Jennifer Aniston, în doliu!

Nancy Dow, mama actriţei Jennifer Aniston, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani. Aceasta suferea de o boală necunoscută publicului.

separator

Actriţa a confirmat vestea miercuri seara!

„Cu mare tristeţe, eu şi fratele meu John anunţăm trecerea în nefiinţă a mamei noastre, Nancy Dow. Avea 79 de ani şi a murit în pace, înconjurată de familie şi prieteni, după ce a suferit o perioadă lungă de timp. Vă rugăm să respectaţi intimitatea familiei noastre, în timp ce deplângem pierderea suferită”, a declarat actriţa americană pentru revista People.

Președintele rus, Vladimir Putin, l-ar fi demis pe generalul Valeri Gherasimov de la conducerea armatei care luptă în Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, l-ar fi demis pe generalul Valeri Gherasimov de la conducerea armatei care luptă în Ucraina. Anunțul a fost făcut public de presa rusă. Generalul se afla la conducerea armatei din luna ianuarie a anului acesta. Astfel, Gherasimov rămâne în funcția de șef al Statului Major al Rusiei, însă nu va mai avea nimic de-a face cu războiul din Ucraina. 

Russia replaces general in charge of Ukraine war in latest military  shake-up | Russia | The Guardian

Potrivit Moscow Times, care citează corespondenții militari Z ruși, oficial, Gherasimov rămâne în funcția de șef al Statului Major al Rusiei, dar se spune că „nu are nicio implicare în războiul din Ucraina”.

Canalele de Telegram Z susțin că puterile lui Gherasimov au fost transferate generalului-colonel Mihail Teplinsky, care a devenit comandant al Forțelor Aeropurtate Ruse acum un an. Din aprilie, Teplinsky a ocupat și funcția de comandant adjunct al grupului rus care luptă împotriva Ucrainei.

Motivul pentru care Gherasimov a fost demis vine în urma atacului pe care liderul Wagner, Evgheni Prigojin, l-a făcut asupra Moscovei. Surse spun că bucătarul lui Putin ar fi comandat demisia sa. În plus, Prigojin ar fi insistat și asupra demiterii ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu.

Serviciile de informații occidentale consideră că Prigojin a plănuit să-i captureze pe Șoigu și Gerasimov în timpul încercării de rebeliune armată. 

Schimbări dese la conducerea armatei lui Putin în Ucraina

În timpul războiului din Ucraina, Putin a schimbat de cel puțin patru ori comandantul armatei trimise să cucerească Ucraina, iar cine a condus invazia în primele săptămâni rămâne neclar, conform ISW. Experții au scris că probabil președintele rus dorea să-și asume o „victorie dramatică pe care o aștepta”.

În aprilie anul trecut, gruparea rusă era condusă de Aleksander Dvornikov, dar după două luni a fost înlocuit de Ghenadi Jidko, care a fost demis în octombrie, la scurt timp după ce regiunea Harkov a fost cedată.

Serghei Surovikin a fost numit în locul său și a fost remarcat pentru lansarea unor lovituri masive de rachete asupra infrastructurii energetice. A rămas în funcție până în ianuarie, când a fost înlocuit de Gherasimov, care acum urmează să cedeze locul lui Teplinski.

În perioada februarie 2022 – mai 2023, Putin a înlocuit cel puțin 17 comandanți de rang înalt ai trupelor, conform calculelor experților de la Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW).

De-a lungul acestui interval, Putin a efectuat patru schimbări de comandant în cadrul Districtului Militar de Vest. Inițial, funcția a fost ocupată de Alekander Juravlev, apoi, în iunie anul trecut, a fost înlocuit de Andrei Sicevoi. Două luni mai târziu, postul a fost preluat de Roman Berdnikov, iar în octombrie, acesta din urmă a fost înlocuit de Serghei Kuzovlev, care a rezistat în această poziție doar două luni. La sfârșitul lunii decembrie, Serghei Kuzovlev a fost înlocuit de Evgheni Nikiforov.

De asemenea, Putin a efectuat trei schimbări de comandant în cadrul Districtului Militar de Est (VVO). În mai anul trecut, Aleksander Ceaiko, care a condus o tentativă nereușită de a cuceri Kievul, a fost demis. A fost urmat de Ghenadi Jidko, care a fost ulterior înlocuit de Rustam Muradov. Acesta din urmă a fost concediat în martie, după o ofensivă eșuată la Ugledar, unde două brigăzi de infanterie marină de elită au fost distruse în câmpurile minate.

Comandanții districtelor militare Sud și Central s-au schimbat de două ori, conform calculelor ISW. În prezent, Districtul Militar de Sud este condus de Serghei Kuzovlev, iar Districtul Militar Central este condus de Andrei Mordvicev.

Experții ISW au scris că deciziile lui Putin, care, lipsindu-i experiența militară, a început să se implice direct în planificarea militară și a demis succesiv generali care nu au adus victoria, au „divizat” și „dezorganizat” structurile de comandă ale armatei.

Producătorul italian Lavazza anunță că prețul cafelei va scădea anul viitor

Consumatorii ar trebui să se aştepte la o ieftinire a cafelei începând de anul următor, susţine unul dintre cei mai importanţi jucători din industria cafelei prăjite.

Tipuri de cafea de boabe – vezi care sunt si cum le deosebim

Preţul angro al boabelor de cafea arabica a scăzut în ultimele luni, după ce anul trecut a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, însă consumatorii plătesc în continuare preţuri ridicate pentru o ceaşcă de cafea. Asta pentru că firmele trebuie să rezolve problema stocurilor de boabe de cafea cumpărate în 2022 şi să se adapteze la costurile mai mari cu ambalajele şi energia.

Anul următor, decalajul dintre scăderea preţurilor pe piaţa cafelei şi ceea ce plătesc la final consumatorii ar urma să dispară, susţine producătorul italian Luigi Lavazza SpA.

„Am cumpărat foarte multă cafea în 2022 şi mai avem încă această cafea în stoc. Trebuie să vindem cafeaua la preţul pe care l-am plătit în 2022. În 2024, vom avea spaţiul pentru a oferi mai multe discounturi şi flexibilitate cu privire la preţuri”, a spus Giuseppe Lavazza, preşedintele companiei italiene.

Companiile care se ocupă cu prăjirea cafelei operează într-un mediu dificil caracterizat de dobânzi ridicate şi o criză a costului vieţii care ameninţă să diminueze consumul, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. Trecerea la costuri mai mici ar putea ajuta la relansarea cererii. Giuseppe Lavazza spune că o „recesiune este posibilă” şi că există deja semnale că britanicii îşi reduc cheltuielile pentru cafea ca răspuns la majorările de preţuri.

„În prezent, situaţia este foarte sensibilă. Contextul geopolitic este extrem de serios, pieţele sunt încă volatile, echilibrul este incert”, spune Giuseppe Lavazza.

O revenire a producţiei de cafea în Brazilia a pus presiune asupra preţurilor angro la boabele arabica. Asta, combinată cu deprecierea dolarului, a ajutat la diminuarea presiunilor inflaţioniste în rândul firmelor care se ocupă cu prăjirea cafelei. În paralel însă aceste firme se confruntă cu preţuri record la cafeaua robusta, pe măsură ce cererea solidă pentru cafeaua mai ieftină pune presiuni asupra aprovizionării. Giuseppe Lavazza estimează că preţul cafelei robusta va începe să scadă încă de la finele acestui an.

Un refugiat sirian a devenit primarul unei localități din sud-vestul Germaniei

Ryyan Alshebl, un refugiat în vârstă de 29 de ani din Siria, a depus oficial jurământul ca primar al Ostelsheim, localitate din landul Baden-Wurttenberg, din sud-vestul Germaniei, într-o şedinţă solemnă a consiliului municipal organizată ieri seară.

Alshebl a fugit din Siria din cauza războiului în urmă cu opt ani. În aprilie 2023, cetăţenii orăşelului Ostelsheim, cu o populaţie de 2.500 de locuitori, l-au ales primar cu o majoritate absolută de 55,41%.

Reţeaua Tinerilor Primari a anunţat că nu ştie să mai existe vreun alt refugiat care să fi ajuns în Germania în 2015 şi care să fie în prezent primar al unei municipalităţi germane, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.

Nicio altă persoană cu rădăcini siriene nu a mai candidat pentru o poziţie de primar în acest land german, potrivit Asociaţiei Municipale din Baden-Wurttemberg.

Iulia Timoșenko va deveni bunică!
Articolul anterior
A pus hârtia igienică la fiert. Nu-ți imaginezi ce a obținut din ea!
Articolul următor