenilor care trăiesc în China continentală va atinge un vârf în 2030 înainte să scadă.

Una din gemenele siameze Abby și Brittany s-a căsătorit și a ascuns acest lucru

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, s-au făcut remarcate în reality show-ul de la TLC – „Abby & Brittany”. Prima lor apariție televizată a fost la „The Oprah Winfrey Show”, în 1996. Abby s-a căsătorit în 2021, dar nu a dorit să recunoscă până acum, scrie evz.ro.

Abby s-a căsătorit

Abby, de 34 de ani, care este profesoară, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al Armatei SUA. Cuplul locuiește în Minnesota, unde s-au născut și au crescut surorile Hensel. Siamezele au postat și câteva fotografii de la nuntă.

Părinții n-au vrut să le separe pe Abby și Brittany Hensel

Abby și Brittany sunt gemene siameze, având în comun fluxul sanguin și toate organele de la talie în jos. Abby controlează brațul și piciorul drept, în timp ce Brittany controlează stânga. Părinții lor, Patty și Mike Hensel, au decis să nu le opereze pentru a le separa, pentru că intervenția a fost considerată prea riscantă. La acea vreme, medicii spuneau că sunt puține șanse ca ambele să supraviețuiască operației și că este mai bine să rămână așa.

Într-un interviu pe care l-au dat pe când cele două surori aveau 16 ani, au spus că vor să devină mame într-o zi: „Nu ne-am gândit încă cum va funcționa asta, dar avem doar 16 ani”.

Abby și Brittany Hensel duc o viață relativ normală

Gemenele au declarat de nenumărate ori că duc o viață normală, că fac sport și că ies în orașe ca toate tinerele. Acestea au absolvit Universitatea Bethel și au început o carieră ca profesoare de matematică la o școală primară. Singurul dezavantaj este că primesc doar un salariu, deși la finalul studiilor au obținut două diplome. De ceva timp ele se bucură de condus. Gemenele au reușit fără mari probleme să obținută permisul de conducere. Abby este răspunzătoare de pedale, iar Brittany de restul.

Siamezele adoră drumețiile în natură. Ele ies des cu prietenii și se plimbă prin oraș. Acestea sunt foarte active și pe rețelele de socializare.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

În ce țară trăiesc cei mai mulți miliardari. Orașul care se află în fruntea listei globale a bogaților

Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite CNBC citat de nexta.ro.

Este pentru prima dată când cel mai populat oraş din India ocupă primul loc în Asia.

În fruntea listei globale a bogaţilor pe oraşe din 2024 se află New York (119), urmat de Londra (97).

În Asia, Mumbai – capitala financiară a Indiei – a avansat cu 92 de miliardari, potrivit Hurun. Urmează aproape Beijing (91) şi Shanghai (87).

În prezent, există 3.279 de miliardari la nivel global, o creştere cu 5% faţă de 2023, arată raportul.

Potrivit clasamentului ţărilor, China încă se află în fruntea listei cu 814 miliardari, chiar dacă ţara a pierdut 155 miliardari faţă de acum un an.

SUA s-au clasat pe locul al doilea, cu 800 de miliardari, în timp ce India s-a clasat pe locul trei, cu 271.

„China a avut un an prost. Crearea de bogăţie în China a trecut prin schimbări profunde în ultimii câţiva ani, cu bogăţia miliardarilor din proprietăţi imobiliare şi din surse regenerabile în scădere”, a remarcat firma de cercetare.

Zhong Shanshan din China, fondatorul şi preşedintele gigantului de apă îmbuteliată Nongfu Spring, şi-a menţinut locul de cea mai bogată persoană din China.

Colin Huang, fondatorul companiei de comerţ electronic Pinduoduo, a trecut în faţa CEO-ului Tencent, Ma Huateng, şi a luat locul al doilea în acest an.

SUA – care au adăugat 109 miliardari în 2023 – au doar cu 14 miliardari mai puţini decât China, potrivit Hurun.

Inteligenţa artificială a fost un factor important pentru creşterea numărului de oameni ultrabogaţi în SUA, arată raportul.

„În timp ce [CEO-ul Nvidia] Jensen Huang a ocupat multe titluri de ştiri în timp ce Nvidia a depăşit pragul unei capitalizări de 2.000 de miliarde de de dolari, catapultându-l în Top 30 al Hurun, miliardarii din spatele Microsoft, Google, Amazon, Oracle şi Meta au înregistrat creşteri semnificative ale averilor lor, în timp ce investitorii pariază pe valoarea generată de AI”, se arată în raport.

Indicele Bloomberg al miliardarilor a arătat că fondatorul Amazon, Jeff Bezos, şi CEO-ul Tesla, Elon Musk, sunt primii doi miliardari din SUA, cu o avere netă de 201 miliarde de dolari, respectiv 190 de miliarde de dolari.

Taylor Swift s-a alăturat listei miliardarilor Hurun Research, cu o avere netă de 1,2 miliarde de dolari, după ce şi-a început turneul Eras în martie şi a cântat până acum în SUA, America de Sud, Australia, Singapore şi Tokyo.

„Peste jumătate din averea ei provine din redevenţe şi turnee, inclusiv 190 de milioane de dolari din prima etapă a turneului Eras şi 35 de milioane de dolari din filmul său concert. Restul este susţinută de valoarea catalogului său muzical, în special după ce primele şase albume ale sale au fost vândute către Shamrock Capital pentru 300 de milioane de dolari în 2020”, se arată în raport.

După SUA, India a avut al doilea cel mai mare număr de noi adăugări de miliardari, cu 84 de membri noi pe lista sa a ultra-bogaţilor.

Naţiunea din Asia de Sud este acum economia cu cea mai rapidă creştere din lume, după ce PIB-ul a crescut cu 8,4% în perioada octombrie-decembrie.

În decembrie, bursa din India a depăşit-o pe cea din Hong Kong, devenind a şaptea ca mărime din lume, iar acum este evaluată la peste 4.000 de miliarde de dolari, au arătat datele Refinitiv.

Preşedintele Reliance Industries din India, Mukesh Ambani, continuă să fie cea mai bogată persoană din Asia şi a unsprezecea cea mai bogată persoană din lume, cu o avere totală netă de 110 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg.

În ianuarie, Gautam Adani, fondatorul şi preşedintele Grupului Adani, l-a depăşit pentru scurt timp pe Ambani, dar acum este cu trei locuri în urmă, cu o avere netă de 97,9 miliarde de dolari, au arătat datele Bloomberg.

Apel disperat din partea unei sportive afgane
Articolul anterior
Alarmant! Copiii mănâncă prea multe alimente ultra-procesate
Articolul următor