Începând cu 15 iunie 2017, veţi putea să vă folosiţi dispozitivul mobil atunci când călătoriţi în UE la aceleaşi tarife ca în ţara de origine, cu alte cuvinte, să beneficiaţi de roaming la tarife naţionale, în limita politicilor de utilizare echitabilă ale operatorilor. De exemplu, dacă plătiţi pentru un pachet lunar de minute, SMS-uri şi date în ţara dumneavoastră, orice apel vocal, SMS şi sesiune de transfer de date efectuate în timp ce călătoriţi în alte state membre ale UE vor fi deduse din acest volum ca şi cum aţi fi acasă, fără taxe suplimentare.

Cine va fi vizat? Proiectul de norme le va permite tuturor călătorilor europeni care folosesc o cartelă SIM care permite roamingul dintr-un stat membru în care îşi au reşedinţa sau cu care au „legături stabile” să îşi utilizeze dispozitivul mobil în orice altă ţară din UE, ca şi când ar fi acasă. Exemplele de „legături stabile” cu ţara locului de muncă sau de studiu includ, de exemplu, lucrătorii transfrontalieri şi lucrătorii detaşaţi.

Trebuie să te înregistrezi ca să beneficiezi de roaming la tarife naţionale?

Pentru a beneficia de mecanismul de roaming la tarife naţionale nu este necesară nicio înregistrare oficială. Începând de la 15 iunie 2017, acesta ar trebui să fie inclus în mod implicit în toate contractele de telefonie mobilă ale clienţilor în cadrul cărora operatorii oferă servicii de roaming. Operatorii pot să solicite consumatorilor să furnizeze dovada că ţara lor de origine (de reşedinţă) este statul membru al operatorului de telefonie mobilă.

Consumatorii au, de asemenea, posibilitatea de a face dovada unor legături stabile care presupun o prezenţă frecventă şi substanţială pe teritoriul statului membru al operatorului de telefonie mobilă, cum ar fi un raport de muncă sau frecventarea de cursuri recurente la universitate.

Europenii vor putea în continuare să achiziţioneze cartele SIM în diferite state membre?

Da. Cetăţenii UE pot cumpăra în continuare orice cartelă SIM, în orice stat membru al UE, pentru a naviga pe internet sau a efectua apeluri la tarifele locale sau în roaming cu ajutorul acesteia. Este posibil, totuşi, ca aceştia să nu poată beneficia de mecanismul de roaming la tarife naţionale dacă nu îşi au reşedinţa în ţara în care au achiziţionat cartela sau dacă nu au legături stabile care implică o prezenţă frecventă şi substanţială în această ţară.

Serviciile de abolire a tarifelor de roaming sunt valabile în cele 28 de țări europene, dar și în Norvegia, Liechtenstein, Islanda, exclusă fiind Elveția, comunică adevarul.ro.