În această dimineață, tatăl vedetei s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de Andreea Marin pe pagina ei de Facebook.
„Acum cateva ore, sufletul si sprijinul meu de o viata, Tata, s-a ridicat la cer, acolo unde sunt ingeri si mama, si bunicii mei si atatia oameni dragi ce s-au stins mult prea devreme… Tata a fost stalpul meu de sprijin de la primul meu pas in viata, in momentele grele si bune, neconditionat, pana in ultima clipa. Nu as fi asternut aceste randuri aici, dar nu stiu cum altfel sa imi cer iertare fata de multi oamenii buni, de aici si de la Dublin ce ma asteptau si se bazau pe mine in aceste zile, iar eu nu voi mai putea sa le fiu alaturi…”
Putin riscă să fie judecat pentru crime de război, după ce a afirmat că Rusia finanţează grupul Wagner
Eforturile lui Vladimir Putin de a pune capăt unei lovituri de stat date de gruparea Wagner ar fi putut să ușureze calea unei instanțe internaționale de a-l judeca pe el și pe statul rus pentru crime de război comise de luptătorii mercenari.
După revolta condusă de Evgheni Prigojin, Putin a declarat că mercenarii fuseseră „finanţaţi în totalitate” de autorităţile ruse. Numai în anul până în mai 2023, ei au primit peste 86 de miliarde de ruble de la bugetul de stat, adică peste un miliard de dolari, a adăugat el.
„Aceste cuvinte ar putea avea consecinţe foarte semnificative în ceea ce priveşte expunerea statului rus la responsabilitatea pentru actele Wagner, iar Putin, personal şi individual, în calitate de lider al statului rus”, a declarat Philippe Sands KC, profesor de drept la UCL şi autor al cărţii „East West Street”, o carte despre originea dreptului umanitar internaţional, potrivit The Guardian.
Ce spun experții în drept internațional
De ani de zile, liderul rus s-a distanţat de Wagner, fondat în 2014, în timp ce acuzaţiile de crime de război împotriva luptătorilor se înmulţeau la nivel internaţional, inclusiv în cadrul unei anchete a ONU privind prezenţa lor în Republica Centrafricană.
În timpul unei bătălii din Siria cu trupele americane în 2018, Moscova a negat orice control asupra forţelor Wagner, iar un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat în acelaşi an că nu există companii militare private în Rusia.
Plata pentru Wagner nu l-ar face pe Putin – sau Rusia – automat responsabil din punct de vedere legal pentru crimele sale, a declarat Dapo Akande, profesor de drept internaţional public la Blavatnik School of Government, Oxford. Dar ar putea fi o parte importantă a unui caz mai amplu.
„Este o recunoaştere semnificativă”, a spus el. „Finanţarea nu este, în sine, suficientă pentru a spune că cineva este responsabil pentru o crimă internaţională… [dar] ar fi mai dificil de spus „aceste lucruri nu au nimic de-a face cu noi””.
„Aţi spus că practic aţi finanţat acest grup, ceea ce înseamnă că, într-un anumit sens, aţi contribuit la ceea ce face acest grup. Acum, acuzarea ar putea avea nevoie să demonstreze mai mult, sau o instanţă ar putea avea nevoie să găsească mai mult, dar cel puţin primul element este prezent”.
Autorităţile ucrainene, precum şi grupurile pentru drepturile omului, s-au concentrat să facă dreptate pentru crimele comise acolo de forţele ruseşti.
Cercetătorii în domeniul crimelor de război au străbătut întreaga ţară, colectând probe care să fie folosite în instanţă. Unul dintre cei mai importanţi, scriitoarea Victoria Amelina, a fost grav rănită săptămâna trecută într-un atac asupra unui restaurant, despre care colegii ei spun că a fost o crimă de război.
Afirmațiile lui Putin, esențiale pentru un astfel de proces
Dar atrocităţile Wagner, în Ucraina şi în alte părţi, sunt potenţial mai greu de pus pe seama statului rus decât atacurile comise de soldaţi înrolaţi.
Există un precedent pentru găsirea paramilitarilor vinovaţi de crime de război, dar nu legate de putere. Miliţienii sârbi au fost găsiţi vinovaţi de către un tribunal internaţional pentru masacrul de la Srebrenica din 1995 al musulmanilor bosniaci, dar Serbia a fost găsită vinovată doar de faptul că nu a reuşit să prevină genocidul. La Belgrad, această hotărâre a fost transformată de unii naţionalişti sârbi într-o exonerare.
„(Instanţa) nu a putut stabili că paramilitarii se aflau sub controlul direct al autorităţilor sârbe”, a declarat Sands. „Această distincţie a fost preluată la Belgrad a doua zi, iar ziarele care sprijină guvernul sau care sunt conduse de guvern, au publicat titluri care spuneau lucruri de genul `Suntem nevinovaţi!`”.
Acest lucru face ca afirmaţiile lui Putin să fie potenţial esenţiale pentru un rezultat diferit în procesele viitoare, a adăugat Sands.
„Chiar dacă nu va exista niciun proces, dezbaterea privind responsabilitatea pentru crimele grupului Wagner ar putea determina comunitatea juridică internaţională să se gândească mai mult la responsabilitate într-o lume în care miliţiile proliferează”, a declarat Gerry Simpson, profesor de drept internaţional public la LSE, informează News.ro.
„Având în vedere fragmentarea din ce în ce mai mare a statelor şi utilizarea companiilor militare private, aceasta va fi o problemă din ce în ce mai mare pentru instanţe, pe măsură ce timpul avansează”, a spus el.
„Lăsând la o parte întrebarea destul de importantă dacă instanţele ar trebui să joace acest tip de rol în mijlocul unei situaţii politice şi militare foarte delicate, este clar că va fi important şi dificil pentru instanţe să stabilească cine este responsabil pentru anumite acte care au loc într-un război neclar care tocmai a devenit mult mai înceţoşat”, a spus Simpson.
Un robot a dirijat orchestra națională a Coreei de Sud
Un robot android, EveR 6, a urcat vineri seara, 30 iunie curent, pe podiumul dirijorului orchestrei naţionale din Coreea de Sud, la Seul, pentru a conduce un spectacol, marcând prima astfel de încercare în ţară. Robotul cu două braţe, proiectat de Institutul Coreean de Tehnologie Industrială, şi-a făcut debutul la Teatrul Naţional al Coreei, dirijând muzicieni de frunte din orchestra naţională a ţării.
Robotul, cu o faţă umanoidă, s-a înclinat mai întâi în faţa publicului şi a început să-şi fluture braţele pentru a controla tempo-ul spectacolului live, transmite realitatea.md.
„Mişcările unui dirijor sunt foarte detaliate. Robotul a fost capabil să prezinte astfel de mişcări detaliate mult mai bine decât mi-am imaginat”, a spus Choi Soo-yeoul, care a condus spectacolul de vineri alături de robot.
Dar „slăbiciunea critică” a lui Ever 6, a spus Choi, este că nu poate asculta. Lee Young-ju, un membru al publicului care studiază muzica tradiţională coreeană, a spus că mişcările robotului, deşi impecabile în menţinerea ritmului, nu au „respiraţie”, sau capacitatea de a menţine orchestra pregătită să se angajeze colectiv şi instantaneu, ceea ce a spus el este esenţial în actul artistic.
Song In-ho, 62 de ani, un alt membru al publicului, a mai spus că performanţa lui Ever 6 pare să fie la un nivel elementar.
„Bănuiesc că ar fi capabil să dirijeze singur dacă va fi echipat cu inteligenţă artificială pentru a înţelege şi analiza muzica”, a spus Song.
Robotul umanoid a dirijat trei din cele cinci piese prezentate vineri seara, inclusiv una dirijată împreună cu Choi.
„A fost un recital care a arătat că roboţii şi oamenii pot coexista şi se pot completa unul pe altul, mai degrabă decât unul care să-l înlocuiască pe celălalt”, a spus Choi după concert.
România: Un bărbat a venit țară pentru a participa la înmormântarea unchiului său, dar și-a găsit sfârșitul în urma unui tragic accident
un bărbat român în vârstă de 42 de ani, originar din Dobârca, județul Sibiu, dar stabilit în localitatea Canepina, provincia Viterbo (Lazio), și-a pierdut viața într-un accident rutier în România. Lasă în urmă o soție îndurerată și doi copii.
Evenimentul tragic a avut loc în timpul serii de miercuri, 28 iunie. Marius se afla în România pentru a participa la înmormântarea unchiului său.
Potrivit informațiilor publicate de Viterbo Today, bărbatul român se afla la volanul unei mașini pe care o închiriase, când ar fi pierdut controlul volanului și ar fi părăsit carosabilul izbindu-se de un copac.
În urma impactului violent, mașina a fost distrusă în totalitate, strivind corpul șoferului, relatează publicația Sibiu Independent.
Când pompierii l-au extras din mașină, nu mai era nimic de făcut, medicii sosiți la fața locului nu au putut face altceva decât să constate decesul.
„Două echipaje SMURD dintre care unul cu medic și o autospecială de stingere cu modul de descarcerare au intervenit de urgență la ieșirea din localitatea Apoldu de Sus, la un accident rutier.
La fața locului a fost găsită o persoană de sex masculin în vârstă de 42 de ani care din nefericire, prezenta leziuni incompatibile cu viața, medicul declarând astfel decesul.” a declarat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.
Știrea tragică a ajuns rapid în Canepina, unde Marius Fara, trăia de mulți ani. Lucra ca muncitor și avea două fiice din căsătoria cu Rosella, o localnică din Canepina. Întreaga comunitate este acum alături de familia îndurerată, șocată în fața acestui deces atât de brusc și prematur.
Soția lui Marius și fetele au plecat deja spre România pentru a-și lua rămas bun de la el. Nu se știe încă detaliile înmormântării sau dacă trupul neînsuflețit al românului va fi adus înapoi în Italia sau va rămâne în România, unde de altfel locuiește și mama sa.
Primarul localității, Aldo Moneta, îl descrie pe Marius Fara ca fiind „un om cumsecade, foarte bine integrat în comunitate, mereu dispus să ajute pe oricine. Pentru satul nostru, profund întristat, este o adevărată tragedie și suntem cu toții alături de familia lui.”
Printre mesajele de condoleanțe, Alessandra a scris pe Facebook: „Este un mare regret – dispariția ta ne va lipsi enorm. Veghează-ți din înălțimi fiicele atât de iubite și pe Rosella.”